Bebelusul tau iubeste cartile?

Ti-ai putea spune ca este prea devreme sa te gandesti la acest lucru. Nimic mai fals; temelia viitorului intelectual se pune inca de acum. Aceasta, chiar daca nu intelege inca sensul cuvintelor tale (de fapt, ca sa fim sinceri, nu intelege nici de ce mami se instaleaza comod langa el cu o carte in mana). Dar nu acest lucru conteaza, deocamdata. Doar nu te gandesti ca ai putea amana basmele pana cand copilul tau va avea capacitatea de a le intelege pe deplin, nu-i asa?
Cititul cu glas tare este foarte benefic, din urmatoarele motive:

  • Il familiarizeaza pe micut cu ceea ce inseamna comunicarea;
  • Ii prezinta primele notiuni legate de concepte precum numere, litere, culori si forme;
  • Ii dezvolta capacitatea de ascultare, memoria si stimuleaza dezvoltarea ulterioara a vocabularului.

Este bine sa-i citesti respectand intonatia impusa de context; evolutia copilului din punct de vedere emotional va avea numai de castigat. Citindu-i, incurajeaza-l sa atinga paginile, pentru a-l ajuta sa se obisnuiasca mai usor cu aceasta indeletnicire si, de ce nu, sa imite onomatopeele tale.
Va fi foarte incantat sa intre in joc!

Nu in ultimul rand, tine minte ca micutului ii place mai mult decat orice sa te simta aproape si sa-ti auda vocea - ambele deziderate se pot realiza cu usurinta prin intermediul lecturii.

Bineinteles ca in primele luni de viata nu va intelege nimic din ceea ce aude sau vede; insa pe de alta parte, se poate concentra asupra ilustratiilor din carte (iata de ce este bine ca pozele sa fie cat mai numeroase si cat mai viu colorate, pentru a-i capta atentia).


Nu este obligatoriu nici sa termini povestea intr-o singura "sesiune de lectura", nici sa urmezi cu strictete firul epic al povestii. Ai libertatea de a improviza! In functie de imaginatia ta, poti sa compui adhoc scurte poezioare melodioase ("A disparut veverita, une-o fi plecat fetita?", de pilda), care il vor amuza si vor avea impact asupra lui.

Tine cont si de faptul ca bebelusii nu au nimic impotriva daca li se repeta vreun text, asa ca poti sa-i citesti linistita aceeasi poveste de mai multe ori (daca ai observat ca este foarte incantat de ea).
Insa ai grija sa respecti intonatiile de fiecare data, pentru a nu-l induce in eroare.

Ori de cate ori iesiti impreuna la plimbare, foloseste orice situatie pentru a face paralele cu povestile pe care tocmai i le-ai citit. Daca eroul basmului a fost un catelus, poti sa exemplifici cu prima ocazie cand intalniti unul prin parc. Si retine: cu foarte putine exceptii, nu exista moment nepotrivit pentru lectura sau pentru diferite asocieri...
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pop beatrice pe 15 Mai 2007, 18:28
    bebelusul tau iubeste cartile?

    Am aplicat metoda gemenilor mei din proprie intuitie si a dat rezultatul asteptat! basmele le incanta copilaria!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod