Sensul cuvintelor

Am vorbit de curand despre violenta verbala si despre faptul ca o mare parte dintre cuvintele folosite atunci nu au un sens. Fie ca sunt cuvinte jignitoare, fie ca sunt injuraturi, ele au doar semnificatia pe care le-o confera starea afectiva a celui care le pronunta.
De cele mai multe ori, daca il intrebam pe cel care le spune, isi va da seama ca nu sunt adevarate, ca nu sensul lor l-a facut sa le foloseasca. Altfel spus niciun parinte nu ar sustine in afara momentelor cand este nervos ca are un copil nesimtit, tampit sau handicapat...

Fireste ca putini oameni isi pun problema asta si ca niciodata nu se gandesc ce intelege cel caruia i le spun. Ne referim indeosebi la copii si adolescenti pe care aceste cuvinte ii afecteaza foarte mult. Cu toate acestea vedem copii care ajung sa sustina despre ei insisi ca sunt idioti, nesimtiti sau ca nu sunt buni de nimic.
Altii reproduce cand ti-e lumea maid raga injuraturi auzite in casa, la scoala sau pe strada fara sa le cunoasca sensul.

In aceeasi situatie se gasesc si multe alte cuvinte "fara sens" pentru copil dar pe care le aude mereu de la adulti, de la televizor, de la alti copii. Unii copii intreaba "ce inseamna...?", altii insa nu au pe cine, nu stiu cand s-o faca sau nu-i intereseaza astfel incat aud si incep sa foloseasca prin imitare cuvinte despre care nu stiu ce semnifica. Obiceiul de a cauta in dictionar apare destul de tarziu si oricum este foarte rar.
Putini copii, adolescenti sau adulti cauta sensul unui cuvant in dictionar. Ziarele si televiziunile abunda de cuvinte si expresii folosite complet eronat.

In plus, multele cuvinte straine intrate in limba odata cu calculatoarele si alte tehnologii de ultima ora au adesea un sens vag sau chiar necunoscut si pentru cei ce le folosesc mereu. Aceste cuvinte fac uneori obiectul disputei dintre parinti si copii sau adolescenti intrucat parintii nu mai inteleg nimic din ce spun ceilalti. E ca un limbaj secret!

Pentru dezvoltarea copilului si a dolescentului, atat cea intelectuala, cat si cea verbala si emotionala este nevoie de siguranta, incredere si sens.
Ceva lipsit de sens, un cuvant, o intamplare, o situatie au prin ele insele un potential traumatic. Asta atat pentru ca nu reusim sa ni le explicam cat si pentru ca nu putem sa le anticipam, evitam sau sa luptam cu ele. Cuvintele si expresiile fara sens produc confuzie, deruta si neincredere in copii iar unii dintre ei nici nu cuteaza sa caute acest sens. Cand sunt mici, ei iau ca atare cele spuse de cei mari, iar cand sunt mari, par sa nu mai "auda" ceea ce nu inteleg.

O recomandare ar fi cea de a nu folosi pe cat posibil cuvinte pe care nu suntem siguri ca vrem sa le folosim si aici intra desigur cuvintele jignitoare si injuraturile.
Ele pot face mai mult rau decat ne dam seama. O alta ar fi sa ne punem problema daca cei mici cunosc sensul cuvintelor pe care le aud si sa-i incurajam sa intrebe ce nu stiu.

Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod