Îţi doreşti să vină barza? Află totul despre fertilizarea in vitro

Vrei să ştii mai multe despre ce presupune fertilizarea in vitro? Află toate detaliile de la Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstretică-ginecologie specializat în tratamentul infertilităţii.

Vrei să ştii mai multe despre ce presupune fertilizarea in vitro? Află toate detaliile de la Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstretică-ginecologie specializat în tratamentul infertilităţii.

 

1. Ce înseamnă fertilizarea in vitro şi cum se face ea?


Fertilizarea în vitro (FIV) este o procedură care imită fecundarea produsă în mod natural, în interiorul corpului femeii, în trompele uterine. FIV permite ca fecundarea să se producă în afara corpului. Acest lucru se realizează prin prelevarea ovulelor şi formarea embrionului în laborator. Ulterior acest embrion se transferă în uter. 

 

2. Care este diferenţa între fertilizarea in vitro şi inseminarea artificială?


Spre deosebire de fertilizarea in vitro, inseminarea artificială implică fecundarea în mod natural. Inseminarea intrauterină reprezintă introducerea spermei îmbunătăţite, preparate cu medii speciale, în cavitatea uterină, cu un cateter special. Astfel, fecundaţia se produce natural, în trompele uterine. Fertilizarea in vitro reprezintă transferul embrionului în cavitatea uterină, celulele sexuale fiind fecundate în laborator.

 

3. Care sunt şansele de a rămâne însărcinată după o fertilizare in vitro şi de câte ori se poate repeta procedura?


Fertilizarea in vitro este un procedeu complex a cărui reuşită depinde de numeroşi factori. Vârsta femeii, valorile spermogramei, calitatea genetică a celulelor sexuale sunt factori semnificativi.

Rata cea mai mare de succes este de obicei de 60-70%, în cazul unui cuplu tânăr, în care femeia are vârsta sub 30 de ani. Procentul acesta este valabil chiar şi în cazul unei femei fără trompe uterine, situaţie care poate fi cauzată, de exemplu, de 2 sarcini extrauterine antecedente. În cazul unei femei cu o vârsta mai înaintată, de exemplu de 45 de ani, cu o rezervă ovariană redusă, rata de success poate scădea până la 3-5%.

 

4. Care sunt costurile asociate unei fertilizări in vitro?


Costul procedurii de fertilizare in vitro variază în funcţie de clinică, dar în general este jur de 2200 euro. În paralel, procedura este de obicei susţinută de o anumită medicaţie, care se stabileşte în funcţie de pacientă şi răspunsul organismului la procedura FIV. Costul acestei medicaţii variază între 300 şi 600 de euro.

 

5. Pentru ca un cuplu să beneficieze de o fertilizarea in vitro decontată de stat ce anume trebuie să facă? Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească?


Un cuplu care apelează la fertilizarea in vitro poate beneficia de susţinerea financiară a statului prin înscrierea în Subprogramul Naţional pentru Fertilizare in Vitro al Ministerului Sănătăţii. Mai precis, cuplul trebuie să depună un dosar, care va fi aprobat în funcţie de respectarea unor anumite criterii de eligibilitate, care ţin atât de aspecte medicale (vârsta femeii trebuie să fie sub 40 de ani, valorile hormonale FSH/AMH trebuie să fie normale etc), dar şi sociale (cel puţin unul dintre parteneri trebuie să fie cetăţean român, partenerii trebuie să fie căsătoriţi de cel puţin 2 ani etc).

Grila integrală de criterii apare pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar noi, medicii ginecologi care activăm în domeniul reproducerii umane asistate, le ajutăm pe doamne să întocmească dosarul cu actele necesare includerii în program.

 

6. Până la ce vârstă este recomandată această procedură?


Această procedura este permisă oricând, în funcţie de dorinţa cuplului, dar depinde, bineînţeles, de rezultatele analizelor. În cadrul consultaţiei, noi, medicii ginecologi, îi informăm pe pacienţi în privinţa tuturor aspectelor pe care trebuie să le cunoască înainte de a demara procedura FIV. De asemenea, le prezentăm în mod corect ratele de succes publicate în legătură cu fertilizarea in vitro şi rata de succes calculată individual, pentru fiecare pacient, care este corelată cu cauzele particulare de infertilitate. Ulterior, cei doi parteneri pot alege să continue şi să apeleze la FIV. Ei pot începe procedura chiar dacă au şanse statistice de 3%. Este opţiunea lor şi, uneori, pentru rate scăzute de succes, se întâmplă ca procedura să reuşească, iar noi suntem fericiţi să ne încadrăm în cele 3 cazuri din 100 care au născut un copil sănătos.

 

7. Care sunt efectele adverse posibile în urmă fertilizării in vitro?


Efectele adverse apar extrem de rar şi sunt, în general, legate de un răspuns ovarian exagerat la medicaţie. Acest efect este temporar, pe durata tratamentului, şi şansele de apariţie sunt de 1-2%.

La pacientele care urmează tratament pentru fertilizare in vitro, nu există risc mai mare (decât pentru femeile care au procreat natural) de cancere genitale sau naştere de feţi cu malformaţii. Tratamentul medicamentos pentru stimulare ovariană nu este dureros, dar participarea afectivă a cuplului infertil este cea mai importantă şi cea care este cel mai dificil de tolerat, mai ales de femeia din cuplu.

 

8. Cum trebuie să se pregătească un cuplu pentru o fertilizarea in vitro? Există câteva reguli de urmat?


Cel mai important aspect în pregătirea pentru fertilizarea in vitro îl constituie întreruperea fumatului  - singurul factor interzis total şi care s-a şi dovedit ştiinţific că este o cauza majoră a infertilităţii. De asemenea, înainte de a începe procedura de FIV se vor efectua analize specifice, pacienţii primind ulterior indicaţii din partea medicului curant, indicaţii care trebuie respectate cu stricteţe. Durata totală a tratamentului este în jur de 14-18 zile.

 

  Interviul a fost realizat cu ajutorul doamnei Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstretică-   ginecologie, specializat în tratamentul infertilităţii, de la Centrul Medical Fertilia

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela bostan pe 12 Dec 2014, 10:54
    fertilizarea

    buna ziua.as dori o fertilizare in vitro.nu prea cunoastem detalii.daca ne puteti ajuta va stam la dispozitie la adresa de mail bobyflorin@ymail.com.va multumesc.

    0
    0

  • Andrada pe 11 Aug 2014, 16:27
    fiv

    Buna, si eu am trecut prin fertilizarea in vitro dupa 3 ani in care ne-am tot straduit sa facem un bebe. E foarte important sa va documentati despre clinica la care urmeaza sa faceti fiv, eu am citit in reviste, am stat pe forumuri...Fiv-ul l-am facut la clinica Gynera, cu dna doctor Laura Dracea. La mine a iesit din prima, am avut 3 implantari de embrion din care unul a prins si am ramas insarcinata! V-o recomand cu multa caldura pe dna doctor Dracea, e foarte profesionista si super atenta cu pacientii sai, mie mi-a explicat totul foarte detaliat si mi-a dat o multime de sfaturi cum pot sa ajut succesul procedurii cu ajutorul alimentelor si mici schimbari ale stilului de viata. Sper ca v-a fost de ajutor! Muta bafta si copii sanatosi!

    0
    0

  • aura pe 24 Mai 2014, 22:16
    fiv

    buna seara , as dori sa stiu daca vreo clinica , din tara sau afara , efectueaza fiv la paciente de 40-45 de ani .

    0
    1

  • Robert pe 15 Dec 2013, 17:34
    fertilizare

    Daca dorest sa ramai insarcinata si nu esti compatibila cu sotul tau voi incerca sa te ajut.yh:taffpro

    1
    0

  • mihni pe 16 Feb 2013, 21:38
    fiv

    buna seara. ma intereseaza si pe mine sa stiu daca am facut o fertilizare in vitro la privat , pot depune dosarul cu statul?

    1
    0

  • ancuta pe 27 Dec 2012, 23:57
    cum sa raman insarcinata

    ma scuzati ca va deranjez dar am o problema de 3 luni eu si prietenul meu incercam sa facem un copil si nu reusim deoarece tot timpul cand lasa sperma in mine nu dureaza 5 minute si curge nu stiu de ce exista posibilitatea sa nu pot sa am copii?? as dori un sfat daca se poate. multumesc !!

    0
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod