HIV/SIDA

Informatii generale HIV reprezinta acronimul denumirii in limba engleza a virusului Human Immuno-Deficiency Virus, adica virusul imuno-deficientei umane. HIV este virusul care duce la SIDA, insa cu toate acestea o persoana poate fi infectata cu HIV multi ani fara sa dezvolte SIDA.

Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un agent patogen, care initial ataca celulele din sistemul imunitar, multiplicandu-se in interiorul acestora si distrugandu-le scazand, astfel, apararea naturala a organismului impotriva infectiilor si a bolilor.
HIV este un virus care se gaseste in sange si in alte fluide ale corpului, cum ar fi sperma si fluidele vaginale. Virusul nu supravietuieste in afara corpului, astfel pentru a te infecta cu HIV trebuie sa existe contact direct intre fluidele corpului tau si ale persoanei infectate.


SIDA este acronimul denumirii Sindromul de Imunodeficienta dobandita


SIDA este un sindrom, adica un asamblu de semne si simptome care apar la persoanele infectate cu HIV, intr-o stare avansata de distrugere a sistemului imunitar.


In absenta unui tratament, evolutia de la infectare pana la aparitia bolii SIDA este in general intre 8-13 ani. Durata supravietuirii dupa instalarea bolii variaza, in absenta tratamentului, de la 9 luni la 2 ani. Aceasta perioada poate fi prelungita in conditiile unui tratament adecvat si sustinut cu medicatie specifica.

Deoarece HIV este un anumit tip de virus numit retrovirus, medicamentele pentru tratament se numesc antiretrovitale. Aceste medicamente tin sub control virusul si incetinesc progresului infectiei HIV, dar nu-l distrug. Este necesar ca persoanele seropozitive sa ia aceste medicamente exact dupa schema prescrisa de catre medicul in grija caruia se afla.


In prezente, tratamentul ARV prelungeste viata persoanelor seropozitive si totodata imbunatateste calitatea vietii acestora.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod