Sănătatea ta: Un nou tratament pentru fibromul uterin. Îi reduce volumul

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă întâlnită în ginecologie. Acum există un nou tratament care reduce sângerările uterine excesive şi volumul total al fibromului. Află totul despre el!

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă întâlnită în ginecologie. Acum există un nou tratament care reduce sângerările uterine excesive şi volumul total al fibromului. Află totul despre el!

 

Noul tratament conţine substanţa activă numită ulipristal acetat, fiind indicat în tratamentul simptomelor moderate până la severe ale fibroamelor uterine (numite în mod frecvent mioame), care sunt tumori necanceroase ale uterului. Conform prof. Radu Vlădăreanu, Prim-Vicepreşedinte al Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie, U.M.F. Carol Davila Bucureşti, medicamentul care se bazează pe substanţa activă ulipristal acetat este unic şi specific, având 3 ţinte de acţiune: asupra endometrului, fibromului uterin şi hipofizei.

 

Beneficiile noului tratament

 

  • acţionează rapid;
  • controlează sângerările la 90% dintre paciente;
  • reduce sângerările uterine excesive înainte de o intervenţie chirurgicală;
  • reduce volumul total al fibromului;
  • corectează anemia;
  • reduce durerea.


Potrivit specialialistului, toate aceste efecte ale noului tratament persistă 6 luni după oprirea terapiei. La unele femei, fibroamele uterine pot cauza sângerări menstruale abundente, dureri pelvine (disconfort în abdomen) şi creează presiune asupra altor organe.

Acest medicament acţionează prin modificarea activităţii progesteronului, un hormon care apare în mod natural în organism. Medicamentul este un Modulator Selectiv de Receptor Progesteronic, disponibil sub forma unor tablete de 5 mg, putând fi utilizat timp de maxim 3 luni în vederea reducerii dimensiunii fibroamelor, pentru a opri sau reduce sângerarea şi pentru a creşte numărul de celule roşii din sânge înainte de operaţie.

Produsul recent introdus in farmaciile din Romania are efect inhibitor la nivelul receptorilor de progesteron, hormonul care regleaza cresterea tesutului care acopera peretele interior al uterului. Datorita inhibarii activitatii acestui hormon, celulele fibromului uterin se opresc din crestere si cu timpul se distrug, ceea ce duce la reducerea dimensiunilor fibromului si la ameliorarea simptomelor.

 

Semnalele de alarmă care trebuie să te trimită la ginecolog


Există câteva simptome care ar trebui să te alarmeze şi să te determine să faci un consult ginecologic. Potrivit medicului Florin Stamatian, Preşedinte al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, U.M.F. Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca, cele mai importante semnale de alarmă sunt:

  • sângerările mici la contact sexual;
  • sângerările între menstruaţii.

 

 

De reţinut! Fibromul uterin nu înseamnă cancer


Numai între 0,2% - 0,5% dintre fibroame se pot transforma în cancer uterin, arată statisticile. Tumorile fibroide ale uterului, sau fibroamele uterine, sunt cele mai frecvente tumori solide benigne întâlnite în ginecologie, care afectează aproximativ 20-25% dintre femeile aflate la vârstă fertilă.

Fibroamele se dezvoltă în peretele sau pe suprafaţa uterului, fiind formate din ţesut conjunctiv şi ţesut muscular neted. În funcţie de localizare deosebim fibroame subseroase, care se situează pe suprafaţa uterului, fibroame intramurale, care se dezvoltă în peretele uterului şi fibroame submucoase, care cresc spre interiorul uterului, sub endometru.

Cauzele apariţiei fibroamelor nu sunt pe deplin cunoscute. Este probabil ca pe lângă factorii genetici să existe şi un element hormonal, apariţia fibroamelor asociindu-se foarte frecvent cu disfuncţiile ovariene. Acest lucru este sugerat de faptul că oprirea producţiei de hormoni odată instalată fiziologic menopauza, sau prin inducerea medicamentoasă a acesteia, ori prin îndepărtarea ovarelor, duce la oprirea creşterii tumorilor şi la scăderea dimensiunilor acestora.

Simptomele caracteristice includ sângerări menstruale abundente, tulburări de menstruaţie, anemie, durere şi senzaţie de presiune abdominală, urinare frecventă, infertilitate, complicaţii ale sarcinii.
 

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adriana pe 14 Ian 2020, 17:12
    ok ma intereseaza

    BUNA AM FIBRON CU 20 ZILE DE SINGERARI AM LUAT SI PICATURI DE ALCOOL 90 DE GRADE VREAU INDICATII CRED CA NU E NEVOIE DE RIDICAT SI SPORT

    0
    0

  • maria pe 27 Feb 2014, 21:12
    fibrom uterin

    mersi,asta am aflat si eu pe pielea mea,acuma dupa 4 luni de la tratament fibromul are aceiasi dimensiune adica de 7 cm.medicul mi_a spus ceva de embolozare dar nu stie nici ea exact unde pot face.stie cineva la ce clinica il pot gasi pe dr Rares Nechifor?am inteles ca il pot gasi la clinica hemodinamic.

    0
    0

  • adinaj88 pe 11 Nov 2013, 15:31
    tratament fibrom

    Buna Maria, Esmya nu te vindeca de fibrom, doar il scade pentru operatie, ca sa ai sangerari mai mici. Dupa ce intrerupi tratamentul, fibromul creste din nou. Alte tratamente medicamentoase eficiente nu sunt pentru fibrom. Eu iti recomand embolizarea, o metoda de tratament pe care ginecologii nu o mentioneaza de obicei, pentru ca nu este facuta de ei, ci de catre radiologii interventionisti. Daca vrei mai multe informatii despre ea, cauta-l pe dr Rares Nechifor, lucreaza la Bucuresti si este cel mai bun din tara. Succes!

    1
    0

  • Maria pe 10 Nov 2013, 17:12
    tratament esmya

    Buna,ma numesc maria si am 25 de ani,iar in luna iunie am descoperit ca am un fibrom intramural aproape de cavitatea uterina de circa 7 cm.am facut tratamentul cu esmya 3 luni de zile.am terminat tratamentul pe 15 octombrie si fibromul s-a micsorat pana la 5,5.din ce am inteles a scazut foarte putin si mi s-a recomandat operatia.eu imi doresc foarte mult un copil.daca stie cinema un tratament sau un medic bun va rog sa imi raspundeti.am consultat deja 2 medici.astept raspunsurile dumneavoasta pe pretymantea@yahoo.com.va multumesc.

    2
    0

  • adinaj88 pe 16 Sep 2013, 10:07
    tratament Esmya

    Ceea ce acest articol nu spune este ca medicamentul Esmya este unul hormonal, cu numeroase efecte secundare, unele extrem de grave. Prospectul lui mentioneaza dureri musculare, constipatie, acnee, afectiuni cutanate si ale tesutului, tulburari renale, incontinenta urinara, ingrosarea endometrului, ruperea chisturilor ovariene si lista continua parca la nesfarsit. De aceea tratamentul dureaza doar 3 luni. Iar dupa oprirea lui, fibromul revine la normal, incepand sa creasca din nou.

    8
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod