Rahitismul: simptome

Cu totii am auzit de rahitism iar cei care sunt parinti stiu deja destule despre prevenirea lui. Este vorba despre o boala a oaselor care se deformeaza din cauza deficitului de vitamina D care fixeaza calciul.
In timpul vietii intrauterine, copilul este ferit de rahitism intrucat ia din sangele mamei tot calciul de care are nevoie pentru crestere. Dupa nastere insa, doar 1-2 luni se mai pastreaza rezerve din viata intrauterina iar apoi apare riscul aparitiei acestei boli dat fiind faptul ca in primul an de viata ritmul de crestere este foarte mare.


Laptele praf este sarac in vitamina D

Laptele praf in cazul unei alimentatii de acest gen este sarac in vitamina D dar si laptele matern poate sa nu ofere suficient copilului.
In aceste conditii, organismul bebelususlui are nevoie de un aport de vitamina D pentru a fixa calciul si a face fata cresterii accelerate a sistemului osos de la inceoutul vietii. Varsta mica a mamei si sarcinile consecutive pot fi si ele factori de risc.


Supradozarea de vitamina D produce intoxicatii


In conditiile in care bebelusul este vazut de medic regulat, acesta va prescrie dozele necesare prevenirii rahitismului. Este insa necesar ca mama sa administreze aceste doze in mod corect si sa nu incerce sa le modifice din diferite motive.
Supradozarea de vitamina D produce intoxicatii vizibile prin lipsa poftei de mancare, agitatie, plans. In aceste cazuri, este necesar ajutor medical de urgenta.
 

Simptomele rahitismului

  • Toracele iese in afara, este evazat, ultimele coaste devenind mai proeminente;
  • Cartilagiile prin care coastele se prind de stern devin mai evidente;
  • Fruntea devine mai bombata;
  • Picioarele sunt in forma de paranteze;
  • Fontanela nu se inchide nici dupa ce copilul a depasit 1,5 ani.


Factori de risc

Exista si factori de risc, ce predispun anumiti copii la rahitism. Printre ei putem mentiona prematuritatea si expunerea insuficienta la soare si lumina naturala, o alimentatie deficitara, lipsa consultului medical in primul an etc.
Este de asemenea foarte important ca, cu cat rahitismul este mai devreme depistat si tratat cu atat efectele lui sunt mai mici si scade riscul sechelelor de rahitism.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena lucia pe 23 Aug 2009, 16:57

    din pacate nu pot sa iti dau niciun sfat .pt ca si eu la randul meu astept unul.am un baietel de aproape 8 luni .acum cateva zile doctorita mi-a zis ca are rahitism .deoarece are ultimele costite cam scoase in afara.dar nu rau .in rest totul e normal .este dezvoltat cum trebuie.nu stiu ce sa mai cred.mi-a zis sa-i da 4 picaturi de vigantol.acum astept sa vad ce se intampla .daca aveti un sfat pt mine ,o parere va rog frumos sa mi-o impartasiti pt ca sunt cam speriata.va multumesc.Doamne ajuta

    0
    0

  • valentina pe 17 Iun 2009, 15:38
    despre simtomele rahitismului

    ce pot face in cazul in care vigantolul nu da nici un randament? am un baietel de 1 an si doua luni,doctorita mi-a spus ca are rahitism, si mi-a recomandat sa-i dau 6 pic de vigantol, dar nu se vede nici un rezultat, semnele tot nu au disparut. ast un raspuns din partea DUMNEAVOASTRA, va multumesc!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod