Ce faci cand micutul tau are febra?

Febra este un mecanism de autoaparare al organismului, declansat de virusuri, microbi si bacterii. Deci, doar un simptom - o reactie, nu o boala.
Febra este un mecanism de autoaparare al organismului, declansat de virusuri, microbi si bacterii. Deci, doar un simptom - o reactie, nu o boala. Temperatura normala este sub 37 grade Celsius, iar o crestere peste aceasta valoare indica, cu certitudine, ca mecanismele de autoaparare au intrat in functiune.

"Pana la 38 de grade, temperatura nu trebuie scazuta neaparat la copiii care au peste 6 luni. Desi parintii inteleg mai greu acest detaliu, febra ii face bine. Copiii trebuie hidratati foarte bine, nu trebuie infofoliti si trebuie tinuti sub supraveghere. Un antitermic seara este suficient.
Valori de temperatura de pana la 38 de grade, care persista trei-patru zile, nu reprezinta un motiv de ingrijorare, si de regula, dupa acest interval febra trece, impreuna cu motivele care au determinat-o. In cele mai multe dintre cazuri este vorba despre o infectie virala”
, afirma Alexandrina Vasile, medic pediatru.

Febra mare


Nici febra peste 38 de grade nu este un motiv de panica. Cea mai buna solutie este sa ii oferi copilului cat de multe lichide si sa-i dai o doza de antitermic. Micutii reactioneaza prompt la masurile externe de reducere a temperaturii. Sterge-i manutele, picioarele si fruntea cu un prosop ud.
Nu folosi aceasta metoda pe spatele sau pe pieptul micutului. Daca febra creste brusc, dusul cu apa la 34-36 de grade este o masura mai mult decat eficienta. Reactia copiilor este extrem de rapida.

"Doar febra peste 40 de grade, care nu cedeaza la manevrele obisnuite sau care revine cu rapiditate, este un semn ca se intampla ceva grav, iar copilul trebuie vazut urgent de medic. Oricum, pana la interventia medicului, parintele trebuie sa stie ca este esential sa reduca valoarea temperaturii, prin mijloacele pe care le are la indemana - antitermice, comprese reci - si sa-si hidrateze foarte bine puiul", afirma Alexandrina Vasile.

In plus, varsta celui mic este foarte importanta atunci cand vine vorba de febra.
Daca bebelusul este mai mic de sase luni, atunci este obligatorie vizita la medic. Este binecunoscut faptul ca bebelusul se deshidrateaza foarte usor, iar starea lui se poate agrava rapid pe fondul temperaturii ridicate, asa ca dupa ce-i stabilizezi febra, il duci imediat la medic.

Hidratatrea


Copilul care are febra trebuie foarte bine hidratat, din cel putin doua motive. In primul rand, din cauza temperaturii, transpiratia se accentueaza, deci copilul pierde lichide, care trebuie inlocuite prin aport hidric. Al doilea motiv este acela ca lichidele sunt esentiale pentru cresterea eficientei sistemului limfatic, care pune in circulatie globulele albe, intrumentele naturale de lupta ale organismului impotriva agentului patogen care a determinat cresterea de temperatura (virusi, microbi, bacterii).
Cu alte cuvinte, mai multe lichide inseamna un numar mai mare de celule albe mobilizate in organism.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aura pe 13 Iun 2013, 19:00
    De ce micutu meu face temperatura?

    As vrea sa stiu de ce micutu meu face temp. fara sa aiba nik are 3luni si jumatate eu ma gandesc ca din cauza laptelui de capra? Am pus o lingurita de lapte de capra in laptele praf de la farmacie mie teama sa nu loi fii dat peste cap va rog cineva daca stie un rasp va rog sa imi spuneti.Multumesc.

    0
    0

  • tanasealina10 pe 14 Mar 2010, 17:40
    baietelul meu raceste prea repede !

    buna ma numesc Alina si sunt mamica unui baietel de 4 ani si 4 luni si a unei fetite de 2 ani. Ma confrunt cu o mare problema raceala baietelul racesre foarte des , cu toate siropurile de imunitate pe care i le-am administrat el tot raceste la 3 saptamani nu stiu ce sa mai fac si incotro sa ma mai duc . Am fost medicul de familie , la pediatru etc, cu tot ce mi sa dat pentru el nu este de nici un folos.Va rog daca aveti un sfat sau o parere pentru mine il astept nerabdatoare . va multumesc

    7
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod