Care sunt beneficiile alaptarii pentru organismul femeii?

Alimentatia naturala este un dar si, in egala masura, un drept, de care nou-nascutul trebuie sa beneficieze din plin. Alaptatul este benefic in primul rand pentru copil, dar extrem de sanatos...
Alimentatia naturala este un dar si, in egala masura, un drept, de care nou-nascutul trebuie sa beneficieze din plin. Alaptatul este benefic in primul rand pentru copil, dar extrem de sanatos si pentru organismul mamei, iar in materialul urmator vom discuta despre avantajele pe care alimentatia naturala le aduce organismului femeii.

Alaptarea reprezinta cel mai eficient si cel mai bun anticonceptional natural. Daca micutul mananca exclusiv la san, in intervalul 0-6 luni, si daca menstruatia mamei dupa nastere nu a reaparut, atunci o sarcina este complet exclusa.
Aceasta protectie inceteaza dupa ce alimentatia copilului a fost diversificata.

Femeile care alapteaza beneficiaza de o protectie suplimentara impotriva cancerului de san. Statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au dovedit faptul ca mamele care au alaptat cel putin un copil, vreme de minimum un an, au cu 35% sanse mai mici de a face o forma de cancer mamar dacat cele care au nascut, dar nu au alaptat.

Nu in ultimul rand, hormonii care controleaza, genereaza si intretin procesul lactatiei sunt adevarate "injectii cu sanatate" pentru organismul feminin.
Reduc riscurile afectiunilor din sfera genitala, amelioreaza sau vindeca leziunile uterului, reduc pilozitatea si au efecte benefice asupra epidermei.

Hormonii respectivi sunt responsabili si pentru efectele benefice asupra psihicului, iar mamele stiu cat de important este tonusul psihic in perioada in care copilul este foarte mic si este complet dependent de mama lui. Aceleasi raporate ale OMS sustin ca alaptarea, ca urmare a hormonilor care produc acest proces, aduce o protectie suplimentara mamei impotriva osteoporozei.

O altfel de cura de slabire post natala


Alimentatia naturala este un foarte bun mijloc pentru a reveni la silueta de dinaintea nasterii, si asta pentru ca cea mai mare parte din grasimile acumulate in timpul sarcinii se vor mobiliza in laptele matern, astfel incat sansele de a putea incapea in perechea preferata de blugi sunt foarte mari!

Este total falsa ideea conform careia femeia care alapteaza trebuie sa se supraalimenteze. Un aport excesiv de alimente nu inseamna un lapte mai bun, dupa cum un aport scazut de alimente nu altereaza calitatea laptelui. Rezervele adipoase sunt un rezervor care poate alimenta cu proteine si grasimi laptele matern, in absenta unui aport alimentar corespunzator.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • LILIANA pe 7 Feb 2012, 12:58
    LILIANA

    MENTIONEZ CA ININTE DE SARCINA AM AVUT 57.SI AM AJUNS LA 82 KG LA SF SARCINII.AM INCERCAT SA TIN CURE DE SLABIRE INSA E FFFF GREU.SI VINE ACUSI PRIMAVARA VARA DACA A TINUT O MAMMICA REGIM IN TIMP CE ALAPTA CA NIKI NU AS INTARCAO.EA E VIOAIE TARE.II DAU SI MANCARE ARE 7.600.VA PUP MAMAMICI SI AVETI GRIJA DE BEBEI

    1
    1

  • liliana pe 7 Feb 2012, 12:53
    liliana

    am fetita de 6 luni si o alaptez insa nu am slabit dcat 10 kg si mai am de dat 20 cum sa fac

    1
    1

  • inga pe 5 Feb 2009, 10:49
    e adevarat

    am experienta, dupa ce am nascut am alaptat copilul 1 an si 3 luni, dar am slabit in prima luna cu 10 kg, fara sa tin dieta, pe parcurs am slabit, ma simteam bine , nu aveam probleme cu sanatatea, si e un conraceptiv natural.

    2
    1

  • cataluta81 pe 2 Feb 2009, 17:56
    nu stiu ce sa fac

    Buna! Si eu o sa am un bebe peste 2 luni si ma gandesc cat timp o sa ii dau sa suga. Din cate am citit aici mi-am dat seama ca e bine sa suga cat mai mult dar...stiti si voi cum e, trebuie sa fi tot timpul cu el pentru asta.

    0
    2

  • ela pe 2 Feb 2009, 13:21
    pentru alice

    Draga mea, daca bebe papa doar lapte de la tine si atat, si nu ti-a revenit ciclul dupa nastere, nu ai cum, biologic, sa ramai insarcinata, pentru ca organismul tau nu produce ovule! Despre anticonceptionale, faci rau ca le inghiti, pentru ca se transmit in lapte... Vorbeste cu pediatrul copilului tau. abia dupa ce apare ciclul, se poate sa fie nevoie de ele. Despre slabit - bebe sugand iti diminueaza concentratia de glucoza din sange si iti face foame, tie! Treci pe o dieta bazata pe cirobe si supe de zarzavat, lapte, iaurt, oua, branza slaba, cereale integrale. Renunta la dulciuri, fainoase (stiu ca tentatia este mare...), si ai sa vezi ca vei slabi. Incearca sa faci putina miscare si din nou reevalueaza chestiunea pilulelor - nu este exclus ca tocmai din cauza lor sa nu poti slabi! Succes!

    0
    3

  • alice pe 2 Feb 2009, 12:14
    nu toate femeile slabesc

    Eu imi alaptez fetita de patru luni si jumatate si totusi nu am slabit, ba chiar m-am ingrasat, dar sper ca in viitor sa dau jos din kilograme..in plus iau si anticonceptionale, pentru ca nu trebuie sa dormim pe o ureche si sa ne mintim ca nu ramanem insarcinate in timpul alaptarii

    4
    0

  • ioa pe 31 Ian 2009, 10:22
    :)

    interesant..insa..sa nu va descurajez..exista posibilitatea ca femeia sa ramana insarcinata din nou pe perioada cat alapteaza..cunosc cam 4 cazuri :)

    1
    3

  • LIA pe 31 Ian 2009, 09:21
    adevarat

    Alaptez exlusiv la san de 4 luni, am revenit la greutatea de inainte de nastere. Mananc normal, ca si in sarcina sanatos nu cantitativ pentru doi, iar daca e sa fie lapte e, daca nu ai de unde orice stimulare, alimentatie...nu te ajuta.

    1
    2

  • anamonica pe 30 Ian 2009, 16:59
    bine de stiut

    e foarte bn ce a-ti scris.sper sa citeasca mai multe mamici acest articol.eu stiam de la prima fetita.acum am 2 fete.

    2
    2

  • Tudorache pe 30 Ian 2009, 16:40
    aaaaaaaaaa

    Amm dat ficei mele sa suga circa 2 ani. a fost foarte frumos, mi-a placvut. Fiica mea a crescut frumos si este un copil special. va satut!

    0
    2

  • alexxx pe 30 Ian 2009, 16:37
    mi-a placut

    mi-a placut. sfaturi utile, dar am o propunere, sa scrieti si despre ce se intampla in organismul femeii care din n. motive nu poate alapta!

    1
    1

  • simona pe 29 Ian 2009, 18:51
    excelent

    Foarte bun textul. L-am citit cu mare interes.O sa devin in curand mama si chestiunea ma preocupa. Chiar vreau sa stiu mai multe si povestile mamelor din text sunt foarte interesante. Trebuie sa spun ca poza m-a emotionat pana la lacrimi. Si eu o sa am o fetita! Excelent! Sunt asa frumoase lucrurile simple!

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod