Lipsa placerii sexuale si consecintele ei

Sexualitatea ne duce cu gandul la doua mari aspecte ale vietii noastre si la doua scopuri: procreatia si placerea. Placerea este fizica, determinata de receptori aflati in piele si organe in asa-numitele zone erogene, dar si psihica prin trairi de excitatie, dorinta, multumire, satisfactie culminand cu ceea ce se numeste orgasm.
Atunci cand discutam despre actul sexual, ne referim atat la producerea placerii in plan fizic, prin stimularea zonelor erogene, cat si la placerea pe care o traim psihic fiind impreuna cu o persoana dorita, simtindu-ne bine, fiind multumiti de ceea ce se intampla.


Mecanismul psihologic al aparitiri placerii sexuale


Intre fiziologic si psihologic nu exista o granite ci un continum, ele neputand fi despartite, departajate. Cu toate aceastea, in activitatea sexuala, adesea fiziologicul si psihologicul nu merg in acelasi sens si astfel apar trairi psihice neconcordante cu cele fizice, deoarece mecanismul placerii din punct de vedere psihologic este complex si include multe trairi, sentimente, amintiri, reprezentari, asteptari etc.

Fiecare dintre noi isi imagineaza placerea sexuala inainte de a o trai. La formarea acestei imagini contribuie alte senzatii pe care le-am trait dar si informatiile provenite de la ceilalti care ne-au spus "ce simti".

Adolescentii se intreaba adesea "cum va fi?", "ce voi simti?", "ce ar trebui sa simt?". Fiecare "pleaca la drum" cu niste imagini si niste asteptari. Ele sunt mai importante chiar decat ceea ce urmeaza sa se intample in plan real in actul sexual.


Cand nu apare placerea sexuala?


Starea de frica insoteste de multe ori primele experiente sexuale si este una dintre sursele principale ale lipsei placerii. Presiunea din partea celuilalt, graba sau vinovatia sunt alte sentimente care blocheaza aparitia placerii.

Fireste ca ele nu sunt intotdeauna constiente, astfel incat de multe ori auzim: "stiu ca imi doresc asta si vreau sa fiu relaxata dar nu pot", "desi il iubesc si imi doresc sa-mi placa, nu simt nimic". In aceste situatii, exista o neconcordanta intre fiziologic si psihologic. De exemplu, o traire cum este aceea pe care o avem cand simtim ca nu este potrivit ceea ce facem, ca nu este "in regula", va impiedica corpul sa benefizieze de placerea stimularii zonelor erogene.

Placerea este cea cautata si asteptata de ambii parteneri de la activitatea sexuala. Atunci cand ea nu apare, in locul ei apar semnale de alarma.

Ele sunt puse in cuvinte sau doar gandite: "ce se intampla cu mine de nu simt placere?", "ma asteptam la altceva, oare este normal ce simt?", "ce am in neregula daca nu simt placere atunci cand fac sex?", "este oare o nepotrivire cu partenerul?" etc.


Rolul placerii in viata sexuala si in relatie

In functie de natura relatiei, cei doi ajung sa vorbeasca despre aceste lucruri sau nu. Rusinea, jena, mandria, timiditatea, dorinta de a nu-l jigni pe celalat si altele impiedica adesea aceste discutii.

Cel in cauza asteapta ca placerea sa apara de la sine. Dar la un moment dat frustrarea ajunge sa fie prea mare si se incepe cautarea unei solutii. Acest lucru, aceasta cautare a unei rezolvari, a unei explicatii poate incepe la cateva zile, luni sau ani dupa inceperea vietii sexuale.

Patenerul care nu simte placere, nu simte nimic sau simte ceva dureros, neplacut poate sa-si asume incercarea de a rezolva singur sau sa impartaseasca si celuilalt aceasta situatie.

O consultatie medicala, la ginecolog, urolog sau sexolog, o consiliere psihologica, apelul la stimulente sexuale, jocuri sexuale menite sa relaxeze atmosfera si cate si mai cate se pot constitui in incercari de rezolvare.

Daca ele esueaza, relatia este pusa la grea incercare deoarece exista ceva de neinteles, de ne-explicat intre ei. Fiecare act sexual va fi asteptat cu teama, cu tensiune, eforturile pentru producerea placerii vor fi suficient de mari pentru ca cei doi sa fie din ce in ce mai putin relaxati. Momentul in care de obicei abandonam controlul si ne lasam in voia simtirii va fi incarcat de asteptare, angoasa, efort psihic.


Impactul lipsei placerii sexuale asupra psihicului partenerilor


Fiecare dintre parteneri este afectat in modul sau. Cel care nu simte placerea va fi frustrat, obosit, plictisit, din ce in ce mai putin dornic sa incerce, incapabil sa se relaxeze sau sa se simta bine. Celalat se va simti vinovat sau incapabil ca nu poate produce placere partenerului sau.

In cazul in care exista o lipsa de comunicare si unul dintre parteneri nu stie ca celalalt este dezamagit sau frustrat, actual sexual va fi perceput si simtit foarte diferit de cei doi care desi vor fi impreuna fizic in el, vor fi din ce in ce mai departe din punct de vedere psihic.

Lipsa placerii sexuale cu toate consecintele sale poate fi simtita sub diferite forme. Unele persoane pot incerca un timp sa considere ca este ceva lipsit de importanta. Altele pot incerca sa se consoleze ca asa sunt ele si nu se pot schimba. Altele, in schimb vor cauta neincetat o explicatie, o solutie, o cauza a acestei probleme.

Dar cel mai important este momentul de constientizare si exprimarea acestei stari in cuvinte, lucru deloc usor daca tinem seama ca este vorba despre cele mai intime momente. Discutia cu partenerul este deja pasul urmator. Ce se intampla cand aceasta nu poate avea loc, vom aborda intr-un alt articol
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andra pe 12 Aug 2020, 21:18
    Lipsa orgssmului.

    Buna ziua.Ma alatur si eu ,voua.Am 45 de ani ,am avut diferiti parteneri.In toti acesti ani,am intalnit un singur barbat care m-a adus la orgasm..Restul...doar chin!Toate relatiile mele s-au dus de rapa deoarece nu imi place sa fac sex la inceput incerc ,cand vad ca e degeaba,iau distanta...Nici nu mai incerc.Voi,care sunteti tinere,mergeti la medici,nu stati asa,ca nu se schimba situatia...

    0
    0

  • Cory pe 1 Feb 2020, 16:32
    Nu simt placere in timpul actului sexual.

    Nu mai simt placere nu mai simt nimic in timpul actului sexual,imi este teama ca problema este la mine dupa ce am nascut acum 8 ani ...acum 2 ani am cunoscut pe altcineva ,totul a fost ok la inceput ,dar acum de un sn si 3 luni nu mai simt nimic ,incerc sa fiu ok dar nu pot...va rog spunetimi ce sa fac?eu sint de vina???

    0
    0

  • Cory pe 1 Feb 2020, 16:28
    Nu simt placere in timpul actului sexual.

    Buna as vrea sa ma ajutati,de 2 ani sint cu un barbat pe care il iubesc enorm dar cred ca el nu simte acelasi lucru..cind facem dragoste eu nu simt nimic ,se poate sa fie din cauza ca nu comunicam in timpul actului sexual?ma ia foarte repede si nu mai exista acele mingiieri ca la inceput,el se simte bine este ok pt el,insa eu nu mai simt nimic va rog daca exista o solutie sau ceva sa pot sa simt la fel cum eram cind lam cunoscut...am ajuns sa facem sex odata la 2 luni poate si mai mult ...si asta este din cauza mea ca nu pot comunica cu el se supara foarte repede daca ii zic ceva.as vrea sa gasesc o solutie sa simt aceeasi placere cum era odata...intotdeauna ma excita dar cind este actul nu simt nimic.se poate sa fie o problema la mine ?

    0
    0

  • natalia 28 ani pe 23 Iun 2017, 18:53
    nu simt nimic in timpul sexului

    Buna ziua ajutatima cu un sfat ii iubesc sotul foarte tare dar cind vine vorba de sex nu am chef deoarece nu simt nimic in timpul sexului a disparut dupa nastere deatunci numai simt nimic as vrea cu mare placere sa simt si eu ceea ce simte si sotul meu ajutatima ce sa fac

    0
    0

  • Lilli pe 5 Iun 2015, 04:00
    nu simt placerea in timpul actului sexual

    Buna...am o problema cu care ma condrunt de 2 ani...nici ca cum nu pot simti placerea in timpul actului sexual.. am incercat diferite metode cu partenerul..mai lent..mai repede.mai usor mai tare.. nustiu care e problema si sunt foarte disperata deoarece vreau foarte mult sa sit placerea la maxim la rind cu partenerul..ajutati-ma va rog mult cu un sfat

    0
    3

  • Laura pe 21 Oct 2014, 16:52
    Nu simt placere (nici la sex, nici la masturbare)

    Buna, am 17 ani. Pana acum am facut sex protejat numai de 4 ori. SI de cand ma stiu am o problema: nu simt placere. De multi ani nici nu mai incerc sa ma masturbez, pentru ca stiu ca nu are niciun efect. In legatura cu sexul, iubitul meu ma excita enorm, si cand facem sex sunt foarte lubrefiata, dar nu simt nimic in timpul actului sexual, nici placere , nici durere. I-am spus despre asta, si am observat ca s-a simtit foarte vinovat si nu stia ce sa faca. Acum, ca sa nu il supar, mimez ca as simti ceva, dar e atat de greu...

    8
    5

  • mariana pe 1 Aug 2014, 11:33
    neplacere sexuala

    buna cu aceeasi problema ma confrunt si eu nu am placere sa fac sex nu simt nimic ,sincer chiar mi as dori sa simt ceva va rog spuneti mi ce sa fac multumesc

    14
    0

  • cristina pe 30 Mar 2012, 15:32
    nu simt deloc placere in timp ce fac sex

    de ce nu simt placere in timpul actului sexual? care este problema?

    4
    13

  • cristina pe 4 Mar 2012, 14:25
    nu simt placere cand fac sex

    sunt o tipa cam timida si cred ca din cauza aceasta nu simt absolut nimik kand fac sex .... as vrea sa simt placerea la maxim ... poate din cauza ca abea asta ie al patrulea act sexual , sa am aceste probleme?

    6
    7

  • Adela pe 4 Oct 2011, 14:46
    ma doare burta si nu am chef de sex

    Buna sunt Ade ... am 22 de ani, sunt casatorita de 1 an si 3 luni si am o problema fff mare legata de sex.Nu mai am chef de sex si ma doare burta si cand fac sex si cand nu...Imi iubesc f mult sotul...dar si cand facem dragoste si ma excita ma doare burta... imi face toate poftele , suntem deschisi , vorbim orice, ii spun ce sa-mi faca unde sa-mi faca dar tot ma doare si nu mai stiu ce sa fac...La ginecolog merg si tot infectii imi gaseste tot iau tratamente si tot nu scap de ele, si ciclu mi-e dereglat...Nu mai stiu ce sa fac si unde sa ma duc...acum merg si la endocrinologie ...prolactina mi-e marita ...nu stiu afecteaza si asta sexul?..inainte nu eram asa si imi doresc din tot sufletul sa fiu ca inainte cu chef de viata si de sex...Va rog sa-mi da-ti niste sfaturi...sotul meu ma intelege ca ma iubeste ,dar tot exista unele discutii...Va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti ce trebuie sa fac si unde sa ma mai duc...nu mai am incredere in nimeni...

    11
    5

  • delia pe 3 Aug 2009, 13:00
    caut o solutie de rezolvare a acestei stari.

    imi iubesc partenerul vreau s-o fac insa nu simt placerea nu imi e jena sau rusine, comunicare exista,pur si simplu nu simt nimica doar durere. nu stiu ce sa fac........... exista vreo rezolvare fara doctori??? va rog vreau un raspuns o parere ceva nu vreau sa raman asa la nesfarsit. imi doresc mult sa am si eu acele simturi...

    19
    6

  • delia pe 3 Aug 2009, 12:53
    caut o solutie de rezolvare a acestei stari.

    il iubesc pe partener vreau so fac nu imi e sila de el si nici induferent, dar exact asta e problema, nu simt placerea comunicare este nu am rusine si nici jena fata de el,insa nu stiu sau nu inteleg care este rezolvarea acestei stari se poate rezolva fara doctori??? si cum??? astept pareri si raspunsuri, mar ajuta.

    11
    4

  • Lorelay pe 27 Feb 2009, 13:07
    Nu accept atingere

    Imi pare rau dar prefer sa traiesc singura,imi este sila sa ma atinga cineva,am senzatia ca ma murdareste.Numai la gandul ca m-ar atinge cu mana ma face sa vomit de scarba. Dar sa ma si sarute ,nu asta niciodata.

    5
    12

  • bianca pe 27 Ian 2009, 09:39
    nu ma incanta sexul..

    Mi-a placut articolul si din pacate ma aflu printre nenumaratele femei care nu simt nimic... Sexul nu ma incanta, pot zice ca nu imi place. Cand imi vad partenerul ca da semne ca ar vrea ma gandesc oare ce scuza sa mai gasesc.

    11
    9

  • mihaela pe 20 Ian 2009, 09:27
    nu imi mai doresc sa fac sex placerea mia disparut dupa ce am nascut

    Care e problema mea

    21
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod