Ce admira adolescentii?

Incercam sa punem astazi in discutie idolii adolescentilor, fie ca este vorba despre staruri rock, manechine, actori sau sportive de renume.
1. Ce admira adolescentii?
2. Care sunt idealurile lor? 
3. Ce rol indeplinesc acesti idoli in construirea personalitatii adolescentilor?


Incercam si de data asta sa facem apel la amintirile noastre si sa ne gandim ce admiram noi insine cand eram adolescenti... Unii isi amintesc cu placere ca erau fani George Michael sau ca aveau postere cu un renumit pilot de curse sau jucator de fotbal, altii se amuza gandind pe cine admirau... Totodata, ne readucem in memorie si senzatiile incercate atunci, cat de mult am fi vrut sa-l intalnin pe cel pe care il admiram, cat de mult ne doream un autograf, cum colectionam fotografii cu el, casete sau ii invatam cantecele pe dinafara.



Vremurile s-au schimbat, si moda, si stilurile musicale, dar adolescentii trec prin aceeasi perioada in care idealizeaza anumite personaje, in care doresc sa le calce pe urme, in care viseaza sa se intalneasca cu ele, sa fie ca ele, sa aiba succesul lor.

Mai mult decat in alte perioade ale vieti, adolescentii au nevoie de modele, de personaje pe care sa le admire, cu care sa se identifice, din care sa se incarce cu energie si sperante pentru viitor. Cu totii privim cu admiratie succesul obtinut in sport, in muzica sau in arta, cu totii ne bucuram alaturi de ei si am vrea sa avem parte de o viata ca a lor.
Vedem campioni, staruri de la Hollywood, cantareti in concert ... toti sunt frumosi, increzatori, zambitori, au planuri de viitor, au admiratori, au bani, totul pare sa le mearga perfect.

Cand ii privim, ne identificam cu ei si pentru cateva momente traim cu ei acolo. Visam sa cunoastem succese ca ale lor, sa calatorim prin lume in turnee, la filmari sau la meciuri internationale.

Daca ne intoarcem acum privirea catre copilul nostru si aflam al cui fan este, ce si pe cine admira, vom afla cate ceva despre el, despre dorintele lui, unele constiente, altele mai putin constiente, despre visele lui. 

Sigur ca adesea este greu sa ne dumirim ce anume ii place la X, pe care noi nu il gasim demn de a fi admirat si ne uitam surprinsi, ba chiar indignati la adolescentii din ziua de azi care isi pierd capul dupa el! Totusi discutia despre idolii lui, este una in care aflam cate ceva despre copilul nostru si, fie ca ne place sau nu la ce viseaza sau ce admira, este un pas inainte catre a-l cunoaste.

Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod