Alimentatia diversificata a bebelusului

Vorbeam intr-un material anterior, "Alimentatia nou-nascutului in primul an de viata", despre avantajele pe care le aduce alimentatia naturala pentru copil, in primele sase luni de viata.
Vorbeam intr-un material anterior, "Alimentatia nou-nascutului in primul an de viata", despre avantajele pe care le aduce alimentatia naturala pentru copil, in primele sase luni de viata. Urmatorul pas il reprezinta divesificarea alimentatiei, pe care medicii o recomanda cu incepere de la varsta de sase luni a micutului.

Conferentiar doctor Silvia Stoicescu, sefa sectiei de neonatologie a Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului - Polizu, declara: "Sase luni este varsta ideala pentru a incepe sa-i oferi micutului si altceva de mancare decat laptele matern.
Incepand din acest moment, sistemul digestiv al copilului este suficient maturizat pentru a fi capabil sa digere si sa asimileze si altceva decat lapte.".


Dr. Stoicescu adauga: "Copiii care, din diverse motive, nu au beneficiat de alimentatie naturala, incep diversificarea mai devreme, sub stricta recomandare si supraveghere a medicului pediatru. Supravegherea este necesara si in cazul copiilor alimentati natural.".

Prima masa


Diversificarea este procesul relativ lent prin care copilului mic, in varsta de aproximativ sase luni, i se introduc in regimul alimentar zilnic alimente noi. Procesul este lent, gradual si necesita foarte multa rabdare din partea mamei.


"Nu este foarte usor, dar nici foarte greu, este nevoie de rabdare si tact. O spun, din nou: mamele trebuie sa aiba incredere in intuitia lor. Se incepe la masa principala si este de dorit ca bebe sa nu fie obosit. Ii puteti oferi doua-trei lingurite cu suc de mere sau suc de morcovi, apoi copilul este pus la san. In decurs de doua-trei zile, copilului i se pot oferi sucurile o data la doua mese, in timpul zilei.".

Specialistul in neonatologie a continuat: "Dupa o saptamana, puteti incerca o supa de zarzavat - cu morcov si radacina de telina.
In fiecare zi, se adauga o leguma noua - cartof, ceapa, dovlecel, radacina de patrunjel si asa mai departe. Bebe primeste cateva lingurite cu supa, la o masa, si sucurile de mar sau morcov, la o alta masa. Apoi este pus la san, pana se satura.".


Dr. Stoicescu explica mai departe cum continua diversificarea alimentatiei la copilul de sase luni: "Urmatorul pas il reprezinta cerealele speciale pentru bebe, preparate fie cu apa, fie cu lapte matern. Cateva lingurite - trei-patru la prima masa, pana la o portie completa, pastrandu-se in alimentatie si supa de legume, si sucurile.
Supa de legume poate deveni putin mai groasa, la o luna de la inceputul diversificarii, prin pasarea morcovului, foarte fin, a cartofului, a dovlecelului, a radacinii de telina si asa mai departe.".
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • corina pe 6 Aug 2010, 13:33
    bebe

    vreau sa aflu mai multe despre alimentatia bebelusului deoarece am si eu o fetita de 5luni si trebuie sa incepem cu papica

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod