Multe femei din România confundă perioada de ovulație cu infecțiile vaginale

Cu toate că accesul la informație este mult mai facil în zilele noastre, medicii ginecologi atrag atenția asupra faptului că femeile nu știu să facă diferența între o infecție vaginală și o secreție normală.
Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să ignori felul cum arată secreția ta, ci pur și simplu e bine să cunoști toate detaliile pentru a merge la medic de fiecare dată când îți dai seama că e ceva în neregulă.

Bun. Când sunt scurgerile vaginale în limite normale?

Ca să îți oferim răspunsul la această întrebare, ar trebui să știi ce este mucusul cervical și cum arată acesta pe parcursul unui ciclu lunar. Un alt aspect important este acela că mucusul își poate modifica consistența în funcție de câțiva factori externi cum ar fi: stresul, medicamentele, călătoriile, problemele de sănătate, pre-menopauza, schimbările de greutate și/sau de alimentație. 
Schimbările mucusului sunt normale. Gândește-te că nici tu nu arăți la fel în fiecare zi. Poate că în anumite zile ale lunii îți mai apare câte un coș, ți se îngrașă părul mai repede sau pur și simplu nu ai chef să te îmbraci prea sofisticat. Pe același principiu funcționează și… gogoșica ta.

Mucusul cervical după menstruație

Are un aspect lipicios, gros și dens, însă apare într-o cantitate mică, mai ales în primele zile după menstruație. 
În primele zile după menstruație, vaginul sau mucusul despre care vorbeam mai sus poate fi uscat, galben, alb sau chiar opac.

Mucusul cervical la o săptămână după menstruație:

De regulă, mucusul devine mai umed decât în primele zile după menstruație și se simte ușor lipicios. Consistența secreției în perioada aceasta a lunii poate fi ca o pastă.
Și de această dată, mucusul poate fi alb, galben sau opac.

Mucusul cervical la ovulație:

Acesta este momentul când multe dintre femei încep să-și facă griji despre sănătatea vaginului lor, neștiind că secreția mai abundentă decât în mod normal se datorează ovulației. Secreția devine alunecoasă, umedă, subțire, transparentă sau alba și mai abundentă.
În ziua ovulației, mucusul cervical va semăna cu albușul de ou, fiind ziua în care ai cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată.

Așa ar trebui să arate secreția ta vaginală pe parcursul unei luni. 

Semnalele care trebuie să te trimită imediat la medicul ginecolog:

1. Secreție foarte abundentă imediat după menstruație;
2. Secreție vaginală de culoare galbenă, verzuie sau maronie;
3. Senzație de mâncărime și usturime;
4. Miros neplăcut și puternic, mai ales în timpul sau după contactul sexual;
5. Iritații și senzații de arsură.
 
Zona intimă merită respect și atenție. De ce? Pentru că în afară de plăcerea unui orgasm, îți oferă una dintre cele mai importante ființe de viața ta: copilul. Așa că, de fiecare dată când vei avea simptomele de mai sus, mergi la medic.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac femeile?

1. Igiena
O igienă intimă prea strictă nu te ferește de infecțiile vaginale, din contră! Astfel, un vagin cu adevărat sănătos are atât bacterii bune, cât și rele, care reușesc să mențină nivelul Ph-ului echilibrat.
Funcționează după același principiu cu stomacul, dacă vrei. 
Așadar, evită dușurile vaginale, altfel există riscul să dezechilibrezi flora vaginală. Pentru o igienă intimă corectă, alege întotdeauna produse dedicate, fără parfum și chimicale, menite să păstreze ph-ul natural. Atunci când speli zona intimă, fă-o de sus în jos pentru a evita migrarea bacteriilor spre vagin. Atenție! Produsele de curățare se folosesc numai la exterior! Dacă vrei să afli mai multe despre cele mai bune produse de îngrijire pentru zona intimă, poți intra aici.
În ceea ce privește lenjeria intimă, alege întotdeauna bumbacul și asigură-te că aceasta este spălată la o temperatură suficient de mare pentru a îndepărta bacteriile.

Dacă "gogoșica" ta ar avea glas, iată ce ți-ar spune:


 
Acum, dacă ți-a plăcut povestea, află că mai avem câteva la fel de importante, pe care le găsești aici.


2. Relații intime neprotejate
Există un mit conform căruia candidoza se transmite prin contact sexual. Adevărul este că bacteria Candida Albicans se află în mod natural atât în vagin, cât și în cavitatea bucală, respectiv stomac.
Atunci când această bacterie este “deranjată” de factori externi, precum o igienă precară sau o modificare hormonală, bacteria se înmulțește și apare candidoza.
Sigur, asta nu înseamnă că poți avea relații intime neprotejate fără să-ți faci griji, însă riscurile sunt altele. Poți contracta HPV, chlamidia, tricomoniază, hepatita B și/sau C, HIV.

O cercetare în domeniul comportamentului consumatorilor* a arătat că marea majoritate a femeilor care suferă de infecții vaginale tind să creadă că ciupercile sunt cauza dominantă. În unele țări din Europa Centrală și de Est, până la 67% din femeile care prezintă simptome de vaginită bacteriană, încep să se autotrateze cu orice produs fungic. Dar, în realitate, peste 50% din cazuri sunt cauzate de bacterii. Această concepție greșită că ciuperca este întotdeauna de vină a fost o problemă enormă și a condus la mai multe cazuri de tratamente greșite, având în vedere că peste 60% dintre femei încep să se ocupe de infecții prin autotratament, iar aproximativ o treime dintre acestea ajung la medic după un tratament nereuşit cu produsul ales.

Ce trebuie să faci?

Igiena este foarte importantă, însă în aceeași măsură e bine să faci anual testul Papanicolau, analiza secreției vaginale, ecografia intravaginală și analizele de sânge. Unele afecțiuni nu au simptome, motiv pentru care, de multe ori, femeile ajung prea târziu la medic.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod