Ai grija de alimentatia copilului tau!

Stiai ca 93% dintre copiii din Romania cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani au carente alimentare de calciu? Afla care sunt rezultatele celui mai recent studiu despre alimentatia micutilor si cum poti avea un copil sanatos.
Astazi, 15 septembrie 2008, au fost date rezultatele studiului MAMM (Masurarea Aportului de Macro si Micronutrienti la copii prescolari), initiat de Danone Romania, menint sa evalueze carentele alimentare ale copiilor din mediul urban. Concluzia este una mai mult decat dezamagitoare - 93% dintre copiii din Romania cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani au carente alimentare de calciu.

Acest studiu, realizat in premiera nationala, a beneficiat de coordonarea Profesorului Doctor Andrei Achimas, Prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj Napoca, si a avut ca obiectiv principal inregistrarea, pe parcursul a 7 zile consecutive, a aportului alimentar integral, in conditiile mentinerii alimentatiei obisnuite la copii intre 3 si 6 ani.
Totodata, MAMM a beneficiat de sprijinul Societatii Romane de Nutritie, al Societatii Romane de Pediatrie si al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Dr. Alfred Rusescu".

De mentionat este si faptul ca MAMM a avut la dispozitie aproximativ 2 ani si a beneficiat de 394 de respondenti (persoane responsabile cu alimentatia copilului).

Astfel, calciul din alimentatia a 9 din 10 copii, cu varsta intre 3 si 9 ani, este sub aportul standard recomandat, de 800 mg pe zi. La fel de critic stau lucrurile si in cazul aportului de vitamina D (foarte importanta, contribuind la mentinerea nivelurilor normale de calciu si fosfor din sange), rezultatele aratand faptul ca 99,7% dintre copii au deficiente si la acest nutrient.
Aportul mediu de vitamina D reprezinta, conform constatorilor studiului, doar un sfert din doza zilnica recomandata, de 200 Ul pe zi.

Scheletul unui copil se reinnoieste in proportie de pana la 100% intr-un an, comparativ cu doar 10% la adulti. Daca in acest proces de reinnoire nu se aduce un aport adecvat de calciu care sa alimenteze continuu formarea osoasa, pot sa apara consecinte pe termen lung.

Desi recomandarile medicilor nutritionisti si pediatri prevad consumul zilnic al mai multor portii din principalele categorii de alimente, rezultatele studiului arata ca circa 70% dintre copii consuma legume, fructe, carne de 2-3 ori pe saptamana.
Laptele este consumat in medie de 2-3 ori pe saptamana de 51% dintre copii, iaurtul de 74%, iar branza de 66% dintre copii.

Doar un procent redus dintre copii consuma zilnic categoriile principale de alimente; astfel, doar 16% consuma legume, 18% fructe si 15% carne, respectiv 27% lapte. Iaurtul este consumat doar in proportie de 10% cu toate ca acesta contine o forma de calciu care este mai usor de asimilat de organism. Cerealele se afla in meniul zilnic al copiilor in proportie de doar 12%, in vreme ce mezelurile sunt consumate aproape zilnic de 23% dintre acestia.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nuta pe 17 Oct 2008, 18:57
    raspuns pt Adini

    Stiu pe cineva caruia ii tremura miinile si in urma analizelor s-a constatat ca nu-i mai functiona glanda. Asadar discuta cu medicul. Succes!

    0
    0

  • ani pe 17 Oct 2008, 10:29
    inca un sfat

    pentru copii, dar la fel de bine si ptr adulti si batrani, exista produsele firmei Ganoexel care pe langa gustul delicios(ciocolata calda, cereale, cafea sanatoasa) au un efect terapeutic evident si imediat: sporesc rezistenta la imbolnaviri, revitalizeaza organismul prin oxigenare si regleaza sistemul imunitar; pentru afectiuni sau disfunctii diferite exista si capsule, toate continand extract de ciuperca ganoderma lucidum; in familia mea nu se mai cumpara medicamente...Pot oferi mai multe informatii precum si o lista cu site-uri medicale cu studii ample despre aceata planta daca nu miraculoasa cum era considerata in antichitate cel putin extraodinar de benefica pentru sanatatea noastra...0745 340 009

    0
    0

  • LT pe 16 Oct 2008, 15:29
    adaug

    Mie medicul pediartu mi-a recomandat Imunobaby si Oscillococcinium(1 tub diz in apa 1 data pe saptamana). Iti recomand cu desavarsire ca vara sa mergi la mare cel putin 2 saptamani (cu plimbari lungi pe faleza pt aerosoli, iar copilul sa faca baie in mare a.i. sa-i intre apa pe nas). Aerosolii se pot face si in Buc. dar iti treb recomandare medicala(cu masti care se pun pe fata, eu cd eram mica dp o cura nu am mai racit 2 ani).

    0
    0

  • gina_elli pe 16 Oct 2008, 15:26
    oscillococcinum

    oscillococcinum este foarte bun, dar in faza preventiva, nu cand deja este racit. cauta pe google si ai sa vezi ca e bun si pentru femei insarcinate si pt copii. vb cu doctorul si vezi ce parere are. sanatate!

    0
    0

  • ADINI pe 16 Oct 2008, 15:13
    Sfaturi

    ce as putea sa fac cu copilul meu care are 14 ani si ii tremura miinile.As dori u8n remediu naturist..Multumesc

    0
    0

  • smonica pe 16 Oct 2008, 11:22
    remedii antiraceala

    draga pasarik eu am un bebe care implineste luni 1 anisor. Pt imunitate ii dau vitamina c solutie cate 8 pic pe zi. Deocamdata a mers pt ca nu mi a racit cu toate ca cei din jurul lui au fost raciti. Poti incerca si SEPTOLIN e pe baza de plante si ii creste imunitatea Sper ca ti am fost de ajutor

    0
    0

  • dora pe 16 Oct 2008, 10:45
    fara antibiotice

    draga pasarik eu le dau copiilor mei, imediat cum incep sa raceasca, Isoprinosine, 1 past. la 8 ore. se sfarama si se da cu putina mancare, pt. un copil de 2 ani. am si eu unul asa mic. chiar azi face 2 ani. daca vezi ca ii curge nasucul rau de tot si ca are si putin rosu in gat da-i si Sumetrolim sirop - vezi pe instructiuni doza, ca nu mai stiu. asta este biseptolul. dar trebuie sa urmaresti sa nu faca alergie, pt. ca sunt persoane care fac alergie la biseptol. despre Isoprinosine, foarte multi medici nu-l recomanda, pt. ca spun ca este doar pt. ridicarea imunitatii. daca citesti instructiunile, ai sa vezi ca la I punct spune ca se da pt. tratarea virozelor, si abia dupa aceea spune ca se da ca imunostimulator. mie mi l-a recomandat pediatra copiilor mei, care este cea mai buna de aici din oras si rar ajung sa le mai dau antibiotic. poti incerca sa-i dai Bronhovaxom pt. imunitate - cate 10 pastile timp de 10 zile pe luna, timp de 3 luni. adica ii dai 10 zile, apoi 20 zile pauza si tot asa, pana ii administrezi de 3 ori. se da in lunile care contine litera r - septembrie, octombrie, etc. dar nu se da odata cu Isoprinosinul. succes si asteptam vesti bune

    0
    0

  • pasarik pe 16 Oct 2008, 10:14
    salut

    ce as putea sai dau la copilul meu in varsta de 2 ani sa nu mai raceasca tot timpul (fara antibiotice)?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod