Relatia dintre bunici si nepoti

Desi am amintit in multe articole despre rude, despre bunici, despre "cei din jurul copilului", nu am vorbit niciodata explicit despre bunici si relatiile dintre ei si nepoti, dintre ei si parinti, despre influenta bunicilor, despre cum e viata langa bunici si cum e viata lipsita de ei.
De cele mai multe ori, intram in contact cu situatii conflictuale, mai ales cu cele in care parintii si bunicii au opinii diferite in privinta copilului, a cresterii si educarii lui. Parintii sunt suparati pe bunici ca sunt prea cicalitori si fac "ca pe vremea lor". Bunicii incearca sa-i invete pe actualii parinti "cum se face". Uneori din aceste conflicte, apar chiar dispute pentru copil.

"Cine il creste mai bine?", "Cu cine mananca mai mult?" sunt doar cateva exemple. Sigur ca ascultandu-I vedem ca fiecare are dreptate doar ca rareori isi dau seama de miza care exista.
Este adesea o lupta pentru suprematie, este alteori dorinta de a repara greseli din trecut, este si o dorinta a actualilor parinti de a fi autonomi si as creste copilul asa cum ar fi vrut ei insisi sa fie crescuti. Concurenta dintre parinti si bunic, este pe cat de des intalnita, pe atat de daunatoare copiilor.
    
Stim teoretic cu totii ca bunicii nu sunt parintii nepotilor ci parintii parintilor. Cu toate acestae, parintii pot simti ca proprii lor parinti vor sa le "fure" copilul si sa-l creasca ei asa cum vor. Asta din cauza criticilor si sfaturilor pe care le aud sau din cauza propriei lor neincrederi in capacitatea de a fi un "parinte bun".

    
Aceste conflicte si tensiuni, pot duce la dezorientarea copilului pe care atat cuplul de parinti cat si cuplul de bunici incearca sa-l atraga de partea sa. Pe de alta parte, niciunii dintre ei nu vor avea o relatie autentica cu copilul atat timp cat sunt ocupati sa fie "mai…" decat ceilalti sau sa demonstreze ca "e mai bina ca ei".
    
Alte familii sunt lipsite de bunici, fie pentru ca ei nu mai traiesc, fie pentru ca sunt intr-o localitate indepartata sau in alta tara. Acesti copii nu-si cunosc bunicii si au o legatura slaba cu trecutul lor, nu cunosc intamplari de demult, numele rudelor, obiceiuri vechi, nu stiu mai nimic despr ecand erau parintii lor mici.

    
Cei care au bunici in preajma sau care ii viziteaza in localitatile in care locuiesc pot avea sansa sa beneficieze de experiente unice si de neuitat. "Casa bunicilor", "la tara la bunici", obiceiurile de acolo, sifonierul bunicii sau carile vechi din biblioteca, povestile de demult, felurile de mancare, care si mai cate lucruri complet diferite de cele pe care parintii lor le pot oferi. Daca bunicii si-au iubit proprii copii, inseamna ca au incredere in ei si in capacitatea lor de a fi "parinti buni".

Inseamna ca vor respecta deciziile lor in privinta cresterii copiilor si nu vor incerca sa-si impuna propriul punct de vedere si vor gasi alte lucruri pe care sa le ofere in calitate de bunici nepotilor.
In asa fel, ei nu vor intra in conflict si copilul va reusi sa cunoasca ambele generatii cu ce au ele caracteristic si va reusi sa profite atat de parintii lui cat si de bunici.


Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ela pe 16 Mar 2012, 14:12
    Bunici concurenti

    Buna ziua, Eu am o problema legata de relatia cu cele doua bunice. Am doi copilasi si ne confruntam cu probleme legate de relatia cu cele doua bunici. O bunica este ingaduitoare, este iubita si dorita de copii, alta este mai distanta, si mai putin acceptata de copii. Din acest motiv, a aparut un conflict deoarece cea "buna" e acuzata ca le face doar pe plac copiilor, ca din motivul acesta cealalta este indepartata. Am intrat in conflict cu sotul pe aceasta tema si nu stiu cum sa procedez. Cea mai putin acceptata este mama sotului. Va rog sa-mi dati un sfat sau putem stabili chiar o intalnire pentru a discuta mai multe.

    0
    0

  • crisalis pe 18 Iun 2010, 13:53
    @ginocel

    si eu sunt in aceeasi situatie. Ce trebuie sa facem astfel incat bunicii sa nu mai faca diferentieri intre nepoti? Exemplul meu : baietelul meu are 6 ani , iar tatal meu nu l-a scos nici macar o data in parc la joaca. Este ocupat in permanenta cu nepoata mea de 7 ani din partea sora-mii pe care o rasfata in permanenta. Ca si maica-mea de altfel...... Si stam in blocuri vecine( toate cele 3 familii), deci nu se pune problema distantei. Pur si simplu pentru ei , copilul meu nu exista.Ex: ne-am intalnit in parc , tatal meu era cu nepoata , eu cu baiatul , taica-miu a dus-o pe nepoata-mea la magazin , i-a cumparat dulciuri , iar pe copilul meu nici macar nu l-a intrebat daca vrea macar o sticla cu apa. Sa nu mai zic ca toata vara pe nepoata-mea o tin cu ei la munte , iar eu imi tin copilul in praful din Bucuresti. Si multe altele Cel mai mult sufera baietelul.Trist.........

    0
    0

  • ginocel pe 6 Apr 2010, 11:24
    relatii dintre bunici si nepoti

    bunicii copilului meu dinspre tata nu vor o relatie normala cu nepotica lor,timpul lor fiind ocupat de ceilalti 2 nepoti cu care sunt mai apropiati pentru ca au ajutat la cresterea lor,pe copilul meu nu vor sa-l primeasca nici macar in vacante,intrebarea e cum va fi afectat copilul meu mai tarziu,deja pune intrebari si nu stiu ce sa raspund,pana acum i-am aparat pe bunici,ajutati-ma cu sfaturi

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod