Factorii psihici care cauzeaza insomnia la copil

Insomnia este o tulburare a somnului care consta fie in reducerea timpului de odihna, fie in intreruperea acestei perioade sau dificultatea de a adormi. Sigur ca durata de somn si nevoia de odihna variaza in functie de varsta copilului, activitatea sa de peste zi si o componenta individuala.

Factorii psihici intregesc tabloul cauzelor insomniei


Trecerea de la starea de somn la cea de veghe si de la cea de veghe la cea de somn, respectiv trezirea si adormirea sunt si ele diferite atat in functie de varsta, cat si de caracteristicile individuale. Astfel, copiilor le este mai dificil sa adoarma, avand nevoie de ajutor pentru a se linisti (sa fie leganati mangaiati, sa auda o poveste, o melodie, sa tina in mana o jucarie etc). Unii au nevoie de mai mult timp pentru a adormi, altii reusesc mai repede. In anumite contexte, parintii isi pot pierde rabdarea sau pot sa nu gaseasca timpul sau starea psihica necesara pentru a sta cu copilul pana adoarme. Desi in mod firesc, pe masura ce inainteaza in varsta, copilul dobandeste din ce in ce mai mult capacitatea de a se linsiti si a adormi singur, unii dintre ei pot dobandi o aversiune fata de culcare, de adormire si asta poate duce la ceea ce se numeste chiar insomnie de adormire.



Insomnia la copil: Cel mic se trezeste in timpul noptii si nu mai adoarme

O alta situatie este cea a copiilor care se trezesc in timpul noptii si nu mai pot adormi la loc. Astfel durata de somn se scurteaza, copilul este obosit, agitat, nervos, nu se poate juca, nu poate manca, tot programul lui este dat peste cap, parintii devin si ei din ce in ce mai obositi si mai incapabili sa adopte o strategie linistitoare.


Cele mai frecvente cauze ale insomniei
 
Cauzele insomniei la copil si adolescent sunt cel mai adesea anxietatea, oboseala excesiva fizica sau psihica, stari puternice de excitatie, frica, incarcatura emotionala mare a anumitor intamplari sau evenimente care au avut deja loc sau care urmeaza sa se petreaca.
Copilul nu poate adormi cu gandul la ele sau cu emotiile dinaintea lor. Alte surse ale insomniei pot fi conflicte sau stari de tensiune in familie, diferite stari de disconfort fizic, dureri, mancarimi, nasul infundat, tusea etc.


Este o problema care nu trebuie ingnorata

De ce? Pentru ca este un simptom care spune ceva despre starea pacientului. Durere, frica, disconfort sau altceva - este necesar sa fie depistate si cauza lor sa fie descoperita pentru ca aceasta afectiune sa-si gaseasca o rezolvare. In caz contrar, programul copilului va deveni haotic, iar el nu va fi capabil de activitatile din timpul zilei. Insomnia afecteaza si capacitatile psihice indeosebi memoria, atentia si gandirea, dar si starea afectiva sau capacitatea de relationare sunt perturbate, copilul fiind nervos, indispus, obosit, lipsit de chef, deprimat.


Insomnia poate fi insotita de alte manifestari cum sunt cosmarurile nocturne, pavorul, stari diurne de frica sau anxietate, ticuri, compulsii, obsesii. In toate aceste cazuri, ajutorul din partea unui specialist este recomandat.


Tratamentul insomniei la copil trebuie stabilit de medic

Tratamentul insomniei este stabilit de medicul copilului in cazul in care acesta il considera necesar si in niciun caz parintii nu trebuie sa administreze copilului ceaiuri, medicamente, siropuri linnistitoare, tranchilizante etc.

In toate cazurile, o atmosfera calma si destinsa inainte de culcare, fara agitatie si activitati solicitante, este de ajutor. Amenintarile "daca nu dormi, n-o sa mergem in parc / n-o sa-ti cumpar / ….", pedepsele, certurile inrautatesc situatia si nu o rezolva.
Starea copilului va deveni si mai proasta, el isi va gasi si mai greu linistea necesara pentru a adormi sau a continua somnul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod