Vitiligo la copil si adolescent

Vitiligo este o afectiune caracterizata prin pete pe piele, mai deschise la culoare. Se intalneste la copiii de orice rasa, de ambele sexe si apare cel mai devreme la copilul mare (10-12 ani).
In general depigmenatrea pielii apare in zona fetei, gatului si mainilor.  Petele sunt albe sau foarte deschise la culoare, nu sunt in relief ci complet plate si se extind pana acopera suprafete destul de mari, de forma neregulata. Petele nu produc niciun fel de senzatie de durere, usturime, mancarime.

De fapt pigmentul din celulele zonelor respective se distruge intrucat celulele producatoare de pigment (melanocitele) nu mai functioneaza normal. Afectiunea este mai frecventa in cazul in care exista in familie cazuri asemanatoare.
La orice semn de depigmentare este nevoie de consultatie dermatologica. Doar medicul poate pune un diagnostic si prescrie un tratament corespunzator.

In cazul acestei afectiuni, exista posibilitatea ca ea sa nu dispara niciodata si petele sa ramana toata viata pe piele. Desi exista un tratament medicamentos, el este adesea ineficient sau produce reactii adverse.

Ca multe boli de piele, vitiligo este o boala ale carei cauze nu sunt bine cunoscute si pentru care nu exista remediu sigur. Unii pacienti reactioneaza mai bine, altii mai putin bine.
Ea afecteaza imaginea persoanei mai ales ca petele apar in zone foarte vizibile. De aceea, frecvent petele depigmentate ale pielii sunt acoperite cu fond de ten sau pudra pentru a micsora contrastul cromatic fata de pielea sanatoasa.

Aspectul persoanei poate fi deranjant sau bizar si de aceea apare necesitatea fardului. Mai ales in cazul adolescentelor, poate produce o suferinta psihica legata de aspectul fizic al pielii. Cu toate acestea, este important ca afectiunea nu este contagioasa si persoanele cu vitiligo in ciuda aspectului uneori neplacut nu pot fi considerate bolnave si nu trebuie ocolite sau marginalizate.


Pentru un copil sau un adolescent este adesea o piatra de incercare in contextul integrarii printre ceilalti. Colegii si cei din jur pot avea tendinta sa nu atinga persoana cu vitiligo, sa intrebe ce este, care este cauza sau daca este molipsitor.

Foarte important, de asemenea, este faptul ca nu exista in cazul acestei afectiuni restrictii alimentare, de miscare sau de efort intelectual. Copilul nu trebuie tinut acasa sau ascuns intrucat boala lui nu se transmite si nu il impiedica in nicio activitate.
Este esential pentru el sa aiba sustinerea parintilor si prietenilor pentru a reusi sa se acomodeze cu infatisarea sa si sa faca fata micilor ironii, rautati sau intrebari ale celor din jur.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anonima pe 24 Mai 2014, 22:56
    vitiligo.

    am aflat ca boala este ereditara. imi este frica sa nu transmit vitiligo si viitorilor mei copii. care sunt sansele ca boala sa se transmita? nu vreau ca micutii sa se simta marginalizati sau sa se uite acuzator la mine pt. ca i-am adus pe lume cu o astfel de problema.

    0
    0

  • alina pe 5 Sep 2009, 23:17
    vitiligo

    ma numesc alina,am 26 ani,sufar si eu de aceasta boala,am o pata deasuprea ochiului stang nu am stiut nimic pana acum de aceasta boala,am aceasta pata de la varsta de 16 ani,am fost la doctor si mi-a spus ca este un semn din nastere,dar in timp s-a marit si la soare se inroseste,oare exista vreun tratament de a stoca aceasta boala.am o fetita de 4 ani si are o pata mica alba pe picior,oare a mostenit si ea boala?va rog astept raspuns,multumesc,sanatate si DUMNEZEU sa ne ajute.

    0
    0

  • alina pe 6 Iul 2009, 18:24
    vitiligo

    me numesc alina am 16 ani si eu am vitiligo,boala am mostenit-o de la mama mea ,pot spune ca eca si cum nu as avea nimic am foarte multi prieteni toti ma iuebesc si chiar nui intereseaza de boala mea ei ma iunesc asa cum sunt si pot spune ca nu sunt deloc suparata si niciodata nu iam reprosat mamei nimic pur si simplu asa a fost sa fie dar dumnezeu pe langa faptul k ma lasa cu boala asta mi-a dat din greu foarte multe talente si de aceea ai multumesc din suflet k nu mia dat altceva mai greu ptr k sunt foarte multi adolescenti care din pacate au foarte multe cazuri de boli foarte periculoase uneori chiar boli incurabile care provoaca decesul Un mesaj ptr toti care au aceeasi bola ca si mine nu fiti suparati viata e prea frumoasa ca so pierdeti chinuindu-va cu aspectul fizic ptr k oamenii va iubesc si asa si de asemenea cu boala sau fara tot frumosi suntem toti:*:*:*

    3
    0

  • Fratila Crina Floriana pe 29 Aug 2008, 13:18
    Vitiligo

    Si MIKE are. Nu ati spus in articol si despre soare, ca cei care au, trebuie sa se fereasca de soare, acoperindu-se. Eu am aflat asta din alta parte dupa ce l-am vazut pe MIKE cu umbrela de ploaie, ochielari de soare si masca pe nas si gura. Atunci nu stiam de ce umbla peste tot cu umbrela de ploaie, pe urma am aflat. Numai bine.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod