Exista atractie chimica intre oameni?

Ai intalnit vreodata pe cineva pentru care sa simti o atractie irezistibila inca de la prima vedere? Bineinteles ca raspunsul va fi unul afirmativ. Si cum iti explici acea stare de "luat de val"? Sa fie spranceana "intepata" de cercel, cea care te-a dat peste cap? Sau accentul sexi? Sau poate buzele senzuale? Sau o atingere tandra, ce zici? Sau poate este pur si simplu "chimia", raspunsul la un anumit stimul?

Studii recente au demonstrat ca fiintele umane - la fel ca si animalele - produc, degaja si reactioneaza la o anumita substanta inodora - feromonii. Iar unii cercetatori pornesc de la aceasta teorie pentru a dovedi ca tocmai aceste substante ar fi cauza care te-a determinat sa alegi sau sa respingi un potential partener.

Se stie ca feromonii influenteaza comportamentul sexual al animalelor, activand atractia dintre masculii si femelele din randul serpilor, al maimutelor, al moliilor, al hamsterilor si multe alte exemplare. In cazul acestor animale, feromonii sunt detectati cu ajutorul unui organ din interiorul cavitatii nazale.

Intr-un studiu recent, relatat in revista "Nature Magazine", Martha K. McClintock si Kathleen Stern din cadrul departamentului de psihologie a Universitatii din Chicago au descoperit ca oamenii detecteaza feromonii si sunt intr-adevar influentati de acestia. S-a dat si o definitie a termenului: "feromonii sunt semnale chimice lansate de catre un individ in aer si care afecteza fiziologia si comportamentul altor membri din aceeasi specie".

Insa, cercetarea nu s-a ocupat amanuntit de atractia sexuala per se. Metoda lor s-a redus la incercarea de a determina daca feromonii exista intr-adevar in fiintele umane. Experimentul a cuprins 29 de persoane de sex feminin. Au luat mostre de transpiratie (subsuoara) de la 9 dintre persoane si le-au dat celor ramase sa miroasa acele tampoane imbibate in transpiratie. Timp de doua luni de zile, jumatate din cele 20 de persoane voluntare au inhalat transpiratia femeilor aflate in prima faza a ciclului menstrual (pre-ovulatie) si cealalta jumatate au inhalat transpiratia femeilor aflate in ultima faza a ciclului (in timpul ovulatiei).

Cu toate ca voluntarele nu au detectat nici un miros, rezultatele au fost semnificative: ciclul menstrual al voluntarelor care au inhalat transpiratia persoanelor aflate in faza de inceput a ciclului s-a scurtat cu pana la 1-7 zile pe luna, ajungand in unele cazuri chiar la 14 zile pe luna. Voluntarele care au inhalat transpiratia celor aflate in ultima faza a ciclului menstrual au experimentat o prelungire a ciclului lor menstrual cu pana 1-4 zile, sau chiar 12 zile.

Pe baza acestor constatari, cercetatorii au concluzionat ca dovezile sunt extreme de clare si ca feromonii umani exista intr-adevar. Asta ar fi si explicatia pentru sincronizarea ciclului menstrual in cazul femeilor care lucreaza sau locuiesc impreuna.


Cum influenteaza mirosurile apetitul sexual?


Urmatoarele cercetari au incercat sa determine modul in care feromonii influenteaza comportamentul, inclusiv atractia sexuala. Cu toate ca feromonii sunt inodori, studiile s-au orientat catre alte mirosuri care pot fi detectate. Alan R. Hirsch, autorul cartii "Scentsational Sex" a facut experimente pe femei si barbati pentru a afla ce mirosuri starnesc dorinta sexuala.

Hirsch (neurolog, psihiatru si director al fundatiei "Smell and Taste Treatment and Research Foundation" din Chicago) a devenit interesat de acest subiect - conexiunea dintre mirosuri si sex - in momentul in care a observat ca 18% dintre pacientii care-si pierd simtul mirosului, prezinta disfunctionalitati sexuale. Si-a pus intrebarea daca incapacitatea de a detecta mirosurile ar avea o legatura directa cu raspunsul la stimulul sexual. Pentru a afla raspunsul corect, Hirsch a recrutat 25 studenti de sex masculin pe care a testat diverse arome, inclusiv parfumuri, mirosuri florale si alimentare, masurand tensiunea arteriala a organului genital masculin.

Rezultatele au fost uimitoare: "scortisoara a generat cele mai mari schimbari in comportamentul sexual". Constatand ca rezultatele nu sunt foarte relevante, Hirsch a inceput un alt experiment, de data aceasta luand ca subiecti 31 de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani. Utilizand 31 de mirosuri si 46 de teste (cu unele combinatii de mirosuri) iata care au fost rezultatele:
  • O combinatie intre lavanda si placinta cu dovleac a inregistrat cea mai mare crestere a libido-ului (40%);
  • Scortisoara nu a ramas la fel de populara. Insa in combinatie cu lemnul dulce si gogoasa a intalnit un procentaj de 31,5%;
  • Combinatia dintre placinta cu dovleac si gogoasa a ajuns pe locul trei, inregistrand un procentaj de 20%;
  • Printre cele mai putin preferate mirosuri au fost cele de ciocolata si merisor. Hirsch a gasit diferente in functie de varsta si caracterul fiecarui subiect in parte. Barbatii in varsta au preferat vanilia in mai mare masura decat cei tineri. Cei care sustineau ca au o viata sexuala foarte buna au ales capsunele si lavanda. De fapt, barometrul a raspuns la fiecare miros in parte care a fost testat, dar in proportii diferite.

  • Situatia s-a schimbat in cazul persoanelor de sex feminin. Hirsch a studiat dorinta sexuala la 30 de femei intre 18 si 40 de ani masurand tensiunea arteriala a organului genital feminin ca raspuns la o varietate de mirosuri.

    Rezultatele studiului sunt:
  • Mirosul preferat de majoritatea femeilor a fost cel al unui lichior de ciocolata sau o combinatie dintre acesta si castravete, care au cauzat o crestere a tensiunii arteriale cu pana la 13%;
  • Combinatia dintre lavanda si placinta de dovleac a inregistrat o crestere de 11%;
  • Multe femei au raspuns negativ la cateva mirosuri: de cirese, care a inregistrat o scadere de pana la 18%; de fum de la gratar, care a inregistrat o scadere de 14%. Un lucru extrem de interesant descoperit este acela ca femeile nu sunt excitate de mirosul de parfum barbatesc, deoarece acesta a determinat o scadere de 1% a tensiunii arteriale.

  • Nimeni insa nu stie cu exactitate de ce raspunsurile la aceste mirosuri sunt atat de variate. Poate pentru ca unele mirosuri care ne amintesc de vremuri fericite sau de oameni pe care i-am cunoscut mai demult ne fac mai receptivi la stimulii sexuali. Ce semnificatie au pentru noi aceste studii? Trebuie sa scapam de parfumuri, sapunuri sau apa de colonie? Ar trebui sa renuntam la dus si la utilizarea deodorantelor pentru a lasa mirosul natural sa fie usor de detectat? Sau ar trebui sa folosim anumite alimente pe post de parfum, in loc sa le consumam?


    Iata cateva sugestii utile:
  • Experimenteaza diverse mirosuri. De exemplu, data viitoare cand tu si sotul tau faceti dragoste ia un bol cu salata de fructe langa tine. Ia o bucata de capsuna pe care sa i-o treci peste buze si sa vezi cum reactioneaza. Iar tu ca barbat, foloseste o bucata de banana, urmarind fiecare reactie a partenerei. Incearca diferite tipuri de uleiuri esentiale, lumanari parfumate si lotiuni pentru masaj. Incearca sa desoperi ceea ce iti place si sa gasesti in acelasi timp si un miros care va excita pe amandoi;
  • Hirsch sugereaza sa adaugi intr-un storcator de fructe un castravete, placinta de dovleac sau orice alta mancare si sa stropesti cateva picaturi prin casa, in apa din cada sau pe propriul corp. Mirosul va persista cateva zile si il vei putea inhala constant;
  • Incearca sa renunti la toate produsele parfumate timp de doua zile. Multe persoane considera mirosul natural al partenerului un puternic stimulent sexual;
  • Tine minte mirosurile care te excita pentru ca pe masura ce imbatranesti, simturile scad in intensitate. Nu exagera niciodata cu parfumurile pentru ca este dovedit stiintific ca oamenii se feresc de mirosurile puternice. Sau dupa cum sugereaza Hirsch in cartea sa "Daca esti femeie si vrei sa iti innebunesti partenerul apuca-te de gatit. Si daca esti barbat si vrei sa iti innebunesti partenera arunca-ti apa de colonie".

  • Semnalele olfactive, fie ele din feromoni sau alte substante din mediul inconjurator se pare ca sunt puternice stimulente in ceea ce priveste apetitul sexual: oamenii pot detecta intre 10.000 si 30.000 de mirosuri diferite.
     

    Comentarii (30)

    POSTEAZA COMENTARIU
    Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

    • ana pe 24 Iun 2009, 10:31
      sex

      ca e foarte frumos

      0
      0

    • Amber pe 8 Mai 2009, 16:19
      =p~

      Ador mirosul natural al pielii =p~ cand e curata binenteles..

      0
      0

    • Lumy pe 11 Ian 2008, 19:19

      Nu prea cred in teoria ca mirosul natural e cel mai bun stimulent sexual. Uneori putin parfum ajuta, dar putin nu dat in exces pentru ca devine suparator. Iar in ceea ce priveste personele care-si dau parfum pe ele cu kilogramele sa fie atente pentru ca pot agasa olfactiv pe cei din jurul lor. Fiecare din noi stie cel mai bine ce miros il atrage si il starneste pe plan sexual. Mie personal mirosurile imi pot schimba urgent starea de spirit in rau sau in bine. Succes la aromaterapie!

      0
      0

    • Maria pe 29 Sep 2007, 23:00
      de acord

      pentru mine mirosul betisoarelo,al luminarilor si esentelor parfumate este o adevarata placere..mmm .Am intilnit un baiat ce folosea un parfum care pur si simplu ma inebunea.Era extrem de atragator..parfumul:)In cazul me teoria functioneaza si cred ca in cazul multora.

      0
      0

    • o cititoare pe 8 Sep 2007, 01:01
      clipe de neuitt

      cel mai placut si mai incitant miros care stimuleaza apetitul sexual e fanul proaspat cosit ok

      0
      0

    • D pe 3 Sep 2007, 10:54
      prostii

      devine obsedant daca cineva foloseste mereu acelasi parfum.

      0
      0

    • Iuliana pe 20 Iul 2007, 11:39
      Si totusi...e adevarat

      Poate sa-mi raspunda cineva la intrebarea: ..de ce se spune din batrini ca o femeie cand isi schimba parfumul e semn ca a schimbat barbatul? Or fi stiind batrinii nostri ceva?!

      0
      0

    • carmen pe 30 Iun 2007, 14:34
      incredibil

      doar cainele se spune ca distinge si are capacitatea olfactiva de 10000 de ori mia puternica decat omul.eu am avut un astfel de parfum original care se numea jil sainder,era un tester acum 14 ani inainte ca ascet parfum sa intre pe piata romaneasca,chiar si-n franta...si am innebunit tot ce a insemnat barbat fie el manager,coleg,prieten,iubit...si am aflat cu ce ma dau cand la o sedinta cu un ministru am fost trimisa sa-i aduc parfumul (sigur) dupa sedinta sa vada ce folosesc sa-i poata face cadou...sotie?daca azi as mai simti acel miros cred ca l-as recunoaste din..dintro 10000....ha,ha,ha.... dar parfumul nu exista pe piata si iubitul meu care este plecat din tara...nu miroase decat ploaia pe care o sociaza cu mine..si cand vine acasa imi aduce diverse parfumuri...pe care el le place.si doamelor lasa-ti prostiile cum naiba sa mirosi a placinta de dovleac si a gogosi?ha,ha,ha as mai spune ceva dar nu vreau sa fiu vulgara.gata ca am fost relevanta..hai cu capsuni,zmeura..si aromoterapie...

      0
      0

    • fifi pe 14 Aug 2006, 08:50

      E interesant ce ati scris, dar ati putea completa cu rezultate ale cercetarilor despre cata influenta are mirosul in alegerea parteneruilui. Ne influenteaza mult feromonii in alegerea partenerului?

      0
      0

    • Femeia pe 10 Aug 2006, 01:05
      Chiar asa?

      Cred ca visati.Tot ceea ce scrieti aici , e realitate in proportie de 10%.Sunteti cam inhibate.Vreti sa pareti noncomformiste,dar in ralitate cum sunteti? Multe articole sunt interesante ,noi muritoarele de rand am putea fi ajutate intr-un fel sau altul de ele,dar....lucrurile stau altfel.

      0
      0

    • Eduard pe 21 Mai 2006, 20:00

      la faza cu masturbarea 90b si 50f ai cam dat-o in bara .. e vorba de imagine, si fetele de regula sunt mai atente cu imaginea lor .. dar iti poti8 lua teapa .. eu nu ma implic cu o tipa decat daca sunt sigur ca e activa sexual (ceea ce inseamna in prealabil sa-mi recunoasca ca se masturbeaza) barbati cam iau lucrurile ca atare :)

      0
      0

    • sandukt pe 8 Mai 2006, 00:41
      si totusi ce spui tu este stupid

      nu stiu in ce lume traiesti tu dar in lumea mea oamenii se excita si fara a iubii ...daca ar fii exact cum spui tu inseamna ca unele persoane care se masturbeaza ,categorie din care fac 90% m si 50 % f , se iubesc pe sine si au o relatie cel putin ciudata cu propriile maini :)) ......ar trebuii sa-ti mai largesti orizonturile si poate atunci vei avea ale idei asupra exciarii omului. referitor la ce scrie mai sus nu sunt desul de documenat incat sa trag o concluzie clara dar un lucru il stiu sigur ....s-a intamplat sa ajung in situatia de a place o persoana pt felul in care mirosea .....totusi fiecare avem dreptul sa ne spunem parerea dar nu trebuie sa afirmam ca un studiu facut de persoane calificate este stupid cu atat mai mult cu cat nici eu nici tu nu suntem specialisti ......astept raspuns la msg meu si sper sa fie unul pacifist :))

      0
      0

    • Ariel pe 29 Mar 2006, 23:30
      stupid

      Ideea de a fi exitat de un anumit miros, indiferent cine-l genereaza e stupida. E ca si cum am fi doar niste animale in calduri, fara nici un sentiment. Sentimentul de iubire e cel care excita. Abia dupa aceea devii constient de mirosul celui drag si inveti sa-l iubesti. Intotdeauna vei asocia un anumit miros cu o persoana pe care ai iubit-o sau o iubesti.

      0
      0

    • liliana68 pe 31 Ian 2006, 11:11
      parere

      sunt de parere ca e adevarat!!!

      0
      0

    • Biju pe 19 Ian 2006, 17:48
      Atractia sexuala dintre oameni

      Nu cred ca diferite mirosuri declanseaza apetitul sexual.Am fost in gradini foarte bogate in flori si acest lucru nu s-a intamplat. Eu cred ca o prezenta fizica, o privire provocativa, o atingere "intamplatoare". Un factor important la inceperea unui act sexual este faza preliminara: o masa la restaurant-un pic brendi, cotlet bun, socolat si apoi se poate merge in dormitor.Mediul trebuie sa fie obscur si relatile trebuiesc sa fie cu multa grija.Sa fie toate conditiile higenice,- dus etc....... In concluzie cu mirosuri,flori etc., nu exista libidou, pt. aceasta trebuiesc sa fie prezenti partenerii

      0
      0

    • Mortuar pe 19 Ian 2006, 17:48
      Atractia sexuala

      In mare parte , are dreptate Biju , insa eu amexperimentat si experimentez inka un lucru foarte ciudat pe care nu mi l pot explica : am o relatie de 4 ani de zile , si sunt sigura ca mi iubesc partenerul , in skimb acum 2 ani de zile am cunoscut un alt baiat ...si de fiecare data cand ma intalnesc cu el am o atractie inexplicabila fata de el..si aceasta persista de doi ani de zile...a fost o perioada in care am confundat aceasta atractie cu dragostea...dar apoi am realizat ca nu are cum...pentru ca nici makar nu l cunosc indeajuns de bine .

      0
      0

    • GRATIELA pe 19 Ian 2006, 17:48
      Atractie Sexuala

      Siur Are O Mare Imortanta Mirosul. Acest Simt Il Am Foarte Dezvoltat Ca Si Auzul? In Detrimentul Vazului. Daca Sunt Legata La Ochi Pot Recunoaste Mirosul Iubitului Meu. Si Totusi Pentru Libidou Nu Este Suficient Numai Mirosul...

      0
      0

    • bkatiusa@yahoo.com pe 19 Ian 2006, 17:48
      miros

      mirosul natural este cel mai excitant

      0
      0

    • joseph k pe 19 Ian 2006, 17:48
      pafumul-patrick suskind

      recomand patrick suskind "parfumul" humanitas colectia cartea de pe noptiera nr 8 celor care au cea mai mica indoiala ca nu ar exista atractie chimica intre oameni...si chiar daca nu exista dubii nu stati de 2 ori pe ganduri...cartea e de luat pe insula pustie...

      0
      0

    • madjane pe 19 Ian 2006, 17:48
      go for it!!!!!!!!!

      da minunata carte minunat sfat. grabiti-va sa o luati de prin librari. pe site-ul [url]www.librariilehumanitas.ro[/url] cartea este epuizata din stoc.

      0
      0

    • Angi pe 19 Ian 2006, 17:48
      Atractie

      Eu cred ca mirosul conteaza mult.Un dus si un parfum bun inebunesc orice femeie.Eu am fost atrasa de un barbat la care ma gandesc in fiecare zi dar nu am facut nimic pentru al cunoaste, el a incercat dar eu am fugit de frica sa nu ma indragostesc.Este groaznic dar si azi ma gandesc la el,asta se intimpla acum cateva luni...

      0
      0

    • anamaria pe 19 Ian 2006, 17:48
      interesant

      Foarte interesant acest articol. M-a surprins putin faptul ca s-a constatat ca femeile nu sunt excitate de mirosul de parfum barbatesc.

      0
      0

    • MURA pe 19 Ian 2006, 17:48
      Exista Atractie

      Da ,si Pe Mine Ma Intereseaza Mirosul Parteneruluicare Nu Trebuie Sa Fie Un Parfum Foarte Puternic.

      0
      0

    • aa pe 19 Ian 2006, 17:48
      Asociere

      Se intampla cateodata sa asocezi fiecarui barbat un anumit parfum. Si pe mine m-a atras parfumul o data si... culmea: nu a fost persoana. De fiecare data cand nu eram langa el, ma intrebam ce caut cu el.Dupa ce ne-am despartit, am realizat ca parfumul era atractia :))

      0
      0

    • Carmen Ayscough pe 19 Ian 2006, 17:48
      Mirosul fiecarei persoane este unic

      Articolul este deosebit de interesetant. Pot sa va spun din propria mea experienta am ales intotdeauna partenerul de viata doar dupa ce am putut decta mirosul pielii lui, daca acesta nu este placut poate fi cel mai frumos barbat din lume dar reactia spontana este sa o iei la fuga, si nu te mai vede a doau oara, daca mirosul este placut...poate sa devina chiar sotul tau. Asta este parerea mea.

      0
      0

    • Tina pe 19 Ian 2006, 17:48
      Mirosurile de subjuga

      Mirosul pielii, carnii lui dupa somn ma inebuneste. Ne mirosim amandoi ca niste "animale prada", pur si simplu ne adulmecam.Am considerat ca e o ciudatenie a noastra, dar observ ca e demonstrat stintific ca mirosurile au ceva "de spus" intr-o relatie.

      0
      0

    • tanya pe 19 Ian 2006, 17:48

      inca de la inceputul relatiilor noastre partenerul meu imi spunea ca daca sa-r afla cu ochii legati intro gramada de femei ,nu ar putea sa ma gaseasca pe mine....spune ca eu nu am miros....am renuntat la gelurile de baie si sapun,folosesc ulei pentru masaj in loc de laptisor de corp.....iar citeodata nimic...si stiti el a spus ca deja miros ,miros cum trebuie sa miroase un om.....eu insa am senzatia ca am transpirat prea tare-de aia el simte ...mirosul. Cred ca exista legatura asta de mirosuri....El ca barbat inafara de sapunul din baie,al carui miros nu se pastreaza pe piele,nu foloseste nimic...si stiti pielea lui ma inebuneste! vreau sa ma casatoresc cu el)::):)

      0
      0

    • Ionutz pe 19 Ian 2006, 17:48
      Oare

      Cand unul din voi are probleme cu stomacul mergeti impreuna la baie sau faceti cu randul ? Adica unul se spala pe dinti in timp ce altu face treaba mare ?? god

      0
      1

    • Ionutz pe 19 Ian 2006, 17:48

      BIJU : "Mediul trebuie sa fie obscur si relatile trebuiesc sa fie cu multa grija." Scris de BIJU care este ... Eu cred ca tu faci parte din populatia bronzata a Romaniei deci nu se pune problema ... miresmelor A si daca va intrebati de ce femeile accepta un individ mic , indesat si in general "slinos" poate articolul de mai sus va poate raspunde (desi eu tot cred ca e vorba de portofel)

      0
      1

    • ralutel pe 19 Ian 2006, 17:48
      nu sunt de acord

      Ionutz, cred ca tu nu esti atent la ce se discuta. iti exprimi parerea vis-a-vis de un lucru care nu se discuta. Nu era vorba de cine cu cine se culca sau din ce motive. Fii mai atent pentru ca jignesti.

      1
      0

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod