Cum traiesc adolescentii gelozia

Gelozia este una dintre cele mai frecvente motive de cearta intre partenerii cuplurilor de adolescenti. Dar sa ne apropiem mai mult de acesti adolescenti si de relatiile lor astfel incat sa vedem cum apare si se manifesta gelozia in timpul anilor de liceu...
Adolescentii se cunosc fiind deja colegi in clasa sau in scoala, dintre vecini, de la petreceri, discoteci sau de pe net. In mare parte ei fac parte din acelasi grup de prieteni sau de colegi.

Gelozia apare in cele mai diferite moduri si intensitati, de la simple banuieli, pana la acuzatii, scandaluri, despartiri, santaj, amenintari si chiar acte de violenta. "Ma inseala", "Umbla cu alta in acelasi timp in care este cu mine", "Tot timpul ma tem ca are pe altcineva si ma va parasi" sunt doar cateva fraze auzite atat de des de la adolescenti.


Cauzele geloziei

In ecuatia complicata a geloziei intra multi termeni:
  • lipsa de incredere in partener si in propria persoana;
  • lipsa de comunicare si pe langa ea se adauga invidia, incapacitatea de relationare, dezorientarea, intensitatea prea mare a trairilor afective.

Subiectul fidelitatii este rar abordat dar in schimb reprosurile in privinta privirilor catre altii, zambetelor sau dansurilor, gesturilor sau cuvintelor sunt extreme de multe. "A dansat cu ea, inseamna ca e ceva intre ei", "Nu-mi raspunde la telefon, cine stie ce face acum", "L-am vazut cum i-a zambit cand l-a vazut" - toate arata multa suspiciozitate, putina disponibilitate pentru a da libertate celuilalt, inversunare si nesiguranta.


Ce cauta adolecentul intr-o relatie?



Este adevarat ca in adolescenta prieteniile nu dureaza mult si putine "cupluri reusesc sa implineasca un an de cand sunt impreuna. Ele se fac rapid si se desfac rapid. Orice poate sa fie "prea mult", "prea grav", "de nesuportat", "de ne-spus" pentru ca este o perioada caracterizata printr-o toleranta scazuta la frustrare.
Un banal cuvant poate fi interpretat ca un apropo sau ca o jignire, un zambet devine imediat flirt, o atingere este deja o "dovada de infidelitate".

Pe de alta parte, o parte din aceste cupluri se constituie din curiozitate, din ambitie sau chiar din razbunare. "Ca sa-i arat ca pot fi cu ea", "Nu ma las pana nu vom fi impreuna", "Am sa-l insel si eu asa cum a facut si el". E in firea lucrurilor ca un cuplu astfel constituit sa se destrame la fel de repede.

Pe de alta parte, ne intrebam ce vor acesti adolescenti cand isi doresc un partener. De asemnea, intrebarea referitoare la ce pierd cand sunt parasiti sau inselati, ne face sa ne gandim daca nu cumva cauta altceva decat o legatura de cuplu.

Unii dintre ei reusesc sa exprime dorinta de a fi "in randul lumii avand un prieten/prietena", altii de a se simti intelesi, apreciati asa cum nu simt din partea parintilor sau a amicilor, colegilor, altor cunoscuti.
Fetele, in special, cauta sa se simta mai feminine si pentru asta au nevoie sa fie admirate, privite, dorite. Atunci cand nu se simt suficient de apreciate, nu se simt in centrul atentiei, cand prietenul vorbeste si cu altcineva, danseaza si cu alte fete, lumea lor de vise si sperante se naruie brusc.


Ce este gelozia?

Gelozia este, in general, un semn al lipsei de valoare pe care gelosul o simte mereu. Orice gest al partenerului il pune din nou in fata pericolului de a nu fi apreciat, de a fi inselat, respins, abandonat.

El nu se poate sustine din punct de vedere psihic. Orice il poate darama si de aceea "argumentele" lor sunt nelimitate. Nicio dovada de iubre nu e suficienta, orice apreciere pentru o alta persoana este o catastrofa.

Gelosul are nevoie de singurul iubit, apreciat, dorit de pe lume. Asta indica si o incapacitate de relationare si, de asemenea, faptul ca relatiile dintre oameni sunt privite intr-un sens extrem de limitat.
Gelosii nu accepta ca un barbat si o femeie pot sta de vorba, pot merge la restaurant, pot dansa sau lucra impreuna, pot avea hobby-uri comune sau se pot aprecia reciproc.

Totul ajunge numaidecat sa fie tradus in limbajul sexualitatii. "E ceva intre ei" este deja o propozitie celebra si ea se refera la relatiile sexuale. Cum ajunge mintea gelosului atat de repede la aceste suspicini si scenarii? Iata o intrebare la care merita sa cautam fiecare dintre noi un raspuns...
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • radu diana pe 30 Dec 2008, 12:46
    gelozie

    E normal sa fii geloasa atunci cand la o petrecere(sotul)danseaza mai mult cu o colega de serviciu, o priveste, o atinge, o apuca de maini, face glume cam piperate cu ea-eu normal ca sufar-ar trebui sa fiu geloasa -sau e normal ca la petreceri sa se intample asa ceva?

    1
    0

  • Larisa pe 1 Nov 2008, 18:05
    Doamna

    E foarte simplu cum ajunge gelosul atat de repede la aceste suspiciuni si scenarii. Mass-media ne bombardeaza cu astfel de cazuri si atunci noi incepem sa generalizam lucrurile. Daca am vedea, auzi si vorbi despre barbati si femei care sunt fideli partenerilor, care muncesc din greu ca sa le ofere un viitor mai bun copiilor atunci mintea noastra nu ar mai hoinari si nu s-ar mai opri asupra unor lucruri care nici macar nu ar intra in discutie.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod