HPV, "virusul cancerului de col"

Human Papilloma Virus (HPV) este considerat agentul responsabil pentru cancerul de col, constatandu-se ca 98% din pacientele cu cancer de col uterin prezinta la nivelul tesuturilor afectate ADN viral, iar din cele cu leziunile premergatoare cancerului, 75% contin ADN viral.
Human Papilloma Virus (HPV) este considerat agentul etiologic responsabil pentru cancerul de col, constatandu-se ca 98% din pacientele cu cancer de col uterin prezinta la nivelul tesuturilor afectate ADN viral, iar din cele cu leziunile premergatoare cancerului, 75% contin ADN viral.

HPV este un virus care afecteaza tegumentele mainilor, picioarelor, mucoaselor orale, anale si genitale si determina la nivelul acestora condiloame palmare, veruci plantare, respectiv leziuni intraepiteliale.
          
Din cele peste o suta de tipuri de HPV cunoscute, mai mult de 30 se transmit prin contact sexual, ceea ce transforma cancerul de col uterin intr-o boala cu transmitere sexuala.

Orice contact sexual vaginal, anal sau oral cu un partener infectat poate determina infectia cu HPV, incubatia durand intre 6 saptamani si 8 luni.
Odata patruns in epiteliul cervical prin traumatisme minore, asa cum apar in timpul contactului sexual, HPV are urmatoarele posibilitati de evolutie:

  • infectia latenta, fara modificari macroscopice sau microscopice identificabile, dar cu tipaj viral pozitiv (tipaj viral: test paraclinic ce determina prezenta sau absenta virusului la nivelul colului);
  • infectia productiva, in care apar efecte de distrugere celulara evidentiabile la efectuarea testului Papanicolau, colposcopie sau chiar cu ochiul liber.

Aceste leziuni sunt asa numitele displazii sau leziuni preneoplazice (precanceroase) de grad inalt sau scazut, numite si "rani pe col".
Ele apar in 10-20% din pacientele infectate cu HPV.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • spataru garofita pe 10 Dec 2011, 19:04
    tipaj viral

    am facut tipajul viral si mi-a iesit tulpina 16, ce pot face in continuare, exista tratament?

    0
    7

  • elena pe 21 Iul 2011, 17:54
    HPV?

    foloseste protectie

    0
    3

  • alexandra pe 6 Mai 2011, 16:34
    virusul hpv

    eu si sotul meu facem tratament pentru virusul hpv timp de 6 luni,este interzis contactul sexual in perioada tratamentului? va ros ajutatima!

    0
    0

  • caster pe 18 Dec 2008, 09:24
    informatii

    Soacra mea care are 70 ani, tocmai a fost diagnosticata cu cancer de col uterin. si numai are relatii sexuale de 20 ani!! Imi trebuie mai multe informatii despre CANCER

    3
    0

  • olteanu georgeta pe 8 Dec 2008, 06:47
    cancerul de col

    si eu am aflat de curind ca m-ia iesit papanicolaul prost si ca as avea asa ceva ,dar , as avea si eu o intrebare, cum se manifesta , ce simti , ai o secretie sau te doare?! imi este frica sa merg sa repet analizele ptr ca nu stiu ce-mi va spune medicul meu ginecologic. ce ma sfatuiti? va multumesc. sa-i fac fetitei mele acel vaccin?

    1
    0

  • felixfelix pe 5 Dec 2008, 12:53
    HPV este ASOCIAT cu cancerul de col uterin

    HPV NU produce cancer de col uterin ci ESTE ASOCIAT cu acesta adica s-a descoperit ca un cancer de col uterin este insotit adesea de una dintre tulpinile considerate oncogene. Bun articolul, este primul de acest gen care incearca sa lamureasca cat de cat problema cancerului de col. FOLOSITI PREZERVATIVUL!

    1
    2

  • gabitzzat pe 30 Nov 2008, 23:03
    HPV la barbati

    Aceeasi problema o am si eu. Am fost diagnosticata de curand cu HPV, tulpinile 16 si 58, iar doctora mi-a recomandat sa fac totusi vaccinul pentru restul tulpinelor pe care nu le am si, de asemenea, mi-a recomandat ca si partenerul meu sa faca vaccinul. Acest vaccin este eficient si la barbati? Nu ma consider inca suficient de informata pentru a lua decizia de a ma vaccina impreuna cu partenerul meu, de aceea voi mai solicita parerea unui medic.

    0
    0

  • Fluturas pe 26 Nov 2008, 09:28
    Transmitere HPV

    Exista un tratament pt barbati sa ne asiguram ca nu ne transmite acest virus? Pe care sa-l faca inainte de a accepta un raport sexual neprotejat. Sau trebuie sa ne protejam toata viata?

    8
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod