Sănătate. Ce legătură există între infertilitate şi stres? Sfatul expertului

Foto: dr. Irina Oproiu, medic specialist Obstetrică – Ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center



“Majoritatea persoanelor îşi doresc să aibă control direct asupra a ceea ce li se întâmplă. Nu este de mirare că se simt vulnerabili şi stresaţi atunci când după un an de încercări, sarcina nu apare. Astfel, este foarte important ca partenerii de viaţă să fie cât mai relaxaţi în perioada în care vor să conceapă şi chiar e indicat să apeleze la yoga, meditaţie sau şedinţe de terapie de specialitate”, susţine dr.

Irina Oproiu, medic specialist Obstetrică – Ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center, Doctorand în domeniul fertilităţii şi reproducerii asistate.

Stresul poate afecta ovulaţia


Stresul influenţează calitatea vieţii, dar poate afecta şi funcţionarea hipotalamusului – glanda din creier care reglează hormonii responsabili de eliberarea ovulelor din ovar, dar şi apetitul sau emoţiile. Astfel, în cazul femeilor stresate, ovulaţia poate fi perturbată.

Foarte important este însă să facem distincţie între stresul brusc şi cel constant.
În cele mai multe cazuri, corpul nostru este obişnuit cu tensiunile constante, de zi cu zi, însă în cazul stresului brusc, provocat de un deces de exemplu sau pierderea locului de muncă, se pot produce dereglări hormonale care să aibă urmări asupra ovulaţiei. Stresul nu este întotdeauna o reacţie la ceva negativ. Şi stresul pozitiv poate afecta la fel de mult ciclul menstrual. Bineînţeles,  acest lucru variază de la femeie la femeie.

Un prim avertisment că ceva este în neregulă este dat, de cele mai multe ori, de secreţia vaginală.
De obicei, nivelul umidităţii creşte pe măsură ce se apropie ovulaţia, însă în perioadele marcate de stres se poate observa o intercalare a petelor de secreţie cu zile uscate. Este ca şi cum corpul încearcă să ovuleze, dar stresul nu îi permite.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod