Despartirea in adolescenta

Cum sunt traite relatiile de iubire la varsta adolescentei si care sunt cele mai frecvente motive pentru care partenerii decid sa se desparta? "M-a parasit", "Nu mai vreau sa fiu cu el", "Iubesc mai mult pe altcineva", iata cateva dintre cuvintele care semnifica ruperea unei relatii.
Exista o posesivitate foarte mare

Relatiile la aceasta varsta au un specific al lor, incep foarte repede, adesea chiar cu un act sexual, se deruleaza tumultuos, cu mult timp petrecut impreuna, timp in care adolescentii renunta adesea la orice alta activitate. Exista o posesivitate foarte mare, astfel incat orice cuvant, privire sau zambet poate fi interpretat ca o dovada de infidelitate. Adolescentii se simt nesiguri in relatie pentru ca se simt ei insisi nesiguri. Multele intrebari si indoieli despre cum arata, daca sunt atragatori, daca sunt populari etc. arata incercarea lor de a se vedea ei insisi ca fiind cumva, de a gasi anumite caracteristici care sa-i defineasca, sa fie doar ale lor, sa-i individualizeze de altii. Cerceii, piercingul, tatuajele, culorile parului si unghiilor - toate sunt menite sa-i scoata in evidenta, sa atraga atentia, sa-i scoata din multime, sa-i faca vizibili.



Motivul nr. 1: altcineva mai "sexy, destept/a, bogat/a"

De aceea unul dintre motivele despartirilor se centreaza asupra acestui aspect "A vazut pe altcineva mai ... frumoasa, sexy, desteapta, bogata, fitoasa, smechera". Exista o permanenta comparative cu altii / altele. Cine este cel mai ...? Cine este cea mai ...? Din acest motiv, orice despartire este o mare rana pentru ca denota inferioritatea fata de un altul mai bun, care merita mai mult, care are mai mult. Intotdeana avem tendinta de a ne gandi ca cineva renunta la ceva pentru altceva superior.

Nu se stie in ce consta superioritatea, dar cel mai adesea este vorba de a cauta lucruri foarte vizibile: forma corpului, figura, banii, culoarea parului, imbracamintea etc. Despre despartiri se vorbeste foarte mult, ele sunt un subiect important pentru adolescenti. Cauzele lor, ipoteze despre ele, diferite tipuri de vina sau de greseala facuta de unul sau altul dintre parteneri, posibilitatile de impacare, preferintele partenerilor, alti parteneri posibili sunt teme care ii preocupa mult.


Motivul nr.
2: teama de despartire este o alta problema


Auzim adesea suspiciuni de tipul "stiu ca ma iubeste, suntem foarte fericiti impreuna dar ma tem ca ma va parasi la un moment dat". Asta inseamna ca viitorul sumbru al despartirii sau parasirii este mult mai important decat prezentul in care relatia merge bine si partenerii sunt fericiti impreuna. Intalnim cupluri de adolescenti care se tem toata perioada cand sunt impreuna ca se vor desparti.


Ce dovedesc despartirile si impacarile repetate?

Aceasta succesiune pare a produce o placere in sine pentru ca adolescentii cauta cu indarjire atat motive ca sa se desparta, cat si motive ca sa se impace. Iata o intrebare la care ei pot incerca sa raspunda pentru a raspunde in acelasi timp la altele cum ar fi:

Ce simt unul pentru celalat?
In ce consta relatia lor?
Care sunt aspectele mai putin placute ale relatiei? Ce nu merge in relatia lor?
Care este gradul de implicare in relatie?
Ce inseamna pentru fiecare aceasta despartire?


Motivul nr.
3: mandria joaca un rol important


Orice neintelegere, suparare, dezamagire conduce la o despartire. Nu exista cale de mijloc, nu exista variante de a discuta, de a lamuri ce s-a intamplat. Printre primele lucruri se afla un act impulsiv, brutal, ruperea relatiei, fara explicatii, fara cuvinte. Mandria joaca un rol important aici: "a nu accepta asa ceva", "a nu te injosi" sunt argumentele. Legat de impulsivitate, apar si toate secventele de violenta fizica si verbala, jigniri batai, atacuri, intruziuni, scandaluri, cautarea unor aliati.

Nu de putine ori exista multe persoane implicate, chemate sa fie martori, sa fie spioni, sa observe, sa spuna cum a fost, sa fie de fata. Nu exista un baiat si o fata care se despart sau se cearta, ci doua grupuri care se afla in conflict. Relatiile dintre ei sunt mult mai complexe pentru ca prieteniile si iubirile se petrec in acelasi grup.

De aici deriva tragismul despartirilor din adolescenta si consecintele lor atat in plan psihologic cat si social, relational.
Pentru ca acestor despartiri le urmeaza stari depresive, sentimente de inutilitate sau zadarnicie ("Nu mai am pentru ce sa traiesc"), furie si dorinta de razbunare si chiar acte impulsive la adresa celorlalti sau a propriei persoane.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod