Intoxicatiile la copil

Incercam sa abordam astazi problema intoxicatiilor pe care copiii le fac ingerand sau jucandu-se cu diferite substante nocive. Marea lor majoritate se produc la copii mici, pana la 5-6 ani dar pot aparea si la copii mai mari din diferite motive.

Sunt atrasi de ambalajele colorate, de mirosul placut...

Din curiozitate, atrasi de ambalajele colorate, de mirosul placut sau de culoare, vazand adultii ca le utilizeaza, copiii pun mana, miros, gusta, inghit de la produse cosmetice, pana la detergenti, substante casnice folosite in casa sau gradina si pana la medicamente si bauturi alcoolice. De asemenea, copii se pot intoxica mancand frunze si flori de la diferite plante decorative, lingand diferite suprafete vopsite, inhaland produse volatile etc.

Supravegherea si depozitarea tuturor acestor produse in ambalaje sigure si ascunse de copii sunt principalele mijloace de prevenire. Cu toate aceste masuri, adesea o clipa de neatentie, un copil prea curios sau foarte dornic "sa faca si el" pot duce la accidente.
 

Depoziteaza-le in locuri inaccesibile copilului

Varsta copilului si gradul lui de intelegere sunt importante. Copiii mici pot bea si detergent de vase sau sampon daca sunt colorate si miros frumos. Uneori parintii interzic prin "NU" atingerea acestor produse dar asta poate spori curiozitatea copilului si intr-un moment cand este singur poate incerca sa faca ceea ce nu-i este permis.
Depozitarea lor in locuri inaccesibile copilului pare a fi solutia cea mai eficienta astfel incat sa nu poata ajunge la ele. Exista varsta "scotocitului" de cand copilul invata sa mearga si pana pe la 2-3 ani, cand copilul deschide toate usile, toate sertarele, scoate din ele, desface toate cutiile, sticlele pentru a vede ce este in ele. In aceasta situatie, pentru a evita accidentele, se recomanda ca usile sa fie incuiate si cel mic sa nu aiba acces la substante periculoase sau toxice. Sigur ca unii parinti suporta cu greu aceasta perioada cand si gelul de dus trebuie sa stea foarte sus sau alte produse, cum sunt medicamente folosite des sau produsele cosmetice care pana la momentul acela stateau la indemana.


Copiii imita adultii

Imitarea adultilor care inghit medicamente, beau diferite substante, folosesc tot felul de produse pe care le ating si le dau pe piele etc. este alt factor important in producerea accidentelor. Intalnim cazuri de copii care au baut din paharul unui adult intr-un moment de neatentie sau care au luat medicamente "pentru ca asa face mama". La asta contribuie si lipsa de fermitate a adultilor dar si confuzia produsa adesea de anumite cuvinte.
Sunt adulti care numesc medicamentele "bomboane", "buline", "pastile", sirop bun", "vitamine" etc. Pentru a face ca cel mic sa le accepte, ii spun diferite povesti despre efectele lor benefice iar copiii pot deveni tentati sa le foloseasca singuri sau in cantitati mai mari pentru "a se face bine mai repede", "pentru a creste mari", "pentru a fi mai sanatosi", "pentru ca sunt bune la gust" etc.

Unele medicamente prezinta sisteme de siguranta si sticla sau flaconul nu pot fi desfacute de copii dar foarte multe dintre ele pot ajunge foarte repede in mana sau gura copilului. Pentru a preveni aceste riscuri, copiilor ar trebui sa li se prezinte o diferenta clara intre medicamente si alimente si adultii sa nu le foloseasca in prezenta lor.


Apeleaza la un medic sau la serviciul de urgenta

In privinta metodelor de prim ajutor pe primul loc se afla apelul la un medic sau un serviciu de urgenta. Citirea cu atentie a prospectului inainte de folosirea produsului poate fi si el de mare ajutor pentru ca pe multe produse este specificat un antidot in caz de inhalare, inghitire, contact cu pielea sau cu ochii.
De multe ori, actiunile din primul moment sunt hotaratoare. Este important ca acestea sa fie corecte si adecvate si sa nu puna prin ele insele in pericol viata copilului sau sa creasca efectele nocive. Leacurile traditionale sau dupa propria inspiratie de moment agraveaza cel mai adesea situatia. Deasemenea, gesturile disperate, sugerate de altii sau "din intuitie" pot fi regretate mai apoi.


Efectele inhalarii unor substante pot aparea mai tarziu

Daca accidentul s-a produs, nu ezitati sa apelati la ajutor medical chiar daca va simtiti vinovat, va este rusine sau copilul nu pare sa aiba nimic. Unele substante nu au un efect imediat ci el apare dupa un timp. De asemenea, ingerarea unor substante nu produce niciun simptom pe moment, copilul nu acuza nicio durere, usturime, mancarime. Aceastea ar putea fi si cele mai periculoase intrucat daca cel mic nu a fost surpins cu substanta respectiva, nu vorbeste despre ce s-a intamplat si adultii nu observa sticla goala sau substanta imprastiata, afla prea tarziu ceea ce s-a intamplat.


Adultii experimenteaza frica, rusine, panica...

Este foarte greu de gestionat pe moment starea adultului care este cu copilul.
Emotie, frica, rusine, panica, dezorientare, furie se amesteca si multe aspecte importante sunt pierdute din vedere. Odata ajunsi la medic, pentru acordarea ajutorului sunt utile multe informatii pe care adultul le poate da: ce substanta a fost inhalata, inghitita, la ce ora, in ce cantitate, ce simptome a prezentat copilul, care au fost primele masuri luate. De sinceritatea si precizia acestor informatii depinde de multe ori rezultatul ajutorului medical. Sunt adulti care, sub imperiul vinovatiei sau al rusinii, au tendinta de a prezenta ca fiind mai mici cantitatile sau a sustine ca substanta a fost alta. Altii sustin ca nu stiu ce a inghitit copilul, ignorand importanta pe care aceste date o au pentru sanatatea sau viata celui mic.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod