Secretiile vaginale normale si anormale

Care este diferenta dintre secretiile vaginale normale si cele anormale? Din ce cauza apar secretiile vaginale abundente si anormale? Influenteaza ciclul menstrual aceste scurgeri? Urmeaza cateva sfaturi practice pentru a reduce pericolul acestor infectii.
Secretia vaginala normala

O scurgere vaginala (leucoree) in anumite cantitati este normala la femeile sanatoase, aceasta fiind modalitatea vaginului de a se curata singur si de a mentine o stare de echilibru. Asadar, cand vaginul este sanatos se mentine "in forma" tocmai prin aceste secretii, perfect normale.

Acest lichid secretat are un usor miros (nicidecum neplacut), o consistenta laptoasa, o culoare alb-tulbure sau transparenta, iar in momentul in care se usuca pe lenjerie capata o nuanta galbuie. Cantitatea secretata variaza in functie de ciclul menstrual si de la femeie la femeie.

Daca pana acum te regasesti in aceste randuri, nu ai de ce sa-ti faci griji.



Factori care pot schimba consistenta si aspectul secretiilor

  • ciclul menstrual;
  • stresul emotional;
  • sarcina;
  • produsele OTC (medicamente foarte cautate, care nu necesita prescriptie - analgezice/calmante, medicamente pentru dureri de stomac, arsuri gastrice) sau medicamentele hormonale;
  • excitarea sexuala;
  • alaptarea;
  • ovulatia;
  • regimul alimentar.

Alti factori care pot influenta negativ pH-ul vaginului si pot cauza infectii sunt: gelurile pentru igiena intima, sapunul, antibioticele, sarcina, diabetul sau existenta unei alte infectii.


Secretia vaginala anormala

Daca observi secretii vaginale abundente insotite de miros neplacut, cu o consistenta neobisnuita (grunjoasa, branzoasa sau apoasa) si culoare gri-albicioasa sau alb-verzuie trebuie sa te prezinti cat mai repede la un consult specialist.
Toate acestea sunt semne ale unei infectii sau poate o afectiune mai grava.

Alte simptome care insotesc acest tip de secretie:

  • cresterea semnificativa a cantitatii de secretie;
  • senzatia de mancarime sau usturime;
  • usturime, durere la urinare;
  • prezenta sangelui, in afara perioadei menstruale.

Cauzele secretiilor vaginale anormale:


Secretiile vaginale sunt normale, daca se incadreaza in anumite limite si este foarte probabil sa te confrunti cel putin o data in viata cu acest tip de infectii.
Cea mai frecvent intalnita este cunoscuta sub denumirea de vaginoza bacteriana (afectiune vaginala comuna determinata de inmultirea excesiva a bacteriilor saprofite din vagin). Alte infectii vaginale destul de des intalnite sunt: candidoza si tricomoniaza.


Cum influenteaza ciclul menstrual secretiile vaginale?

Menstruatia are un efect semnificativ asupra tipului de secretii vaginale pe care le experimentezi de-a lungul unei luni. Stiai ca esti mult mai expusa riscului de infectii vaginale inainte sau in cursul ciclului menstrual? Si asta din cauza faptului ca pH-ul vaginului variaza in timpul menstruatiei, determinand o scadere a nivelului de aciditate a vaginului.
Cam la jumatatea perioadei dintre doua menstruatii este perfect normal sa contati o crestere a cantitatii de scurgeri, fiind un semn al ovulatiei.

                                          Citeste si: 12 sfaturi practice care previn infectiile vaginale
 

Comentariile 51-100 din 134

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anonimus pe 30 Iul 2009, 12:45
    scurgere

    Va rog sa ma ajutati, am o scurgere vaginala uriasa, si nu stiu ce sa fac! Mai ciudat e fatul ca nu sunt femeie! Ce ma sfatuiti, sa dau cu DTT?

    0
    1

  • bianca pe 25 Iul 2009, 18:03
    nu stiu

    AM SI EU O INTREBARE AM O SECRETIE URAT MIROSITOARE CE TREBIUE SA FAC CE MEDICAMENTE TREBUIE SA IAU INAFARA SA MA DUC LA GINECOLOGIE VA MULTUMESC

    0
    2

  • denisa pe 15 Iul 2009, 16:27

    de cate ori ma culc cu iubitul meu si cand isi da drumul curge toata afara e normal?

    6
    8

  • casiana pe 15 Iul 2009, 09:58
    mincarimea vaginala sau iritatie

    cred ca m-am iritat de la obeu se poate asa ceva as dori raspuns si ce pot face

    3
    1

  • maria pe 23 Iun 2009, 10:47
    intrebare

    va rog spuneti-mi si mie de ce ma doare vaginu cand ejaculeaza prietenul meu in mine? ii normal? atata timp cat atele femei cauta anticonceptionale pt placerea de a lasa in ele, eu fug de asa ceva ma doare ii normal? am fost si la ginecolog, insa nu m-a ajutat cu nimic tratamentul dat park mai mult rau mi-a facut ajutati-ma va rog

    0
    9

  • bianca pe 23 Iun 2009, 10:02
    dureri vaginale

    De cateva zile am dureri vaginale in timpul si dupa contact sexual,si urinezi f galben...asta inseamna ca sunt racita? o abureala cu stoh este suficienta?

    2
    6

  • C.O pe 9 Iun 2009, 21:44
    secretiile

    as avea si eu o intrebare.... amavut o scugere vainala asemanatoare celei dinaitea mnstruatii...am luat nizoral tablete... s-a diminuat... nu am laut decta 3 zile una pe zi pentru ca am cv prb la stomc si il afecata...acum a rwaprut si este apoasa.... nu este urat mirositiare dar in cantitati mai mari....ce pastile sa iau?

    4
    5

  • cristina pe 2 Iun 2009, 20:56
    secretiile vag

    Mi-au placut mult explicatiile. Mi-am dat seama imediat in ce categorie maincadrez.Multumesc

    3
    5

  • vanda pe 21 Mai 2009, 17:06
    intrebare

    se primeste secretiile vreau sa stiu

    2
    2

  • *ema* pe 11 Mai 2009, 11:01

    am o secretie vaginala care ma cam ingrijoreaza. este abundenta uneori fara miros de culoare alba si cateodata si grunjoasa si care imi produce disconfort si neplaceri.cateodata se intampla ca in timpul actului sexual sa am sangerari care se opresc dupa toaleta de dupa actul sexual.ce sa fac ? este grav ce mi se intampla? am acelasi partener de 7 ani 1 nastere si 2 avorturi ultimul in 2005 la 9 luni de nastere .

    3
    3

  • vivian pe 2 Mai 2009, 13:52
    iriatie

    Am o iritatie care se datoreaza in urma unui tratament agresiv imotriva unei colpite. De aprox 3 ani umblu pe la cab ginecologice partic si de stat si in loc sa ma ajute mai rau mi-au facut ba mai mult m-au contaminat cu tricomonas si clamidia posibil si negi am ajuns sa fac si biopsie pina a ma duce prima oara la cab nu am avut apsolut nimic, iar acum imi vine sa ma sinucid . Cind te stii curat si vezi ca ai cheltuit milioane pe consultatii si medicamente si iti e tot mai rau ba mai mult dupa ce iese bine pap cind mergi la control iti zice alceva si tot asa pina m-au nenorocit.Si acum dupa ce am inghitit tot ce e pastila si toate ovulele din gama produselor pt afectiuni ginecologice , orice as lua duce la iritarea vulvei. Asa ca punct si de la capat. Mentionez ca desi am cerut am spus ca platesc nici un medic nu mi-a facut antibiograma sau antifuncigrama, dar isi indesau banii mei in buzunare.Astfel ca imi este frica sa mai merg la ginecologie.Daca ati face un sondaj de opinie sub protectia anonimatului,v-ati uimi sa aflati cite cazuri similare sunt.De ce nu se folosesc departatoare sterile de unica folosinta?

    0
    3

  • Flory pe 28 Apr 2009, 19:57
    AJUTOR

    de vreo 2 zile am o secretie vaginala de culoare maronie si nu stiu care ar putea fi cauza. mentionez k nu sunt in perioada menstruatiei. ba rog sa ma jutati cu un sfat.

    7
    7

  • sonya pe 25 Apr 2009, 14:35
    intrebare!!

    am scurgeri abundente,branzoase sau gelatinoase.le am de pana sa'mi vina menstruatia(de pe la 11 ani).sunt normale aceste secretii sau anormale>pls ajutaty'ma

    13
    4

  • adela pe 23 Apr 2009, 15:23
    ajuto

    as vrea sa ma ajutati ..1am o secretie al-galbuie cu miros neplacut insotita de mancarimi si uneori usturimi!am luat tantum rosa crema,dar degeaba!ce pot sa fac...in afara de consult ginecologic? multumesc

    7
    0

  • caty pe 22 Apr 2009, 20:19
    AJUTOR!!

    CAND FAC SEX SAU CAND VREAU SA FAC SEX CU PRETNUL MEU NU IMI VINE MEREU LICHIDUL ACELA DE CE ?? SI MA ENRVEZ CUM FAC SA IMI VINA POFTA AIA NEBUNA ? SI AJA PE USCAT CAND IMI INTRODUCE PENISUL MA USTURA LATERA VA ROG MA AJUTAI INTR UN FEL??

    12
    4

  • andra pe 6 Apr 2009, 17:48
    pls raspundeti

    ieri am facut dragoste cu prietenul meu si dupa cateva minute dupa ce am inceput am observat o secretie alba destul de groasa, dar n'am mirosit'o, m'am sters repede. Prietenul meu spune ca mi'a mai curs asa, dar eu nu observasem...Nu ma ustura nu ma mananca nimic...Ce o fi?

    0
    2

  • merymery pe 6 Apr 2009, 10:01
    va rog ajutati-ma

    am 20 de ani,nu mi-am inceput viata sexuala,am o scurgere alba-(ca iaurtul)nu miroase,nu e abundenta,dar pateaza lenjeria si cand se usuca pe aceasta se intareste si se ia ca niste cojite.pe langa aceasta am si prurit la nivelul labiilor mari si mici si in piele se vad ca niste puncte de grasime micute una langa alta.am fost la ginecolog si mi-a zis ca nu-i grav da vad ca tot nu se trece.pruritul este doar extern.am folosit geluri de giena intima acum folosesc sapun cu ph neutru...ca medikmente am folosit lomexin crema,clotrimazol,flocinolon N.la inceput a fost mai bn apoi cam la fel...de la flocinolon s-au mai dus din punctisoarele alea din piele...dar acum nici asta nu mai are efect.oare sa fie vreo micoza luata de la cineva?pt k mai dormeam la o prietena si imi dadea pijamale de-a ei si la un moment dat mi-a zis ca si ea a avut prurit...si a scapat greu de acesta...ce ma sfatuiti? va rog sa ma ajutati!!!

    0
    5

  • roxana pe 1 Apr 2009, 16:00
    raspuns

    sincer cel mai bun sfat al meu ar fii sa faci un test de sarcina ca nu sa stie si dupa aia mergi totusi la un medic ca nu e ata de rau cum crede lumea

    6
    0

  • Mihaela pe 30 Mar 2009, 00:35
    am nevoie de ajutor

    am 17 ani miam inceput viata sexuala in decembrie in ianuarie mia venit ciclul.lunile februarie si martie nu si am inceput sa am secretii albe,nu urat mirositoare si mai gosutze...va rog spuneti-mi ce ar putea fi..nas vrea sa ajung la doctor.. va rog sa-mi raspundeti..va multumesc

    0
    0

  • danny pe 26 Mar 2009, 16:10
    ajutor

    inainte aveam o secetie vaginala de culoare alba si mirosea urat:-&...am fost racita,si mi`am luat pastile care le`a recomandat medicu de familie pentru raceala,printre care erau pastile numite (amoksiklav)dupa o saptamana am terminat tot tratamentu cu toate medicamentele date de medic,dupa..am realizat k secretya mea vaginala este de kuloare alba si nu avea miros si nu kurgea abundent k inainte acest tratament ma ajutat sa am o secretie delok neplakuta dupa aproximativ 2 saptamani a inceput sa miroasa dinou urat am luat ink o tableta ...una la 12 ore...am terminat dinou aceste pastyle si dinou nu mai mirosea ...nu putety sa ma ajutaty sa fak un tratamen cv de cenu` la pastylele acestea dar sa ma vindec permanent???am 15 ani si aceasta secretie vaginala o aveam inainte sa`mi incep viata sexuala...va rog ajutaty`ma

    0
    0

  • ana pe 25 Mar 2009, 21:35
    astept raspuns

    rog ajutati-ma si pe mine.... imi curge din vagin un lichid galbuie, si miroase:D... este normal? Sau am vreo infectie... imi curge mai mereu.

    3
    1

  • ada pe 23 Mar 2009, 08:31
    e bine de stiut

    e bine ca se lamuresc si astfel de probleme, cred ca sunt multe fete care au dubii in acaesta privinta astept si alte lamuriri.

    0
    0

  • alina pe 18 Mar 2009, 17:22
    alynuta

    super tare acest blog

    0
    0

  • buna ziua pe 17 Mar 2009, 08:21
    am o secretie vagiala mai branzoasa

    ma puteti ajuta in legatura cu aceeasta serretie inainte de a ma duce le un medic ginecolog?secretia este branzoasa dar nu pateaza chilotul.ma ustura,tin sa mentionez ca ma spal cu sapun intim gel inauntru,multumesc

    0
    0

  • femeie pe 14 Mar 2009, 13:47
    ma poate ajuta cineva?

    am o secretie vaginala maro deschis cate 4-5 zile dupa menstruatie.Iau anticonceptionale de 2 luni si doar in acest timp a aparut aceasta secretie.ce poate sa fie?

    2
    5

  • Sorina pe 4 Mar 2009, 21:31
    Sunt mai linistita acum!!

    Imi pare bina ca am citi randurile de mai sus pentru ca mi-am dat seama ca sunt sanatoasa si nu am nimic grav. Tin un regim alimentar si cantitata de secretie vaginala variaza de la o saptamana la alta. Va multumesc frumos. Aveti grija de voi si sa fiti iubite!!

    1
    0

  • DIANA pe 17 Feb 2009, 21:14
    EXCELENT

    AICI GASESTI RASPUNS , RASPUNSURI PE CARE IN ALTE CIRCUMSTANTE AI FI JENATA SA LE CERI:((

    1
    0

  • diana pe 17 Feb 2009, 21:10
    pfff

    este foarte bun blog vostru si foarte interesant:D:D asa puteti ajuta multe fete.va pupa dulce diana .madrid

    0
    0

  • Raluca pe 2 Feb 2009, 14:36

    super articolul!

    0
    0

  • irina pe 28 Ian 2009, 22:21
    un tratament pt mancarimile si unsturimile vaginale

    acum o saptamana am facut o intrerupere se sarcina... am luat medicamente nu am avut probleme, nici dureri a fost ok. Dupa o saptamana am avut primul contact sexual si am constatat ca era foarte uscata jos si aveam dureri cand incepeam actul sexual. Am folosit prezervativul la un moment dat si de 2 zile am mancarimi si o senzatie ciudata cand merg la toaleta... Mentionez ca am secretii vaginale cu aspect brazos si miroase urat uneori si o am de inainte sa imi incep viata sexuala. Imi puteti spune ce e cu mine, ce se intampla cu mine si ce tratament imi recomandati?

    0
    0

  • madalina pe 27 Ian 2009, 16:12
    ce mi se intampla?

    de vreo 2 luni incoace inainte menstruatiei cu vreo 10 zile ,am niste scurgeri vaginale alb-verzui, uneori branzoase .Am observat ca am si dureri in timpul actului sexual.ce mi se intampla? se intampla de cand am facut pauza de o luna la anticoceptionale dupa 2 ani de luat pastile.

    4
    0

  • gaby pe 22 Ian 2009, 22:44
    dar in sarcina?

    se pot face spalaturi cu ceai de galbenele in timpul sarcinii

    0
    0

  • iguana_ana pe 21 Ian 2009, 19:27
    si eu....

    si eu am secretii vaginale asa cu le descrieti voi aici dar m-am saturat sa unblu numai cu protej slipuri iar dr meu gine. mi -a dat sa fac spalaturi cu tantum roza.ce parere aveti ?

    0
    0

  • maria pe 20 Ian 2009, 13:59
    intrebareee

    Buna fetelor! Am si eu o intrebare va rog. De luna trecuta cand mi-a venit ciclu... desi am avut foarte putin 2|3 zile dar pe mine de obicei ma tine 3|4 zile am observat ca nu mai am secretia vaginala pe care o aveam inainte... este mult mai putina aproape deloc, este de culoare normala si fara miros. Dece oare?a stept raspuns va rog. multumesc.(am 20 d ani)

    0
    0

  • VIVI pe 19 Ian 2009, 17:48
    SIMONA

    NU TE MAI SPALA

    0
    0

  • lory pe 19 Ian 2009, 13:39
    am si eu o problema

    ce trebuie sa fac ca sa nu mi miroase vaginul cand fac dragoste desi ma spal de 2-3 ori p zi?

    0
    0

  • dudu pe 13 Ian 2009, 09:59
    spalari regulate

    Am 21 ani. Regulat imi fac spalaturi vaginale doar cu apa. As vrea sa stiu daca e la fel de riscant ca si cele cu plante? Merg la doctor si mi s-a zis ca am o dereglare a florei.

    0
    0

  • axaxa pe 4 Ian 2009, 21:01
    ce sa fac

    De o zi am o secretie maronie. Mentionez ca am doar 13 ani ce se intampla cu mine?

    0
    0

  • coco pe 11 Dec 2008, 01:38
    Ingrijorator

    Am o secretie branzoasa... dar nu am mancarimi si uneori ma ustuura la urinare (dar ma gandesc ca e din cauza nisipului la rinichi) mi-e frica!

    1
    0

  • mary pe 1 Dec 2008, 01:41
    Secretia

    Am 18 ani si imi curge secretie vaginala alba branzoasa? Am mancarimi, dar in timp ce urinez ma ustura pe margini? Ajutati-ma :*:*:

    0
    0

  • mary pe 1 Dec 2008, 01:36
    Buna

    Cum se vindeca secretia anormala? Pe mine ma mananca jos, ma intelegeti dvs unde? Si in timp ce urinez ma ustura pe margini. Ce pot sa fac?

    7
    1

  • aura pe 20 Nov 2008, 13:16
    17.11

    Inainte cu 2-3 zile de ciclu am o secretie maronie, fara miros. Ce parere aveti?

    8
    0

  • ioana pe 2 Nov 2008, 21:51

    Buna, am si eu o problena cu secretia vaginala, o am aproape in fiecare zi si are un miros neplacut desi am 17 ani sunt foarte speriata si imi este frica... va rog astept un raspuns.

    0
    2

  • yasmina pe 21 Oct 2008, 19:36
    buna....

    Buna, am si eu o problena cu secretia vaginala, o am aproape in fiecare zi si are un miros neplacut desi am 17 ani sunt foarte speriata si imi este frica... va rog astept un raspuns. Poop

    3
    0

  • andreea pe 10 Oct 2008, 12:44
    Intrebare

    Am o scurgere anormala, are o culoare rosiatica cu miros acceptabil, ceea ce ma ingrijoareaza e ca am avut ciclu, nu este abundenta, imi puteti spune despre ce ar fi vorba? Alte simptome e ca ma doare spatele, ar putea fi vorba de o racela? Va multumesc

    0
    0

  • cassy pe 7 Oct 2008, 00:07
    lamurire

    va rog ajutati-ma,am o relatie de 1 an ,insa am avut contact sexual ,insa dupa acesta am avut o usoara sangerare ,dupa care o scurgere ,nu am dureri sau ceva de genul acesta ce pot lua

    3
    1

  • mihaela pe 2 Oct 2008, 14:34
    Lamurire

    Va rog ajutati-ma si pe mine.... imi curge din vagin un lichid galbuie, si miroase:D... este normal? Sau am vreo infectie... imi curge mai mereu.

    2
    2

  • elena pe 2 Oct 2008, 14:32
    Stresant

    Este normal ca in fiecare zi sa curga din vagin o secretie galbuie?

    4
    1

  • abc pe 15 Sep 2008, 16:19

    wow ce intrebare... desigur, e ceva normal.

    0
    1

  • nana pe 6 Sep 2008, 10:20
    Darr

    Poti avea aceste scurgeri daca esti inca virgina?

    2
    1
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod