Sănătate. Fertilizarea in vitro şi riscul apariţiei cancerului. Mit sau adevăr?



De când s-a început studierea cauzelor care pot duce la cancer ovarian s-a constatat că femeile care au “pauze” ovulatorii (contraceptive, sarcini) au un risc mai mic pentru această maladie. Invers, ovulaţiile frecvente, fără pauză, pot constitui un factor de risc. Teoretic, orice tratament hormonal făcut în exces poate avea drept consecinţă apariţia unui cancer la nivelul ovarelor sau sânului. Numai că dozele utilizate în fertilizarea in vitro, chiar dacă această manevră este repetată de 4 – 5 ori, nu reprezintă un pericol din acest punct de vedere, studiile arătând o incidenţă a cacerului similară cu grupul de persoane care nu a primit vreodată tratament hormonal de stimulare ovariană.


În acest sens un studiu efectuat la peste 67.000 de paciente care au primit stimulare ovariană pentru FIV în perioada 1994 – 2011 (deci pe o perioadă mare şi pe un număr sugestiv de subiecţi pentru a trage o concluzie justă), constată că stimularea ovariană pentru FIV nu a influenţat cu nimic riscul de apariţie a cancerului. În tot studiul s-au înregistrat 45 cazuri de cancer ovarian, identic ca şi procent cu populaţia care nu a fost supusă vreunui tratament hormonal.

Astfel că, potrivit specialistului, tratamentele hormonale pentru FIV precum şi puncţiile ovariene (chiar repetate) nu măresc riscul de cancer, acest aspect fiind un lucru extrem de pozitiv pentru pacientele care recurg la această formă de tratament.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod