Infecţiile vaginale: De câte feluri sunt şi de ce e important să le tratezi

Între 10 februarie - 10 martie a.c. se oferă consultaţii ginecologice gratuite în 22 clinici medicale din 16 orașe ale ţării.
Infecţiile vaginale trebuie tatate şi este esenţial să mergi la un consult ginecologic atunci când ai remarcat simptome ciudate sau supărătoare. Societatea Română de Ultrasonografie, Obstetrică şi Ginecologie desfăşoară în perioada 10 februarie - 10 martie a.c. "Campania Națională Zilele V – Protejează-ți feminitatea!", în cadrul căreia poţi să beneficiezi de consultaţii ginecologice gratuite pentru a depista şi a trata din timp infecţiile vaginale.

Începând cu data de 10 februarie 2014, în 22 clinici medicale din 16 orașe: București, Brașov, Constanța, Craiova, Focșani, Iași, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timișoara, Pitești, Oradea, Cluj Napoca, Ploiești, Târgoviște și Arad, medicii ginecologi vor oferi sesiuni de informare medicală privind sănătatea femeii, consultații ginecologice de rutină și diagnostic gratuit pentru depistarea și tratarea corectă a infecțiilor vaginale.


Lista clinicilor care oferă consultaţii ginecologice gratuite


Reţine că aceste consultații gratuite se fac doar pe bază de programare telefonică. Vezi care este clinica parteneră din oraşul tău, intră pe site şi programează-te la numărul de telefon de la contact. Mai multe detalii poţi să găseşti şi pe pagina oficială a campaniei www.facebook.com/zilelev sau pe site-ul www.zilelev.com

Bucuresti Centrul Medical Academica
http://www.academica-medical.ro/

Bucuresti Donna Medical Center
http://www.donna-medicalcenter.ro/

Arad Centrul Medical Laser-System
http://www.lasersystem.ro/

Bacau Clinica Palade - 0234 206 125
http://www.clinicapalade.ro/

Brasov MedLife Maternitatea Eva
http://www.medlife-eva.ro/

Cluj Napoca Centrul Medical Transilvania
http://www.cmtransilvania.ro/

Constanta Euromaterna
http://www.euromaterna.ro/ 

Craiova Maternitatea Madonna Maria
http://www.maternitateamadonna.ro/

Focsani Iunona Med

Iasi Omini Clinic
http://www.ominiclinic.ro/

Iasi Prolife Clinics
http://www.prolifeclinics.ro/

Iasi Centrul Medical Medis
http://www.centrulmedis.ro/

Oradea Spitalul Pelican
http://www.spitalpelican.ro/

Pitesti Centrul Medical Dr.
Luca
http://www.drluca.ro/

Ploiesti Spital Lotus
http://www.spital-lotus.ro/

Ploiesti Spitalul de Obstetrica Ginecologie Ploiesti
http://www.maternitate-ploiesti.ro/

Satu Mare Clinica Gynoprax
http://www.gynoprax.ro/

Suceava Centrul Medical Bucovina
http://www.arcadiamedical.ro/contact/administratie/

Targoviste Promed System
http://www.clinica-promed.ro/

Timisoara Clinica Medicala Progyn
http://www.progyn.ro/

Timisoara Centrul Medical Al Jobory
http://www.dr.aljobory-medicalcenter.ro/ro/contact-ro

Timisoara Clinica Medicala Gyniclinique
http://gyniclinique.ro/


Nu te trata singură şi cu medicamente "după ureche"!


Se estimează că, la un moment dat, până la 78% dintre femei vor avea o floră vaginală dezechilibrată, deși nu prezintă simptomele clasice, iar cazurile de infecții vaginale rămân nediagnosticate și există foarte multe femei care preferă să se trateze singure, în loc să meargă la medic.

Dacă nu sunt tratate corespunzător, infecţiile vaginale pot să apară frecvent şi să conducă la diverse complicaţii. Studiile arată că acestea cresc vulnerabilitatea la infecții și, eventual, cervicită (termen care include toate inflamațiile colului uterin), infertilitate dar și disconfort zilnic, persistent sau infecții superficiale ale pielii.

Prin urmare, este esenţial să mergi la un ginecolog pentru a urma tratamentul adecvat, nicidecum să apelezi la automedicaţie.

"De cele mai multe ori, medicamentele administrate nu sunt de fapt cele indicate și nu numai că nu vor avea efect în ameliorarea simptomelor, pot chiar să le agraveze și să determine efecte nefavorabile.
Automedicația este o problemă de sănătate publică în România. Importanța unui consult medical și riscurile automedicației nu sunt conștientizate de mare parte dintre paciente și, de cele mai multe ori, sănătatea devine o prioritate doar atunci când este amenințată. Consultația ginecologică de rutină, însoțită de cele mai multe ori de o ecografie transvaginală, este recomandată periodic, cel puțin de două ori pe an la persoanele tinere, active sexual și o dată pe an pentru femeile aflate la menopauză”,
spune Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, Director Departament de Obstetrică și Ginecologie UMF ‘’Carol Davila’’, București.


De câte feluri sunt infecţiile vaginale?


La nivel mondial, pe an sunt raportate aproximativ 5-10 milioane de vizite la medicul ginecolog, cele mai multe fiind asociate cu vaginite (infecţii genitale inferioare). Vaginitele infecţioase sunt infecţii vaginale asociate cu un agent patogen străin și se împart în:
  • vaginite micotice (numite micoze vaginale sau vaginite fungice)
  • vaginite bacteriene
  • vaginite mixte (micotică + bacteriană)
  • infecții cu transmitere sexuală.

Dintre acestea, un procent important (24,6 %) îl reprezintă infecțiile mixte.


Dintre infecțiile cu transmitere sexuală, infecția cu tricomonas vaginalis necesită tratament oral la care se poate adăuga tratament vaginal, dacă infecția este determinată de tricomonas vaginalis în asociere cu alți germeni patogeni și necesită și tratamentul partenerului. Pentru celelalte tipuri de infecții vaginale se preferă tratamentul pe cale vaginală.


Simptomele care anunţă o infecţie vaginală


  • cu inflamaţie locală
  • leucoree (scurgeri vaginale)
  • mâncărime intensă
  • iritaţie
  • disconfort
  • furnicături
  • durere
  • senzaţii de arsură
  • disurie (arsuri micţionale)
  • dispareunie (durere în timpul raporturilor sexuale).

De aceea, în cazul apariției simptomelor de infecție vaginală este foarte importantă programarea de urgență a unui consult medical în cel mult 1 săptămână de la apariția simptomatologiei. De asemenea, un tratament corect este esențial pentru vindecare și prevenirea recurenței.

„Numai cadrele medicale pot diagnostica și trata corect o infecție vaginală, deoarece numai medicul poate pune diagnosticul de infecție vaginală și a tipului de infecție, pe baza istoricului medical și al examenului vaginal”,
adaugă Prof. Dr. Radu Vlădăreanu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod