Fiul meu este dependent de ...

Auzim foarte des in ultima vreme expresii ca "esti dependent de...", "fiul meu este dependent de...", "dependenta de" este tot mai frecventa". Ne intrebam la ce se refera acest cuvant, care sunt lucrurile de care putem fi dependenti si, mai ales, daca despre dependenta este vorba in toate cazurile pe care le auzim.

De obicei, cand vorbesc despre dependenta oamenii se refera la cea de o substanta cum ar fi cafeaua, alcoolul, drogurile, nicotina, anumite medicamente. In mod extins aceasta substanta nu este precizata si se spuna ca anumite produse alimentare produc dependenta, ajungandu-se astfel sa se vorbeasca despre “dependenta de ciocolata, de chipsuri, de anumite sucuri, de inghetata”.

 

Asta inseamna ca persoana respectiva simte placere cand consuma anumite alimente, ca s-a obisnuit cu ele si ca resimte lipsa lor atunci cand nu le are. Asta se exprima prin: “ce mi-ar place o inghetata acum”, “pana acum beam suc de portocale si acum mi se pare ca nu gasesc niciun altul care sa-mi placa la fel de mult”, “daca nu am ciocolata, parca imi lipseste ceva, alte dulciuri nu-mi plac”, “cand citeam, rontaiam chipsuri si de cand nu mai am parca nu mai pot sa citesc” etc.

Este vorba in toate cazurile acestea despre o placere si mai ales o obisnuinta.

 

Mai toti avem preferinte in ce priveste alimentele, bauturile, cosmeticele, mijloacele de transport (imi place cu metroul, nu-mi place cu trenul etc), hainele, obiectele de scris, culorile in care ne imbracam. Daca cuiva ii plac culorile inchise si nu accepta sa se imbrace in altele, nu inseamna ca este dependent de ele ci doar ca le prefera.


Se mai vorbeste de dependenta cu referire la anumite comportamente. “Sunt dependent de calculator”, “Este dependent de munca”, “Este dependenta de televizor” sau despre copii care sunt dependenti de biberon, de anumite jucarii, de mama, de anumite ritualuri (“nu adoarme decat daca….”, “nu mananca decat cu…”).



In modul cel mai extins, putem auzi de “dependenta de lux”, “dependenta de bani”, “dependenta de o persoana”, “dependenta de produsele unei anumite firme”, “dependenta de o anumita muzica
” etc
De fapt extinderea folosirii acestui cuvant si departarea de ceea ce inseamna din punct de vedere psihologic se datoreaza sesizarii efectelor pe care intreruperea sau absenta anumitor obiecte, comportamente sau persoane le produc.


Bulimia, petrecerea intregului timp la calculator, refugiul in munca sunt doar cateva exemple despre care se vorbeste mult in ultimul timp.

Disconfortul, nervozitatea, violenta aparute atunci cand lipseste obiectul “dependentei” ne fac sa vedem ca la mijloc este o problema mai mare decat a ne lipsi ceva placut sau folositor. A fi dependent de calculator nu inseamna nicidecum ca ne este indispensabil in munca pe care o desfasuram, ca avem castiguri sau foloase reale de pe urma utilizarii lui.


Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina oddo pe 6 Aug 2007, 22:53
    dependenta

    Intre dependenta si libertate, este o balanta foarte greu de cunoscut sau de realizat. Prin dependenta exagerata, riscam sa ajungem obsedati sau la OCD - Obssessive/Compulsive Disorder. Ne simtim inchisi ca intr-o cutie ori prea limitati. Opusul cuvantului 'dependenta' este libertatea. Pe de o alta parte, avand libertate exagerata, putem devenii intr-o stare agitata, imprastiati in totul ce facem. De multe ori, nu ne dam seama. Attention Deficit Disorder (ADD/ADHyperactivity D) se poate vedea in adulti sau copii care duc o viata nebalantata. Putem devenii dependenti si de stres. Daca nu avem stres in fiecare zi, parca nu avem stare. Parca e prea liniste. Trebuie sa ne dam seama singuri care este balanta potrivita intre libertate si dependenta. Este aproape imposibil in lumea de astazi materiala sa constientizam ce se intampla cu noi. Nu avem timp nici sa rasuflam. Prin liniste, putem constientiza multe despre cum ne comportam, despre nevoile noastre. Mintea are timp si liniste sa gandeasca cam ce-i lipseste. Emotiile noastre sunt foarte clare. Prin liniste, avem o stare limpede nu de confuzie. Prin liniste, putem constientiza exact ce ne doare si de ce. Noi suntem doctorul nostru cel mai bun.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod