Balbismul - o forma a nevrozei copilului

Copilul tau se balbaie si nu stii cum sa-l faci sa vorbeasca in mod cursiv? Specialistul TopSanatate, Steliana Rizeanu, psihoterapeut iti prezinta cateva aspecte ale acestei tulburari.
Balbismul este tulburarea de limbaj care se manifesta ca o incapacitate de a vorbi cursiv. Abordarea psihodiagnostica a copilului este dificila din cauza posibilitatilor reduse de exprimare verbala, fapt pentru care specialistul (logopedul) trebuie sa aiba capacitatea de a obtine un istoric complet al evolutiei copilului, un tablou obiectiv al caracteristicilor comportamentale si cognitive ale acestuia, o buna evaluare a gradului de implicare emotionala a celui ce solicita consultarea copilului si a mediului familial si scolar.

In ceea ce priveste factorii etiologici, majoritatea tulburarilor psihice ale copilariei sunt reprezentate de sindroame reactive la factorii de mediu: familie, scoala, comunitatea de apartenenta.
Aceste tulburari pot evolua variabil, avand o scurta durata in cazul simptomelor usoare, dar putand persista pe parcursul mai multor ani in cazul simptomelor severe.


Prin ce se caracterizeaza?

Balbismul este o deteriorare in fluenta vorbirii caracterizata prin repetari frecvente sau prelungiri de sunete sau silabe. Reprezinta o problema mai ales daca apare dupa o perioada de dezvoltare normala a limbajului: 3-4 ani. Copilul traieste dureros aceasta disritmie, deoarece pana la aparitia tulburarii, el isi formase deja o relatie cu lumea, relatie pe care o vede acum clatinandu-se.

Perturbarea limbajului duce implicit la un deficit al comunicarii copilului cu cei din jur, fapt ce ii poate crea serioase tulburari emotionale.
Nevroza apare la copil dupa varsta de 7 ani cand el este capabil sa reactioneze la tensiunea conflictuala, dar si sa traiasca subiectiv aceasta tensiune, sa o interiorizeze si sa-si elaboreze mecanismul de aparare impotriva ei.


Logopedul: ajutorul copilului care se balbaie

Balbismul duce la perturbarea comunicarii verbale si a celei emotionale, zdruncinand puternic increderea in sine a copilului; repercusiunile sale negative se observa in  viata relationala a acestuia. De aceea se impune cu necesitate atat depistarea timpurie a tulburarilor de limbaj, cat si corectarea lor .

Logopedia nu se limiteaza numai la terapia tulburarilor de limbaj, ci vizeaza si educatia complexa a persoanelor afectate, prin interdependenta cu psihologia si fiziologia activitatii nervoase superioare.
Scopul sau final este de a restabili si a asigura relatiile normale ale individului cu ceilalti indivizi, relatii care au fost tulburate, mai mult sau mai putin grav.

de Steliana Rizeanu, psihoterapeut, Clinica Aquamarin
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • neagu pe 12 Oct 2010, 19:26
    se tateaza balbismul?

    Am 21 de ani su sufar de balbism de la 3 ani,de multe ori cand ies cu prietenii decat sa vorbesc si sama fac de rusine mai bine tac, e groaznic, se mai poate face ceva?

    0
    0

  • crina pe 20 Nov 2008, 21:18
    ok

    Eu sunt asa... este foarte greu... am 35 de ani.

    0
    0

  • petronele pe 20 Nov 2008, 12:02

    Bine si ce-i de facut? Cum sa ne ajutam copii, ca nu este specificat nimic clar.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod