Ma doare cand fac sex: 6 cauze frecvente

Aproape fiecare femeie se confrunta uneori cu o stare de disconfort/durere in timpul actului sexual. Nivelul de durere poate varia de la disconfort usor la sever, impiedicand actul sexual cu penetrare.
Unele femei prefera sa sufere ani intregi deoarece sunt prea jenate de a deschide acest subiect sau li s-a inoculat in cap ideea ca durerea ar fi doar in imaginatia lor.

Durerea in timpul actului sexual (dispareunia) poate fi un simptom cauzat de stres, depresie sau alte probleme psihologice. Insa pe langa acestea, cauza s-ar putea ascunde in alte complicatii despre care tu nu esti constienta.


Cauzele durerilor in timpul actului sexual

1. Dezvirginarea

Uneori himenul "opune" rezistenta fapt care cauzeaza o durere destul de intensa, insa de cele mai multe ori este elastic si extensibil, iar penetrarea se face fara durere prea mare. De asemenea, durerea poate fi alimentata de frica primului contact sexual, determinand o incordare a muschilor din zona genitala. Preludiul, increderea in partener si dragostea te pot determina sa-ti doresti sa treci peste acest "mic inconvenient". 


2. Infectia

Uneori durerea din timpul actului sexual poate sa apara din cauza unei infectii prezenta in zona genitala. Aceasta poate determina o lubrifiere insuficienta a vaginului insotita de iritatie, mancarime si scurgeri anormale si mirositoare.

O infectie de tract urinar te poate afecta mai ales la urinare, insa cauzeaza durere in timpul actului sexual prin presiunea exercitata asupra vezicii inflamate.

Durerile abdominale pot fi asociate cu boala cu transmitere sexuala, numita Chlamydia. In caz de netratare, Chlamydia duce la inflamatii pelviene care fac actul sexual dureros. Odata diagnosticate, majoritatea infectiilor pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor, a cremelor speciale sau a pastilelor.


3. Hormonii

Daca alaptezi sau esti inainte de menstruatie, disconfortul sexual poate aparea in urma schimbarilor hormonale. In ambele cazuri, nivelul estrogenului scade si afecteaza procesul de lubrifiere naturala a vaginului.

Solutia pentru noile mamici: lubrifiantii vaginali pana se stabilizeaza nivelul estrogenului in organism, cand nu mai este necesara alaptarea.

Solutia pentru femeile varstnice: creme cu estrogeni sau lubrifianti. Terapia de substitutie hormonala a fost deosebit de utila in cazul femeilor aflate la menopauza, insa studii recente au demonstrat ca poate creste riscul de aparitie a bolilor la inima, a cheagurilor de sange si a cancerului mamar. Prin urmare, cel mai indicat este un consult specialist si urmarea indicatiilor exacte ale specialistului.


4. Endometrioza

Se caracterizeaza prin prezenta tesutului care in mod normal captuseste cavitatea uterina si in alte locatii situate in afara uterului. Mai mult de jumatate din femeile afectate raporteaza dureri in timpul actului sexual. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical pentru extirparea tesutului "nedorit". Pilulele contraceptive pot ajuta in aceasta situatie.

Pentru reducerea senzatiei de disconfort este indicata folosirea pozitiei "femeia deasupra", precum si amanarea actului sexual la 1-2 saptamani de la incetarea menstruatiei.


5. Vulvodinia (durerea cronica perineala)

Este durerea care apare la nivelul vulvei si este adesea trecuta cu vederea si nerecunoscuta ca fiind o problema. Simptomele pot include arsuri, usturimi, dureri si raport sexual dureros, dar acestea se pot trata. Exista tratamente pentru calmarea durerii perineale si a disconfortului cauzat de vulvodinie.


6. Cistita interstitiala

Daca ai o infectie de tract urinar, insa antibioticele nu-si fac deloc efectul, problema se poate numi cistita interstitiala. Specialistii nu cunosc cu exactitate cauzele acestei afectiuni, care presupune inflamarea vezicii urinare si dureri pelviene severe, acestea inrautatindu-se in timpul actului sexual. Persoanele afectate isi pot usura simptomele printr-o varietate de tratamente, cum ar fi medicamentul Elmiron. Insa nu se poate spune ca exista un tratament standard care sa functioneze pentru toate femeile.  

Pentru reducerea senzatiei de disconfort cauzata de o penetrare adanca este indicata folosirea pozitiei "femeia deasupra".

Alte articole utile:
Boli cu transmitere sexuala
12 sfaturi care previn infectiile vaginale
Sexul si deficientele
Satisfactie sexuala in pofida artritei si a durerilor lombare
Dupa menopauza sexul poate deveni mai placut
 

Comentarii (32)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria pe 19 Feb 2023, 08:46
    ma doare capul cind fac sex,din ce cauza?

    Cind fac sex ma ia o durere cumplita de cap ,ce ar putea fi ?

    0
    0

  • adriana pe 2 Mai 2022, 06:28
    cauzele durerii

    am o problema an timp ce am relație sexuală cu soțul meu ma ustură și ma doare an același timp oare care ar fi problema

    0
    0

  • Gabriela Roxana pe 11 Mar 2020, 15:12
    Cauzele durerii

    Dc a început să mă doară sub burtă și să vărs "vomit"după ce am avut contact sexual!?

    0
    0

  • Tudor Andreea pe 7 Mar 2020, 10:16
    Ma doare foarte tare cand fac sex cu sotul meu

    Am o mare problema cand fac sex cu sotul meu ma doare foarte tare vaginul si abia daca pot ca sa ma relaxez. Cu greu incerc ca sa fiu relaxata si sa nu ma mai gandesc la aceea durere insuportabila.... Nu stiu ce sa mai fac... Acum 5 ani am avut o sarcina extrauterina si mi.a fost scoasa trompa dreapta asa ca o mai am pe aia stanga... Ce as putea face ca sa nu ma mai doara in timpul sexului.... Va rog din suflet ajutati.ma cu un sfat... Va multumesc !...

    0
    0

  • polina pe 11 Apr 2014, 20:33
    Dureri in timpul sexului

    Am 20 de ani, dupa ce am avut menstruatie am dorit sa am relatii cu sotul dar a fost atit de dureros ca nu am putut suporta...si am avut si mincarimi ... acum tot am dureri in timpu relatiilor chiar daca au trecut 7 zile deja dupa menstruatie. Ce poate fi asta spunetimi va rog??????

    2
    3

  • loreiliesi pe 26 Ian 2014, 13:52
    dureri de intestine

    am 52 de ani sint la menopauza ma doare jos cind urinez dar ma dor intestinele am luat antibiotic 2 sap si nimic acum eau canasten sper sa fie bine imi spune cineva sar putea sa am ceva mai rau la intestine va rog sam scrieti loreiliesi@gmail.com

    4
    4

  • marce pe 14 Oct 2009, 23:45
    problems

    vreau si eu un sfat, am aceasi problema k mesajul "help" :) mersi

    1
    3

  • mary pe 14 Oct 2009, 21:22
    endometrioza

    am endometrioza si vreau un nr de tel de la sovata

    0
    1

  • andreea pe 14 Oct 2009, 21:19
    astept un raspuns

    prietenul meu si cu mine am inceput viata sexuala acum 1 an, desii si\untem impreuna de 3 ani, Timp de 3 ani el nu a vut nici un contact sexula, acum noi avem contact sexual foarte ra cam 1 dat pe luna, spune ca tren\buie sa se obisnuiasca iar cu noul ritm. Este noral ce se intampla/ ce trebuie sa fac ca sa ne fie bine?

    0
    0

  • ajutor pe 11 Oct 2009, 11:34
    hellp

    va rog sa ma ajutati pt ca am aceeasi problema ma ustura vaginul cand fac sex nu am nici orgasm si in timp ce fac sex mi se umfla pielea langa clitoris si in vreo 4 ore se desunfla ,cum fac sa scap de usturime ?atunci cand urinez la fel o usturime groaznica va rog sa imi dati un sfat !multumesc

    10
    4

  • nicoleta pe 12 Sep 2009, 14:18
    durere

    pe mine ma doare burta,dar nu dupa orice contact sexual.

    18
    11

  • rapsigan ancuta pe 4 Sep 2009, 14:22
    despre durere

    si pe mine ma doare si nu stiu ce sa fac.

    5
    1

  • valt pe 9 Aug 2009, 17:59
    suferinta femeilor

    SI PE MINE MA USTURA DUPA ACTUL SEXUAL CE SA FAC CA SA SCAP DE ACEASTA PROBLEMA?

    1
    0

  • eli pe 22 Iul 2009, 03:23
    salut

    Va rog enorm sa ma ajuati... nu sunt deloc umeda in timpul actului sexual. incerc sa ma relaxez....dar parca as avea o problema de sanatate.ma ustura..si nu am nici o placere. va rog mult sa ma ajutati

    3
    0

  • maria pe 20 Iul 2009, 00:55
    ajutati-ma

    buna seara ,sint casatorita de 10 ani si nici-odata nu am reusit sa ajung la orgasm. ce sa fac?

    8
    0

  • viorel22 pe 20 Iun 2009, 20:00
    Probleme cu Prietene

    va rog foarte mult ajutatima si pe mine cu sfaturi ce e de facut....sunt cu prietena de 4 ani si are probleme cand facem sex si ala la o luna...tot zice co o inteapa sau o doare si simte si ea cate o data .. ce pot face in privinta asta...plizz help...

    3
    0

  • viorel pe 20 Iun 2009, 19:57
    Probleme cu Prietene

    sunt cu prietena me de 4 ani ia are 19 pe 20 si eu am 21 dar de patru ani nu stiu cum e sa simti placere in timp ce faci sex poate fac o data la o luna sau mai mult ... va rog foarte mult ajutatima si pe mine

    3
    0

  • eu pe 20 Mai 2009, 13:20
    idiotule

    mare idiot esti! poti sa fii virgina si sa ai infectie, desteptule!

    0
    0

  • iLickPussy pe 4 Apr 2009, 21:50
    Mda

    Fetele-s ciudate :))) auzi: infectie ... Poi doamne iarta-ma dak prietena mea avea asa cv o aruncam p geam :)))

    2
    4

  • madalina pe 30 Mar 2009, 14:20
    sugestie

    am o mica intrebare.de ce ma ustura in timpul actului sexual si de ce nu imi doresc si eu ca alte fete sa fac dragoste cu iubitul meu .nu stiu ce se intampla cu mine.unde ar trebui sa merg sa imi rezolv problemele.va multumesc pentru aceasta sansa

    3
    1

  • Cristina pe 24 Sep 2008, 14:03
    Cistita interstitiala

    Cistita interstitiala se poate trata cu Uracyst, o solutie de instilatii intravezicale. Chiar merge.

    0
    1

  • azira pe 14 Aug 2008, 20:00
    Ingrijorarile mele

    Si eu ma aflu in aceeasi situatie dureri la contact sexual, desi in urma cu un an nu am avut probleme. Ce as putea sa fac sa scap de ele?

    0
    1

  • andreea pe 1 Apr 2008, 12:52
    Elmiron

    Va rog mult spuneti-mi unde pot gasi ELMIRON, sunt din Bucuresti si am cautat la toate farmaciile acest medicament dar in zadar. Am inteles ca doar in strainatate se poate gasi. Ma poate ajuta cineva cu un sfat? VA MULTUMESC.

    0
    1

  • petrica sanda pe 2 Feb 2008, 11:35
    Endometrioza perineala

    Sufar de aceasta boala de aproape 14 ani am fost operata de 3 ori si cred ca iar a aparut, vreau sa stiu si eu daca ma pot vindeca de aceasta boala.

    0
    0

  • corina pe 10 Oct 2007, 16:18
    infertilitate

    ma chnui de trei ani sa am copii si nu reusesc acum o luna dupa laparoscopie mi-a descoperit ca am endometrioza cu sotul totul e ok . Cerd ca endometrioza se poate vindeca la Sovata sau la Bazna .Am 33 ani .

    0
    0

  • corina pe 10 Oct 2007, 16:15
    infertilitate

    daca nu te tratezi de endometrioza nu ramai insarcinata

    0
    0

  • velicu angela pe 16 Iul 2007, 21:08
    endometrioza

    sunt casatorita de 10 ani si in urma operatiei(laparoscopie)mi sa descoperit endomerioza.aveam direri groaznice atat in timpul actului sexual cat si in perioada ovulatiei.am fost la sovata pentru tratament acum ma simt super bine.

    0
    0

  • chichiutza pe 9 Iul 2007, 09:26
    dureri

    Da ai dreptate. In timp se poate dezvolta o adevarata psihoza si o evitare sistematica a actului sexual. Cauzele trebuie cautate si indepartate cat mai repede.

    0
    0

  • nina pe 25 Iun 2007, 01:42
    dureri groaznice

    e posibil sa pierzi apetitul sexuel din cauza durerilor

    0
    1

  • monika pe 4 Iun 2007, 10:33
    cauzele durerii

    si totusi nu ati spus toate cauzele.

    2
    3

  • Laura pe 30 Mai 2007, 15:15

    Aveti mare dreptate.prima oara mi-a fost frica si am simtit ca se rupe ceva in mine.apoi simteam aceiesi durere care de fapt nu mai exista.la revedere.

    0
    4

  • cristina necsa pe 30 Mai 2007, 10:08
    rugaminte

    foarte interesante articolele si va rog din suflet sa -mi transmiteti, daca este posibil mai multe date despre vegetatii si daca se pot vindeca(exista un vaccin?)

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod