Sănătate. Ce analiză trebuie să faci înainte de a lua anticoncepţionale


Foto: dr. Cristina Ailenei, genetician în cadrul clinicii Genetic Center

Contraceptivele orale favorizează apariția cheagurilor de sânge


Adică au efect pro-trombotic – de aici îngrijorarea experților în medicină genetică. “Imaginați-vă sistemul circulator ca o balanță care trebuie menținută în echilibru. Un taler al balanței este reprezentat de riscul de hemoragie și celălalt taler de riscul de coagulare a sângelui. Contraceptivele înclină balanța în favoarea trombozei, adică a coagulării.
Acest echilibru între hemoragie și tromboză este menținut de o serie de factori: proteine, enzime, vitamine, etc., molecule care sunt sintetizate de gene. Dacă aceste gene au suferit mutații și nu își mai pot îndeplini funcțiile, apar probleme”,
explică geneticianul Cristina Ailenei.

În cazul depistării unui risc de tromboză, femeile trebuie să se orienteze spre alte metode contraceptive. Dacă iau pilule în continuare, riscă decesul. De altfel, am tot auzit în ultimii ani povești dramatice cauzate de administrarea fără teste clare.


Așadar, depistarea mutațiilor genetice pentru tromboză poate salva viața multor femei. Chiar dacă moștenirea genetică nu poate fi ștearsă din organism, aceste persoane își pot menține starea de sănătate evitând, alături de pilulele contraceptive, fumatul, excesul ponderal, colesterolul crescut și sedentarismul.

“Decizia administrării anticoncepționalelor trebuie bine cântărită – inclusiv în cazurile în care aceste pilule se dau în scop terapeutic pentru ovare polichistice sau endometrioză -  și trebuie luată în funcție de rezultatele testelor genetice pentru trombofilie”, conchide dr.
Cristina Ailenei, de la Genetic Center.

La ora actuală, administrarea de anticoncepționale poate regla ciclul menstrual, poate scădea riscul de cancer, de chist ovarian și poate ameliora aspectul tenului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod