Jucariile contribuie la... cunoasterea de sine

Catre sfarsitul primul trimestru de viata, copilasul devine tot mai activ si, exceptand momentul cand doarme, nu se poate spune ca ar sta vreo clipa intr-un loc. Tocmai de aceea, jucariile recomandate pentru aceasta varsta urmaresc sa-i stimuleze atat imaginatia, cat si abilitatea de coordonare a miscarilor.
Jucarie "zgomotoasa"

La varsta de trei luni, curiozitatea bebelusului este din ce in ce mai puternica. Si cum si-ar putea satisface dorinta de a sti ce este in jurul lui decat atingand obiectele, agitandu-le si facandu-le sa scoata zgonote. Acest lucru il va ajuta sa-si dea seama de relatia cauza-efect: jucaria, viu colorata si deci foarte atractiva, va scoate sunete nostime numai daca o agita.


Centrul de activitate

Copilasul devine tot mai activ din punct de vedere fizic; este ca o adevarata morisca si ne aminteste, cateodata, de un perpetuum mobile.
Mainile si picioarele aproape ca nu stau o clipa locului.

Un asa-numit centru de activitate este foarte indicat, mai ales ca, fiind si foarte ispititor din punct de vedere vizual, ii va mentine si stimula curiozitatea. Diferitele forme, culori si texturi ale jucariilor il vor tenta sa incerce sa le atinga, imbunatatindu-si astfel abilitatile fizice.


Jucariile cu oglinda


Bineinteles ca, la varsta aceasta, copilasul nu poate inca sa-si dea seama al cui este chipul reflectat in oglinda (al lui insusi!).
Cu toate acestea insa, este foarte captivat de ce vede, ii place sa rada si sa faca tot felul de "mutrite".

Acest lucru il ajuta sa se dezvolte din punct de vedere emotional si sa devina constient de sine. De asemenea, jucaria aceasta contribuie la o mai buna coordonare intre mana si ochi, dat fiind faptul ca bebelusul incearca sa atinga oglinda.

de Greta Harja
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod