Alaptatul protejeaza bebelusii de problemele mentale

Copiii care sunt alaptati la san mai mult de sase luni sunt protejati de afectiunile mintale care apar la varsta adulta, potrivit unei noi cercetari.

Copiii care sunt alaptati la san mai mult de sase luni sunt protejati impotriva afectiunilor mentale care apar la varsta adulta, potrivit unei noi cercetari.


Specialistii au descoperit ca anumiti nutrienti din laptele matern au efect de lunga durata asupra dezvoltarii cerebrale a copiilor. In cadrul studiului au fost analizati peste 2.000 de nou-nascuti, iar rezultatele vor fi publicate in "The Journal of Pediatrics".

Coordonatorul studiului, prof. Wendy Oddy a declarat ca "se banuia ca alaptarea este deosebit de benefica pentru sanatatea mentala a copilului pana la varsta adolescentei".
Noul studiu arata insa ca efectele pozitive ale alaptarii se observa pe un termen si mai lung.


Femeile trebuie incurajate sa alapteze

Specialistul a mai adaugat ca, avand in vedere faptul ca prevalenta bolilor mentale este in crestere, este foarte important ca mamele sa cunoasca beneficiile alaptarii si sa fie incurajate sa-si hraneasca bebelusii la san o perioada cat mai lunga pentru ca acesti copii sa se dezvolte sanatos.

Totusi, cercetatorii le sfatuiesc pe mamici sa nu se panicheze pentru ca nu toti copiii care nu sunt alaptati la san vor dezvolta boli mentale la maturitate.
Prin aceste studii insa se doreste ca femeile care pot alapta sa faca lucrul acesta si astfel sa scada riscul imbolnavirilor la populatia generala.


Cu cat sunt alaptati mai mult, cu atat copiii sunt mai sanatosi

Din cei 2.000 de nou-nascuti care au participat la studiu, jumatate au fost alaptati sase luni sau mai mult, 38% au fost hraniti la san mai putin de sase luni, iar restul nu au fost alaptati deloc. Acesti copii au fost supusi la evaluari de sanatate mentala la varsta de 2, 5, 8, 10 si 14 ani.
S-a constatat ca pentru fiecare luna de alaptat in plus rezultatele privind comportamentul copilului erau mai bune. Acest lucru a ramas valabil chiar si dupa ce au fost luati in considerare si alti factori economici si sociali care afecteaza parintii.

UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv la san cel putin 6 luni, iar alaptatul sa se continuie in paralel cu alte forme de alimentatie pana la varsta de 2 ani.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • kazmouz gabriela pe 25 Feb 2010, 21:28
    alaptatul

    E bine sa alaptezi cat de mult .Este nemaipomenit pentru bebelusi

    0
    2

  • anca pe 8 Feb 2010, 10:37
    alaptatul bun pentru bebelusi

    Am citit mai multe articole in care mamele sunt incurajate sa alapteze cat mai mult si chiar nu cred ca "e o mare prostie". Fetita mea are 1 an si 10 luni si inca o alaptez.

    1
    1

  • maria pe 4 Feb 2010, 13:21
    opinie

    asa este ,dar in acest articol sunt si exagerari-cum sa-i alaptezi pina la 2 ani?,e o mare prostie.Apoi in legatura cu sanatatea celei care alapteaza lasati-o mai moale,ca nu te protejeaza alaptatul de nimic.Sunt de acord camamele sa-si alapteze copii ,cele care pot si au cu ce,dar nici sa nu exageram ca in articolul prezent.Mai bine autorul ar gasi argumente morale decit stiintifice,cu ghilimelele de rigoare pt. asa zisele cercetari.care scoase dintr-un context sunt trunchiate si neadevarate si jenante. Nu asa o sa convingeti tinerele mame sa alapteze.Dati informatii corecte si pertinente.

    1
    1

  • lalu eugenkia pe 30 Ian 2010, 15:25
    alaptatul protejeaza bebelusii

    Sunt de acord cu ceea ce scrie in articol si as dori ca un nr. mai mare de mame sau viitoare mamici sa iaba acces la informatii de acest gen si atunci poate am fi mai sanatosi si mai buni.D9EB

    2
    0

  • Maria pe 30 Ian 2010, 06:27
    Alaptatul protejaza Bebelusii!

    Asa e lasat de Dumnezeu ca o mama sa isi alapteze puiul !

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod