Avortul spontan: cum poate fi prevenit?

20% din femeile insarcinate sufera un avort spontan. Procentul este mare si evenimentul este trait ca o drama de femeile care isi doresc foarte mult sa devina mame. De ce se produce si mai ales, cum poate fi prevenit, ne spune dr. Mihaela Lumei, medic ginecolog rezident.
Prin avort spontan se intelege pierderea sarcinii, din cauze naturale, inainte de saptamana a 20-a de gestatie. Avortul petrecut in primele saptamani de sarcina este aproape intotdeauna legat de o anormalitate genetica ceea ce inseamna ca embrionul nu este bine format. Fatul se opreste din evolutie si este eliminat.


Care sunt cauzele?


Potrivit dr. Lumei, "in majoritatea cazurilor este vorba de cauze genetice". Nu este vorba despre o anormalitate ereditara si nu are niciun fel de consecinte pentru urmatoarea sarcina. Avortul spontan produs la prima sarcina se poate pune pe seama imaturitatii uterului. Dar urmatoarea sarcina are toate sansele sa decurga normal.

Daca in decursul timpului te-ai confruntat cu mai multe pierderi de sarcini, se impune analiza in detaliu a cauzelor care au dus la acest eveniment. O alta cauza mai poate fi calitatea spermei partenerului.
Se poate efectua o "spermograma" pentru a se stabili orice anomalie care survine de la aceasta.

Alte cauze:

  • carente hormonale: daca au loc mai multe avorturi spontane, se poate suspecta o carenta de progesteron. In acest caz se prescrie o cura de progesteron pana la saptamana a douasprezecea de sarcina. Din acest moment placenta ar trebui sa inceapa sa produca hormoni necesari pentru ca sarcina sa decurga normal;
  • anomalii ale uterului: avorturile spontane tarzii se produc, in general, din cauza malformatiilor uterului sau ale colului. De asemenea, un fibrom mai poate favoriza producerea acestora.  
  • infectii precum toxoplasmoza, listeria sau unele boli cu transmitere sexuala: Chlamidia, herpesul genital sau blenoragia;
  • igiena necorespunzatoare.

Nu exista deocamdata dovezi concrete, dar unii specialisti considera ca intr-un avort spontan sunt implicati si factori precum:



Semne si simptome

Principalul semnal de alarma este aparitia sangerarilor.
"Totusi, sangerarile din primul trimestru de sarcina nu indica intotdeauna un avort spontan", potrivit ginecologului. Nici durerea sau crampele asemanatoare celor menstruale nu sunt neaparat simptome ale acestuia, intrucat jumatate din femeile cu mici sangerari si care au dureri abdominale duc sarcina fara probleme la bun sfarsit.


Cum poti preveni avortul spontan?


Chiar daca nu exista un remediu miraculos, poti contribui la micsorarea riscului de a suferi un avort spontan. In primul rand, nu uita ca esti insarcinata si ca esti responsabila nu doar de sanatatea ta, ci si de cea a copilului tau. Prevenirea avortului spontan, dar si a multor boli incepe din viata intrauterina.

Astfel, evita sau renunta la toate "obiceiurile" de viata care ar putea periclita sanatatea bebelusului tau:

1. Lasa-te de fumat!
Studii recente au demonstrat ca in cazul fumatoarelor posibilitatea de a avea o nastere prematura este mai mare decat a femeilor care nu fumeaza.
Din aceleasi motive, evita si locurile in care se fumeaza. Potrivit unor autori, fumatul pasiv este la fel de nociv ca si fumatul efectiv;

2. O viata sanatoasa
Incearca, pe cat posibil, sa duci o viata sanatoasa: respira corect si hraneste-te echilibrat;

3. Odihneste-te!
In timpul graviditatii renunta la activitatile fizice intense. Poti practica inotul sau yoga, dar sub atenta supraveghere a unui specialist;

4. Evita stresul care poate provoca contractiile uterului;

5. Nu lua niciun fel de medicament fara a consulta medicul.    


Daca ai avut un avort spontan...


...Nu dramatiza! Potrivit Dr. Mihaela Lumei "dupa un avort spontan femeia poate ramane insarcinata si, de asemenea, poate duce sarcina pana la sfarsit fara probleme".

Nu te izola si nu-ti trai singura suferinta!
Pierderea unui copil poate insemna o suferinta cumplita, mai ales pentru o femeie care si-a dorit de mult timp sarcina.
Se intampla adesea sa se simta vinovata. Daca traiesti un asemenea eveniment, nu-ti concentra toata atentia asupra dramei si incearca sa gandesti pozitiv.

Daca totusi nu reusesti sa depasesti acest moment nefericit, poti apela si la un psihoterapeut. Discutiile cu un specialist iti pot fi de un real folos nu doar tie, ci si partenerului tau pentru ca, de foarte multe ori un astfel de eveniment il afecteaza si pe el in egala masura.
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • loredana elena pe 24 Mar 2012, 20:51
    avorturi

    am fakt 4 avorturi.vreau sa stiu dak mai pot face copii?

    0
    0

  • loredana elena pe 24 Mar 2012, 20:49
    avorturi

    buna seara. am si eu o intrebare? am facut 4 avorturi si vreau sa stiu dak mai pot face copii. de 2 ani nu ma protejez si nu am ramas. mai pot face?multumesc

    0
    0

  • marilena pe 2 Feb 2012, 14:21
    avort spontan

    am suferit un avort spontan la 9 saptamani, as vrea sa stiu daca mai pot ramane insarcinata?

    10
    0

  • burlacu crina pe 19 Mai 2011, 16:47
    3 avorturi spontane

    si eu am pierdut 3 sarcini, prima la 8 saptamani,al doilea la 17 sapt si acum o luna la 12 saptamani,imi doresc enorm de mult un bb dar nu stiu ce sa mai fac ca am facut analize si au iesit bune dar nu stiu in ce directie sa o mai iau.Poate sa imi dea cineva un sfat?

    10
    0

  • ella pe 8 Ian 2011, 15:04
    doua avorturi spontane

    Si eu am suferit doua avorturi spontane, primul in a 12-cea saptamana de sarcina si al doilea in a 6-a saptamana de sarcina. Acum sunt insarcinata din nou, insa imi este tare frica, peste doua zile sper sa pot face o programare la doctor. Am niste simtome ciudate. Mi-l doresc enorm de mult. Sper sa am parte de bebe.Va doresc tuturor mult noroc si sper ca Dumnezeu sa ne aibe in paza lui.

    0
    0

  • anna pe 10 Nov 2010, 13:00
    sarcina si avortul spontan

    Buna tuturor, si eu am avut un avort spontan in urma cu 2 saptamani. Sarcina era de 6 saptamani. Am fost la 3 medici diferiti in perioada sarcinii si fiecare imi zicea ca e totul ok, dar nu a fost. Acum astept rezultatele analizelor facute la indemnarea medicului ginecolog - sunt 13 analize ce se fac din sange, pentru a determina cauza avortului spontan. Costa undeva la 400 lei dar vreau sa stiu de ce? Tot medicul mi-a zis ca dupa 3 luni de la avortul spontan pot sa raman din nou insarcinata, dar deocamdata nu voi risca. E foarte grav ca, o femeie care isi doreste un copil, nu-l poate pastra si altii fac avort peste avort. Succes tuturor si... mergeti la medic.

    1
    3

  • ana pe 10 Sep 2010, 11:09
    avort spontan

    si eu am avut un avort spontan la 4 sapt.mi sa dat tratamentde 3 luni ku cntraceptive.mi au zis k pot inkerca dupa3luni iar sa raman insarcinata,dat imi este tare frik.

    4
    0

  • frances pe 17 Oct 2009, 01:35
    cind poti ramine insarcinata dupa un avort spontan

    Buna tinerelor mamici poate sami zica si mie cineva.Dupa cit timp ar fi sanatos si indicat sa ramii insarcinata dupa avort sontan?Si mai pote cineva sami zica cum intru si io pe forum ?Sau acia nu ecsista forum?

    6
    0

  • frances pe 17 Oct 2009, 01:32
    Cind as putea sa ramin iar insarcinata dupa 4 avorturi spontane

    cind as putea sa ramin gravida iar?Pe 23 septembrie anul acesta am avut iar un avort spontan.

    0
    0

  • frances pe 17 Oct 2009, 01:28
    Am avut 4 avorturi spontane

    Am avut 4 avorturi spontane ultima am piedut la 14 saptamini,de fiecare data mi se rupea apa dar copilul traia chiar si acum la ultima pierdere pe 23 septembrie copilul a trait inca o saptamina dup ace am pirdut apa pina cind miau provocat avortul.nu stiu sint asa de necajita,si nu stiu ce sa mai fac sa mai incerc de a avea un copil,dar dac il pierd iar? Eu am grupa sanguina Rh pozitiv si pt asta pe perioada sarcini miau dat Fragmin P Forte.sa iau in fiecare zi ,,ziceau cas de subtierea singelui,si miau mai depistat ,,mai multi hormoni barbatesti in corp decit femeiesti,pt asta luam in fiecare seara 2 pastile vaginale in fiecare seara.Poate sami zica cineva cum pot sa vad raspunsul ,la intrebarea mea cu medicul aicia .va multumesc forte frumos.

    5
    0

  • frances pe 17 Oct 2009, 01:20
    Am avut 4 Avorturi spontane

    nu stiu ar putea cineva sami raspunda la citev aintrebari ?Am avut 4 avorturi spontane si as vrea sa stiu as putea sa aduc un copil pe lume sanatos?

    6
    0

  • mariuta pe 27 Iul 2009, 16:08
    despre mine

    si mie mi s-a intamplat si eu am pierdut sarcina la 6 luni si mi sa spus ca daca mai raman vreo data insarcinata sa vin pana 3 luni sa-mi lege uterul uite ca am ramas iarsi garvida si am 4 luni sper sa decurga bine sarcina de data aceasta

    0
    0

  • shelly pe 7 Dec 2008, 11:01
    Avort spontan

    In 2005 sora mea a suferit un avort spontan in saptamana a sasea. Dupa 3 luni a ramas insarcinata din nou si a adus cu bine pe lume un baietel minunat. Acum l-a nascut si pe al 2 lea, fara nici un fel de problema.

    0
    0

  • lorena pe 5 Dec 2008, 11:48
    avort spontan

    Si eu am suferit un avort, la sfarsitul lunii august. Am suferit si inca sufar. Cand vad un bebe pe strada sau cate o femeie gravida, mai sa incep a plange. Si peirderea e si mai grea, pentru ca sotul meu mi-a reprosat ca din cauza mea am pierdut, ca nu am vrut indeajuns copilul.Si de la pierderea sarcinii, in loc sa ne intarim relatia, ea se destrama incet, dar sigur. Si de asta suferinta este si mai mare. Si acum as incerca sa raman iar insarcinata, dar imi e teama ca nu o sa mai am cu cine si de ce.

    2
    0

  • capitanu claudia elena pe 3 Dec 2008, 07:20

    Si eu am pierdut anul trecut prima sarcina, am suferit un soc, ni l-am dorit foarte mult... acum sunt iar insarcinata, avem 17 saptamani, suntem fericiti, dar ma gandesc cu teama sa nu se intample ca anul trecut.

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod