Cum se face decalotarea la bebeluși

iulia-mirica
Atunci când devii mămică, îți pui o mulțime de întrebări, de la ce ar trebui să mănânce bebelușul la cum ar trebui să îi faci igiena celui mic.
Iar în momentul în care dai și peste o situație în care unii doctori sunt de-o părere, iar ceilalți medici de altă părere, nu știi ce decizie să iei dacă nu te documentezi în prealabil. Acesta este și cazul decalotării la bebeluși. Mai jos, poți afla mai multe despre acest procedeu controversat în rândul medicilor.

În mod natural, decalotarea se produce la băieți, în jurul intervalului de vârstă de 1-6 ani. În acea perioadă din viața copiilor, foița internă a prepuțului se detașează de gland și fără să fie nevoie de vreo intervenție din afară.
Mai mult, organismul facilitează decalotarea naturală, însă într-o perioadă mai îndelungată de timp. Sub prepuț, se adună o secreție albă, cunoscută sub numele de smegmă și fiind formată din celule moarte. Aceasta ajută prepuțul să se desprindă în mod natural de gland.

În ceea ce privește decalotarea la bebeluși, medicii se împart în două tabere: pro și contra. 

Argumente pro pentru decalotarea la bebeluși:


Specialiștii care recomandă decalotarea la vârste fragede o fac din motive de igienă. În momentul în care prepuțul este detașat de gland, va putea fi igienizată mai ușor zona în cauză.
Acest lucru duce la scăderea riscului apariției infecțiilor urinare.

Argumente contra pentru decalotarea la bebeluși:


În momentul în care sunt făcute manevre repetate de a retracta prepuțul de pe gland există posibilitatea apariției fisurilor, cicatricilor și ulterior chiar și fibrozării țesutului. Din cauza acestor afecțiuni, poate fi declanșată și fimoza patologică sau parafimoza.
Unele studii recente au ajuns la concluzia că fimoza patologică la adulți poate apărea din cauza inflamațiilor cauzate de decalotarea făcută la o vârstă fragedă.

Procedeul decalotării la bebeluși:


În cazul în care decizi împreună cu medicul să apelezi la procedeul decalotării, iată cum poate fi făcut acesta:

Unii specialiști recomandă decalotarea timpurie, la vârsta de câteva luni. Însă aceasta trebuie făcută cu mare delicatețe, în etape treptate, în special în momentele când pielea este mai moale, după o baie.
Trebuie să prinzi glandul penian al bebelușului între arătător și degetul mare, făcând ușor decalotarea prepuțului. În momentul în care este făcută decalotarea completă, nu uita să reacoperi prepuțul, deoarece în această fază din proces pot apărea parafimozele. Dacă nu reușește procedeul, consultă imediat un medic.

Tu ce părere ai despre decalotarea făcută la vârste fragede?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod