alăptat

Ce trebuie să știi despre furia laptelui: simptome și tratament

Mastita este cunoscută și sub numele de furia laptelui sau febra laptelui. Furia laptelui este o infecție a țesutului sânilor, care apare cel mai frecvent în timpul alăptării. Aceasta poate fi provocată de bacterii, adesea din gura copilului, care intră într-o ductă de lapte printr-o fisură din mamelon.

Ce simptome prezintă furia laptelui?


Furia laptelui apare cel mai des la 1-3 luni de la nașterea unui copil, însă mastita este prezentă și în rândul femeilor care nu au născut de curând sau care se află la menopauză. În cazul femeilor sănătoase, mastita apare rar. Cu toate acestea, femeile care au diabet zaharat, boli cronice, SIDA sau sistemul imunitar afectat pot fi mai susceptibile. Mastita cronică, de exemplu, apare la femeile care nu alăptează. Iată la ce simptome ar trebui să fii atentă!

Infecțiile mamare pot provoca durere, roșeață și căldură la nivelul sânilor, împreună cu următoarele simptome:

inflamații
dureri ale corpului
oboseală
mărirea sânilor
febră și frisoane
abces
febră persistentă chiar la 48-72 de ore de la tratament

Tratamente pentru furia laptelui


Infecțiile mamare necesită tratament recomandat de către un specialist. S-ar putea ca acesta să îți prescrie un medicament pentru durere, care să fie sigur în timpul alăptării și care să nu afecteze copilul.
În cazurile ușoare de mastită, există posibilitatea să nu fie nevoie de antibiotice. Iar dacă îți sunt prescrise antibiotice, este important să le iei exact după rețetă, chiar dacă te simți mai bine după câteva zile.

Nu opri alăptarea la sânul afectat, chiar dacă aceasta va fi dureroasă și s-ar putea să iei antibiotice. Golirea frecventă a sânilor de lapte împiedică înfundarea ductelor, proces care înrăutățește de obicei mastita. Dacă este necesar, utilizează o pompă pentru a elibera presiunea și pentru a goli complet sânul.
Poți, de asemenea, să alăptezi din partea neafectată și să suplimentezi dieta celui mic cu formulă de lapte, după cum este necesar.

Infecția nu va afecta copilul, deoarece germenii care au provocat-o probabil că au apărut din gura bebelușului. Alăptarea trebuie evitată la nivelul sânului infectat atunci când este prezent un abces.

O compresă caldă aplicată înainte și după alăptare poate oferi adesea o ușurare. Și o baie caldă s-ar putea să funcționeze. Dacă este inficientă căldura, s-ar putea ca o compresă rece să te ajute, însă evită gheața aplicată pe zona cu probleme chiar înainte de alăptare, deoarece poate încetini fluxul de lapte.

Însă cere-i întotdeauna sfatul medicului înainte de a încerca să vindeci singură acasă furia laptelui!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod