Raul de masina: metode de prevenire

Multi parinti cer ajutor pentru copiii lor cu care nu pot merge cu masina in special, dar nici cu autocarul sau alte mijloace de transport din cauza starii de rau pe care micutii o au.
Voma, greata, durere de cap, senzatie de dezorientare, traspiratie, lesin, paloare, extremitati reci, dureri de burtica sunt principalele simptome pe care copilul le prezinta. Fireste ca fiecare copil simte diferit si unora li se face rau imediat ce masina a pornit, pe cand la altii problemele apar doar pe trasee mai lungi sau pe serpentine.


Cand apare raul de masina?

De fapt ar fi important sa ne explicam cum si de ce apare aceasta stare. Pentru a se adapta la miscare, organismul uman are nevoie de implicarea mai multor analizatori, receptorii din urechea interna dau informatii despre pozitie, ochii ne dau informatii despre ce este in jur si pozitia noastra relativa fata de aceste repere, iar musculatura si pielea ne dau informatii despre viteza si presiunea declansata de miscare. Toate aceste informatii provenite de la analizatori sunt prelucrate la nivelul creierului.
In cazul in care semnalele venite sunt concordante unele cu altele, senzatia este de orientare, semn ca organismul s-a adaptat miscarii. Daca ele nu sunt convergente si informatiile de la ochi "spun" altceva decat cele de la analizatorii vestibulari, atunci apare o senzatie de dezorientare, ameteala, rau.


Raul de masina sau raul de miscare

Desi l-am denumit "rau de masina" mai corect ar fi "rau de miscare" pentru ca el apare si in cazul balansului in leagan, al invartitului, al distractiilor de tipul tiribombei, al calatoriei cu vaporul, rareori si cu trenul, cu sania etc. Vorbim despre aceasta stare in cazul copiilor pentru ca apare cu precadere dar se intalneste si la adulti, la unii chiar in forme severe. Altfel spus, cresterea nu aduce cu sine schimbari importante doar ca pe masura ce inainteaza in varsta copilul, apoi adolescentul fie ajunge sa evite situatiile in care ii este rau, fie face diferite amenajari care ii permit sa-si pastreze o stare mai buna.
Dintre ele putem enumera: bomboanele mentolate care previn greata, opriri frecvente, atentia la drum si lipsa altor activitati cum ar fi cititul etc, vorbitul cu alta persoana, lichide mai multe, respiratul adanc, anumite ganduri sau activitati care sa-l distraga de la spaima de a i se face rau.


Reactia parintilor este importanta

Revenind la copii, o importanta deosebita o are reactia adultului. Sunt parinti care se sperie si sperie si copilul, care dau o importanta exagerata unor simptome ca voma sau durerile de cap si de burta. Devenind extrem de anxiosi inainte de fiecare drum, transmit starea lor copilului care se asteapta sa i se faca rau. Sunt copii care nu merg in excursii sau tabere, care rateaza nenumarate ocazii de a calatori din pricina acestui rau. Senzatia de penibil, rusine, teama devin predominante chiar fata de starea efectiva de rau.
Aceasta anxietate se poate pastra mult timp dupa ce raul nu a mai aparut. Amintirea ingrozitoare a calatoriilor cu masina din timpul copilariei este pregnanta pentru multi adulti.


Exista metode de prevenire a raului de masina

Daca parintii reusesc sa nu faca o tragedie din starea copilului si sa gaseasca impreuna cu acesta niste modalitati de a ameliora sau preveni starea, atunci lucrurile pot evolua foarte bine. Fiecare familie are strategiile ei si ele sunt in conformitate cu felul lor de a fi, cu dorintele si preferintele fiecaruia. Posibilitatea unor opriri de-a lungul drumului, o atmosfera destinsa sau vesela, muzica in masina, condusul bland fara opriri bruste sau viraje brutale, o atitudine tandra si intelegatoare fata de simptomele copilului sunt de ajutor in majoritatea cazurilor.
Medicamentele antivomitive, somnifere sau de alte tipuri, uleiurile puternic mirositoare, excesul de lamaie sau lichide, saritul meselor astfel incat copilul sa fie nemancat pentru a nu avea ce sa vomite, pot produce efecte secundare si pot agrava starea. In ultima instanta, chiar si fara tratamente sau masuri exceptionale, raul de masina nu lasa urme si daca nu exista deshidratare, nu prezinta un pericol. In plus, inceteaza la putin timp dupa oprire.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ramona pe 5 Iul 2012, 12:02
    bunn

    baietelul meu are 3 ani si de la varsat de un an varsa pe masina,oare se poate mosteni de la parinti?pt ca si eu cand eram mica mam confruntat cu aceiasi problema dar cand am inceput sa cresc a disparut miraculos!!!

    0
    0

  • Gabriela pe 25 Oct 2009, 01:15
    vomita doar uneori

    fetita mea vomita uneori, chiar si de 2-3 ori iar alteori mergem ore intregi fara sa aiba nimic, asta de cca 6 luni( acum are 5 ani) alteori vomita si cand am plecat de pe loc. Vreau pareri

    0
    0

  • luana pe 1 Oct 2009, 16:23
    antivomit

    e super asa mai stim si noi cum sa ne protejam copii. dar am o intrebare copilul meu vomita de fiecare data cnd mergem cu masina ,dar in masina el sta linistit se uita pe geam sau doarme dar la vreo 20 de min.vomita ce sa mai fc ca am incercat totul

    0
    0

  • gaby pe 12 Aug 2009, 15:13
    parerea

    si eu sunt una din nenumaratele persoane care se confruna cu raul de masina. de curand, aam fost nevoita sa fac o calatorie cu autocarul care a durat 6 zile. Am fost surprinsa si sunt inca uimita ca in cele 6 zile nu mi-a mai fost rau deloc. Tot ce am facut a fost sa stau cat se poate de dreapta pe scaun; nu am dormit deloc pe autocar, nu mi-am sprijinit delco capul pe ceva...ci pur si simplu am stat dreapta. Totdata am incercat sa nu ma gandesc cumva daca mi se face rau. Asta e tot ce am facut eu, si a functionat...iar lucrurile acestea ar fi o parte din solutii, lucruri despre care am citit de curand.

    0
    0

  • Victoria pe 13 Ian 2009, 09:58
    Ok

    Am probleme cu raul de miscare de cind eram mica. Nici acum nu am gasit o soluti in acest caz.Am incercat toate metodele de prevenire, dar fara efect. Nu stiu ce sa mai fac. Am ratat multe in viata mea din cauza acestei probleme.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod