Parintii si gradinita

Sunt de necontabilizat problemele care se ivesc o data trimiterea copilului la gradinita. Daca va plange acolo? Va avea rabdare sa stea fara tine? Va socializa cu restul copiilor? Va avea autoritate educatoarea in fata lui? Afla ce poti face, ca parinte, pentru a te elibera de chinul acestor intrebari.
1. Inainte de a-l inscrie la gradinita, asigura-te ca ti-ai invatat copilul sa stea cuminte chiar in absenta ta. Lasa-l in aceeasi incapere cu alte rude sau prieteni apropiati pentru a-l obisnui cu lipsa ta. Nu ezita sa-l lasi sa petreaca noaptea in compania bunicilor sau in casa unui prieten apropiat. In acest fel ii dezvolti increderea in sine si spiritul de indepenenta de care are nevoie chiar de la o varsta frageda.

2. Vorbeste-i copilului despre mersul la gradinita. Povesteste-i experientele placute pe care le-ai avut tu in primele zile de scoala. Spune-i despre lucrurile pe care le va invata acolo. Ai grija ca fratii mai mari sau alte persoane adulte sa nu-l necajeasca in privinta mersului la gradinita. Unii oameni considera ca este amuzant sa ii spuna copilului "Ce pacat ca trebui sa mergi la gradinita!". Acest gen de remarca il poate speria si-l va determina sa-si creeze o impresie negativa legata de gradinita.


3. Este bine sa fii insotita de copil cand il inscrii la o gradinita anume. In acest fel ai ocazia de a-l familiariza cu mediul in care va petrece cateva ore pe zi. Lasa-i timp suficient pentru a explora fiecare incapere. Las-o pe educatoare sa-i prezinte si terenul de joaca. Daca incepe sa se joace, nu-i strica buna dispozitie si permite-i sa se relaxeze.

4. Daca educatorul trimite o scrisoare oficiala, pentru a anunta prima zi de gradinita, citeste-o si copilului. Acesta va fi incantat si va dori, probabil, sa-i fie citita de mai multe ori.

5. Invata-l pe copil sa te ajute cand ii pregatesti pachetul cu mancare.

6. Prezinta-i copilului in mare parte cum va decurge prima zi de gradinita. Spune-i care sunt avantajele de a se afla in aceeasi incapere cu mai multi copii de varsta lui: orele de joaca, cartile de desenat, rezolvarea puzzle-urilor, orele de masa, de odihna etc.

7. Asigura-te ca ii citesti copilului carti pentru varsta lui in asa fel incat sa-i starnesti curiozitatea pentru informatiile pe care le contine.
Explica-i ca si la gradinita va avea ocazia sa stea cuminte si sa asculte povestile citite de educatoare. Alege cu grija cartile pe care le citesti si prezinta-i celui mic ilustratiile corespunzatoare povestilor.

8. Este bine sa-i faci cunoscut celui mic ca absolut fiecare copil incepand cu o anumita varsta merge la scoala pentru a invata lucruri noi si interesante. Copilul trebuie sa inteleaga ca mersul la gradinita va fi "serviciul" lui, unde va trebui sa mearga zilnic. Aminteste-i copilului ca la gradinita va avea ocazia sa se vada zilnic cu prietenii pe care si-i va face.

9. Regizeaza prima zi de gradinita. De exemplu spune-i copilului: "Maine te voi duce la gradinita si vei fi in minunata clasa a doamnei educatoare Diana Popescu. Va fi grozav! La ce ora crezi ca ar trebui sa plecam? Stiu ca ai pregatit toate lucrurile pentru maine. Imi place atat de mult ghiozdanelul tau! Cand vom ajunge la gradinita, te voi conduce in clasa.
Acolo te vei duce sa o saluti pe doamna educatoare. Va fi incantata sa te vada! In timp ce eu voi fi la serviciu, tu te vei distra la gradinita! Cand voi iesi, voi veni sa te iau din locul pe care l-am stabilit. Cum vom ajunge acasa o vom suna pe Ioana si-i vom spune cum a fost prima ta zi de gradinita!"

10. Daca lacrimile isi vor face aparitia pe obrajii copilului, nu te ingrijora. In majoritatea cazurilor, lacrimile dispar de indata ce mama si tatal pleaca. Lacrimile pot reaparea cand vei lua copilul de la gradinita. Nu este cazul sa-ti faci probleme! Este un proces absolut normal. Cu timpul copilul va fi nerabdator sa ajunga la gradinita si se va intrista cand va trebui sa plece spre casa.

11. Daca lacrimile se transforma in adevarate plansete de deznadejde, daca manutele copilul se inclesteaza pe umerii tai, este indicat sa pleci cat mai repede. Cu cat stai mai mult, cu atat mai puternice vor deveni plansetele.
In general, acesti copii, chiar daca fac mare scandal si nu vor sa ramana la gradinita, se calmeaza in cateva minute dupa plecarea ta si chiar savureaza orele petrecute in compania altor copii. Unii dintre acesti copii vor repeta comportamentul cu rugaminti si lacrimi de crocodil pe o perioada de cateva zile sau saptamani. Calmeaza-te la gandul ca daca supararea si plansetele copilului continua mai mult timp dupa ce ai parasit gradinita, educatoarea te va anunta telefonic.

12. Majoritatea copiilor nu intampina probleme cu mersul la gradinita. De cele mai multe ori copiii sunt nerabdatori "sa aiba serviciul lor" si sa fie considerati "oameni maturi".

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod