Invata sa previi cancerul de col uterin!

La fiecare trei minute, la nivel mondial, o femeie moare din cauza acestei cumplite afectiuni. Romania se afla pe primul loc in Europa - la fiecare sase minute o romanca isi pierde viata din cauza cancerul de col uterin...
Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Cu toate acestea, la fiecare 3 minute, in lume, o femeie moare din cauza acestei cumplite afectiuni. Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta acestei boli. La fiecare 6 minute, o romanca este rapusa de cancerul de col.

In 2008, cercetatorul german Harald zur Hausen a primit Premiul Nobel pentru medicina pentru descoperirea legaturii de cauzalitate dintre virusul HPV si cancerul de col uterin. HPV (Human Papilloma Virus) se transmite prin contact sexual si este asociat cu aparitia cancerului de col uterin.

Desi exista peste o suta de tipuri de virusuri HPV, in jur de 30 dintre acestea se transmit pe cale sexuala. Potrivit unui raport din 2007 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tipurile 16 si 18 de HPV sunt raspunzatoare de peste 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin.

In perioada 18 - 24 ianuarie se desfasoara Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, eveniment organizat de Asociatia Europeana a Cancerului Cervical (European Cervical Cancer Association) ce isi propune sa informeze si traga un semnal de alarma cu privire la acest tip de cancer.

"Cancerul de col uterin ramane o problema serioasa de sanatate publica in Europa. In intreaga Europa, in jur de 50.000 de femei dezvolta cancer cervical si altele 25.000 mor in fiecare an. La fel de important este faptul ca numarul femeilor care traiesc cu cancer, aflandu-se sub tratament, ajunge pana la 175.000. Cea mai mare tragedie in cazul cancerului cervical este faptul ca majoritatea cazurilor de imbolnavire ar fi putut fi prevenite prin analize amanuntite si, cu toate acestea, cancerul de col ramane o sursa semnificativa de decese.

Depistarea cancerul de col uterin este facilitata prin screening: ii intelegm cauzele, avem teste de diagnostic care pot identifica majoritatea formatiunilor precanceroase si avem proceduri simple care pot trata aceste precancere cu o rata mare de succes. In tarile in care au fost implementate programe de screening, rata cancerului cervical a fost redus cu aproape 80%.", a declara Imelda Read, Presedintele European Cervical Cancer Association.

Aparitia unor celule precanceroase la nivelul colului uterin nu prezinta absolut nici un simptom. De aceea, cea mai importanta regula in prevenirea cancerului cervical este reprezentata de investigatii medicale regulate.

Testul Papanicolau ajuta la descoperirea celulelor anormale, care anunta posibilitatea aparitiei cancerului. Orice femeie activa sexual trebuie sa faca testul Papanicolau o data pe an. Testul este nedureros si presupune recoltarea celulelor de la nivelul cervixului cu ajutorul unei spatule. Examenul Papanicolau se efectueaza in majoritatea cabinetelor ginecologice, iar costurile variaza, ajungand pana la 50 de lei.

Vaccinul impotriva virusului HPV este, de asemenea, deosebit de important in prevenirea cancerului de col uterin, fiind recomandat atat de European Cervical Cancer Association cat si de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Afla mai multe despre cancerul de col uterin, testul Papanicolau, virusul HPV si vaccinul impotriva acestuia citind articolele:

   Ce trebuie sa stii despre cancerul uterin


   HPV, "virusul cancerului de col"


   Afla totul despre vaccinarea fetitelor impotriva HPV!


   Acceptam sau nu vaccinarea fetitelor impotriva HPV?

European Cervical Cancer Association iti pune la dispozitie, sub forma unor brosuri, toate informatiile care iti sunt necesare pentru a intelege ce este cancerul de col uterin si cum poate fi  prevenit:

Screening-ul cancerului de col uterin

Virusul Papilloma si cancerul de col uterin

Urmarirea si tratamentul unui test Papanicolau anormal

Vaccinarea impotriva Papilloma virus si a cancerului de col uterin
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • me pe 30 Aug 2009, 16:19
    sper sa te ajute raspunsul meu

    eu am avut aceasi problema...dar ca la mine a devenit ft deranjanta pt ca si mirosea..eu aveam o igiena intima ft stricta si pusa la punct doar ca a aparut...am fost la ginecolog insotita de mama mea si s-au purtat ft ok cu mine..nu trebuie sa iti fie rusine..nici eu nu mi-am inceput viata intima..si a fost totu ok..mi-a dat medicamente si mi-a spus ca am candida..o ciuperca care se ia de la tratamentele indelungate cu antibiotice sau din piscine sau alte locuri..am luat tratamentul si dupa 2 sapt l-am terminat tratamentul..si vreau s aiti spun ca am scapat de tot..acum chiar nu mai am nici o problema...du-te linistita la ginecolog...nu te mananca nimeni acolo..si daca te simti mai bine du-te la o femeie ginecolog..:)te pup!

    0
    0

  • h89j98 pe 14 Feb 2009, 23:58
    o intrebare:d rog ffff frumos un raspuns:-

    am o scurgere mi sa spus ka este de la raceli netratate pt ka contact sexual nu am avut inka imi este rusine sa merg la ginecolog si am o retzinere nu stiu care dar o am. este galbena nu miroase dar o am de mult timp si ma deranjeaza....mam spalat cu ceai de musetel dar nu a trecut...inafara de asta ce mai pot face?

    1
    0

  • marilena_pruna pe 19 Ian 2009, 14:39
    Gratuitatea testului HPV

    De ce bu se face testul de depistare virus hpv gratuit si obligatoriu anual

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod