Parintii si relatia cu scoala

Am tot vorbit despre copii si adolescenti, despre cum simt ei scoala si activitatile scolare, despre cum fac fata, cum se integreaza in grupul de colegi. A venit acum timpul sa vorbim si despre relatia parintilor cu scoala pentru ca orice copil sau adolescent face parte dintr-o familie si deci exista, explicit sau implicit, legaturi, trairi, sentimente, reactii, manifestari pe care ceilalti membrii ai familiei le au fata de o parte asa importanta a vietii copilului lor.
Mai intai este vorba de faptul ca parintii aleg scoala pentru copilul lor. Ei aleg o scoala pe care o considera buna, se intereseaza inainte de a inscrie copilul de la alti parintii, vorbesc uneori cu viitoarea invatatoare, cauta informatii. Dupa ce copilul a inceput scoala, incep fireste sedintele cu parintii si legaturile lor cu invatatoarea si profesorii, cu regulile scolii respective, cu organizarea, cu interdictiile, cu ce are scoala specific. Asadar se formeaza un grup de parinti in care vor aparea simpatii si antipatii, rivalitati, invidii.


Relatia dintre parinti si invatatoare


Unii dintre ei vor deveni prieteni ca si copiii lor, vor petrece mai mult timp impreuna, isi vor lua apararea lor si copiilor lor; vor forma un sub-grup.
Altii vor prefera sa pastreze distanta, considerand ca este doar o relatie de colegialitate intre copii si nimic mai mult. Alti parintii prefera o relatie mai stransa cu invatatoarea. Sigur ca in cadrul sedintelor cu parintii si a discutiilor invatatoarei cu fiecare dintre ei, subiectul este legat de copii si de scoala. Dar ca in orice situatie, in special cele legate de copii, parintii traiesc afectiv foarte puternic tot ceea ce se intampla si ce se discuta.

Astfel incat nu putine sunt situatiile in care apar adevarate conflicte intre parinti care se simt "atacati" personal de anumite observatii ale invatatoarei sau de incidentele dintre copii. Ei transmit, chiar si daca nu vor, aceste trairi copiilor lor sau incearca sa-i imprieteneasca sau sa-i desparata de anumiti colegi cu ai caror parinti sunt in conflict.
Se intampla uneori ca un copil sa fie respins de toti ceilalti iar motivul sa fie pozitia pe care parintii lui o au in grupul de parinti.

Atitudinea invatatoarei este foarte importanta, ea reusind sa priveasca dinamica grupului de parinti si inerentele conflicte si rivalitati dintre ei. Alteori se lasa antrenata in aceste dispute si ajunge sa tina partea unora si sa fie "impotriva" altora. Din pacate, aceasta se rasfrange asupra copiilor care nu inteleg ce se intampla si nu pot face mare lucru pentru a remedia situatia.


Dupa scoala primara...

Dupa scoala primara, aceste situatii se raresc destul de mult, caci copiii reusesc sa gestioneze mai bine relatiile dintre ei si profesorii nu-si mai petrec atata timp cu ei si cu parintii lor asa cum facea invatatoarea.
Raman discutiile cu diriginta si cu unii dintre profesori, in cazul copiilor care invata si al caror comportament nu pune probleme. Daca insa copilul are dificultati la scoala, situatia devine foarte dificila atat pentru el, cat si pentru parinti si scoala. Fiecare are, fireste, "dreptate" doar ca punctele de vedere sunt diferite, afectele sunt puternice, adesea exista o amenintare care pluteste (excluderea copilului din scoala, corigenta, note foarte mici, nota la purtare, diferite pedepse). Parintii incearca sa rezolve problema crescand presiunea exercitata asupra copilului dar de multe ori este nevoie sa intelegem care este de fapt problema, dificultatea copilului si sa gasim o anumita abordare a ei.


Multi parinti considera in astfel de momente ca mutarea la alta scoala va rezolva problema fara sa ia in considerare ca orice schimbare produce prin ea insasi o tulburare. Copilul se va gasi in situatia de a nu cunoaste pe nimeni la noua scoala si de a se adapta la noi cerinte, noi atitudini.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alice pe 1 Oct 2009, 10:24
    parinti contra parinti

    am un copil in clasa 1 dar atata rautate la parinti nu am vazut.mi-e teama ca invatatoarea sa nu se schimbe.intradevar sau facut grupuri grupuri.totul pleaca de la parinti.m-am schimbat fmult de cand cu scoala.eu personal sunt neutra dar am auzit ca nu este bine.ce sa fac?

    0
    0

  • o mama pe 1 Oct 2009, 09:14
    problema nu solutia

    Sunt prezentate problemele, multumesc dar le cunoastem si noi, nu solutiile. as vrea sa dezvoltati solutiile pe care le propuneti.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod