Alaptarea si alergiile alimentare

Sute de cazuri de alergii care sunt inregistrate in fiecare an se termina prin decese provocate de reactia organismului la anumite alimente. Dintre alimentele care cauzeaza cel mai frecvent alergii fac parte graul, soia, arahidele, laptele sau ouale. Consumul unor astfel de alimente pot duce la aparitia unor simptome precum inflamarea fetei, buzelor, limbii sau greturi, crampe abdominale si chiar moarte.
Adulti fiind, ne controlam alimentatia si invatam sa ne ferim de alimentele care ne fac rau. Dar cum afli la ce alimente este alergic bebelusul tau sau daca este alergic? Bebelusul tau poate mosteni alergiile alimentare? Poti face rau copilului tau daca il alaptezi?

Laptele de la san contine anticorpi care iti protejeaza micutul de infectii si toate alimentele pe care le consumi contribuie la formarea laptelui. Indiferent daca vrei sau nu, bebelusul tau primeste cate un pic din tot ceea ce consumi. Un studiu recent efectuat de canadieni arata ca prin monitorizarea dietelor, mamicile care alapteaza pot preveni aparitia alergiilor alimentare la micuti.  

Alti specialisti sunt de parere ca evitarea anumitor alimente in dieta mamei nu garanteaza ca alergiile alimentare nu vor aparea la o varsta mai inaintata a copilului. Majoritatea medicilor recomanda noilor mamici sa nu-si hraneasca copiii sub 3 ani cu alimente care contin arahide. Alergia la arahide ocupa locul intai la alergiile care pot provoca decesul.


Bebelusii pot face alergii la aproape orice

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ne avertizeaza ca pe langa alimentele alergene cunoscute precum "soia, lapte (nu cel de mama), oua (in special albusul), fructe de mare sau arahide, bebelusii pot face alergii la aproape orice. Mare atentie la peste. Acesta trebuie sa fie proaspat. Recomand si conservele, precum cele  cu sardine, hering sau macrou, insa acestea trebuie sa fie de calitate si trebuie consumate imediat dupa deschidere, la o singura masa.'

Bebelusii pot mosteni alergii alimentare si de la alti membrii ai familiei. O alta alergie care poate aparea la bebelusi este cea la un anumit aliment pe care mama l-a consumat intr-o cantitate mare datorita poftelor specifice perioadei.  


Alergie sau sensibilitate?

De multe ori se intampla ca bebelusul sa nu fie alergic la anumite alimente, ci sa aiba doar o sensibilitate sau iritatie. Cele mai intalnite alimente care provoaca asemenea reactii sunt legumele precum broccoli, ardeii sau ceapa. Anumite tipuri de legume pot cauza si gaze micutilor. Mai exista si posibilitatea ca in cazul produselor lactate sa nu fie vorba de o alergie ci de intoleranta la lactoza.

De la primele simptome ale alergiei anunta medicul si elimina alimentul respectiv din dieta alimentara. Uneori, dupa ce cauza este determinata, (pentru ca sistemul imunitar al micutului este in dezvoltare) pediatrul poate recomanda reintroducerea alimentului in dieta, in cantitati mici, pentru a descoperi daca este vorba despre o alergie sau o simpla iritatie.

Unii medici considera ca riscul de aparitie a astmului sau a eczemei (considerate afectiuni alergice) scade odata cu cresterea perioadei de alaptare. Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le stie o mamica este ca eliminarea unui aliment din dieta copilului nu va afecta in niciun fel dezvoltarea acestuia. Este adevarat ca unele alimente contin un numar mai mare de nutrienti, insa acestia pot fi obtinuti si din alte alimente.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod