Mamografia

Pregatirea Cu o zi inainte de mamograma, evita sa folosesti deodorante, pudra, lotiuni, parfum sau sa te dai pe sanii sau sub brat cu crema. Unele substante chimice care se gasesc in aceste produse pot determina ca imaginile mamografiei sa fie neclare si atfel, pot indica eronat semnele unei afectiuni la nivelul sanilor.

Unele femei se plang de un disconfort la nivelul sanilor in timpul mamografiei, deoarece sanul trebuie sa fie presat pentru cateva secunde.

In cazul in care ai sani sensibili, este recomandabil sa iti faci mamografia la cateva zile dupa treminarea ciclului menstrual. De asemenea, este recomandabil sa intrebi medicul daca iti poti administra o pastila de Tylenol sau Advil cu o ora inainte de test.
Totodata, trebuie sa renunti sa mai consumi bauturi cofeinizate cu 2 zile inainte de mamografie.

Inainte de a face testul trebuie sa iti dai jos bijuteriile si sa te dezbraci, motiv pentru care este recomandabil sa porti un costum din 2 piese.

In cazul in care ai mai facut o mamografie si acum esti supusa unui nou test pentru mai multe detalii, intreaba daca trebuie sa aduci copii ale mamografiei in ziua in care iti face testul aditional. Este indicata aceasta intrebare deoarece radiologul va dori sa compare rezultatele mamografiei cu ultimul film pentru a observa diferentele.


Daca te simti nervoasa si anxioasa, sau daca ai multe intrebari care te procupa in legatura cu procedura testului de mamografie, discuta aceste probleme cu medicul inainte de test.

De asemenea, cand ajungi la medicul care iti face mamografia trebuie sa te astepti ca acesta sa iti puna mai multe intrebari legate de stilul de viata.

 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lori pe 12 Aug 2011, 23:23
    ??

    am o problema cu sanul stang, ma doare de ceva timp, nu neaparat in perioada premenstruala sau menstruala, ar putea fi cancer?multumesc

    3
    2

  • adriana pe 3 Iun 2011, 21:36
    dureri de sani

    am 44 ani si cred ca intru in meno pauza si am fost la ginecolog care mi-o dat un tratament de 3 luni si acum 1 si jumate am o mare problema ca ma doare farte tare sani si mi-a oprit tratamentul si acum abia peste 6 saptamani trebe sa merg la un consult da ma doare farte rau nu stiu ce sa ma fac???????????? cu compresa cu apa rece.da eu chiar nu stiu ce sa ma fac?

    1
    0

  • Christina pe 24 Feb 2011, 10:20
    Campania "Femeie sanatoasa=Familie fericita"

    Femeia, reprezinta nucleul si echilibrul familiei. Puternica si totodata fragila, are nevoie sa isi mentina propriu echilibru, prin armonizarea sanatatii fizice cu cea mentala si emotionala. Nu uita ca anual trebuie sa efectuezi investigatiile senologice si ginecologice care iti pot salva viata. Luna martie e luna in care trebuie sa iti aduci aminte sa ai grija de tine! Clinica Gynecoland iti ofera un DISCOUNT DE 50% pentru pachetul Lunii Martie: - Consultatie ginecologica; - Ecografie transvaginala; - Examen citologic Babes-Papanicolau; - Consultatie senologica; - Sonoelastografie. ECONOMISITI 300 RON!! Pentru programari, ne puteti contacta la: tel: 021.337.29.53 021.336.43.73 e-mai: office@gynecoland.ro web: www.gynecoland.ro

    0
    0

  • nejloveanu pe 10 Dec 2010, 21:06
    mamografia

    as dorii si eu un raspuns la rezultatul urmator;retromamelonar san stg.opacitate intensa juxtocentrimetrica neregulat delimitata.microopacitate (3/4mm.)omogena necenturata superior stg.Microcalcificari rare intraplandulare . nu prea am inteles prea bn ce scrie sper sa primesc un raspuns,multumesc

    1
    1

  • vasiliu alice pe 23 Nov 2010, 16:02
    cancer la san

    Buna fetelor,sunt alice,am 32 de ani,am nascut doi copii,am alaptat,pe fiecare cate un an jumate,iar acum dupa 4 ani,am o durere la sanul drept aproape in fiecare zi.as vrea sa va cer sfatul unde as putea merge sa imi fac teste sa depistez de ce ma doare sanul.astept raspunsurile voastre cu mare drag aici,sau pe adresa mea de email.Va multumesc.

    9
    1

  • Alinus pe 16 Feb 2010, 00:19
    Problemele cu sanii

    Buna seara si eu am probleme cu sanii am luat tratament ce mia indicat medicu,o perioada.Pe zi ce trecea tot mai rau mam dus la cj unde am rezolvat problema acuma nu mai ma doare asa cum ma dureau inainte si tot pe zi ce trece e mai bine.:P Eu zic ca e si din cauza baietilor si a noastra femeilor.Am stat de vb cu medici si miau explicat niste lucruri care miau fost,iar chiar este bine sa vb si cu ginecologu.O seara placuta

    2
    3

  • mihai diana pe 2 Nov 2008, 13:36
    Probleme cu sanii

    Mi s-a spus ca am tesut fibros. Am 30 de ani si o pb cu nodulii fibromatiosi la uter. Acum, am inteles ca am unul si la san. Ce mi se recomanda?

    2
    0

  • ANDRIES LUCIA pe 29 Mai 2008, 19:08

    Nu stiu de ce este considerata mamografia analiza suprema la san! Eu am facut una anul trecut si, in afara faptului ca m-a durut, mi s-a spus ca am sanii prea densi si m-au trimis sa fac o ecografie. De ce sa nu mergem din prima la ecograf? Acolo intr-adevar s-a vazut mai mult decat la mamograf.

    0
    0

  • dialav pe 27 Mai 2008, 08:33
    mamografie

    am facut si eu o mamografie anul trecut si mi s-a parut destul de durerosa aceasta procedura, slava Domnului ca rezultatul a fost ok.

    0
    0

  • Adriana pe 25 Mai 2008, 23:09
    Cred ca ginecologul te poate indruma

    Nu stiu daca in afara institutului oncologic se mai fac mamografii fara plata, doar cu bilet de trimitere de la MF. Stiu insa ca la particular ginecologul se ocupa cu asta. Ca si de tratament in cazul in care e ceva suspect.

    5
    0

  • adina pe 24 Mai 2008, 15:37
    ?

    da,este f interesant articolul si f i nformativ in ceea ce priveste efectuarea unei mamografi............dar eu de ex knd imi pipai sanul am impresia k am un nodul si nu stiu cui sa ma adresez.......ginecologului sau medicului de familie? var rog frumos sa imi rasp pt k sunt f ingrijorata. multumesc

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod