Endometrioza, o afectiune ignorata

Starea de oboseala, durerile abdominale si menstruatia dureroasa sunt simptome ignorate adesea de medici sau chiar de femei. Asa se face ca ele ajung la spital tarziu, iar diagnosticul...
Starea de oboseala, durerile abdominale si menstruatia dureroasa sunt simptome ignorate adesea de medici sau chiar de femei. Asa se face ca ele ajung la spital tarziu, iar diagnosticul de endometrioza este dat si mai tarziu. Aceasta maladie este cauzata de tumori benigne care se dezvolta in tesuturile uterului. Aproape trei femei din zece au probleme, fiind afectate de endometrioza.

Ce se intampla


Uterul poate fi imaginat ca o sticla rasturnata, colul uterin aflandu-se la baza acesteia. Uterul are doi pereti: cel exterior, muscular, si cel interior, numit endometru, care variaza in functie de perioada ciclului menstrual. La inceput el este fin, ingrosandu-se pe parcursul lunii pentru a deveni cuibul eventualului embrion.

La femeile care sufera de endometrioza, fragmente din tesutul intern al cavitatii uterului, deci ale endometrului, migreaza si se dezvolta in alta parte a interiorului abdomenului.
Ele se cuibaresc in locuri in care nu ar trebui sa se afle, cum ar fi colul uterin, trompele, ligamentele, ovarele sau chiar in vagin. Uneori, aceste fragmente de endometru se pot afla si pe organe nongenitale: vezica, rect, apendice sau colon.

Aceste fragmente functioneaza si in restul organismului in acelasi mod ca atunci cand se afla in uter. Ei evolueaza sub efectul hormonilor provenit de la ovare, urmarind stadiile ciclului si ingrosandu-se pe parcursul acestuia. La sfarsitul perioadei de menstruatie, sangereaza. Aceasta nu ar fi o problema daca sangele tesuturilor migratoare ar putea fi evacuate in timpul menstruatiei.
Acest lucru nu este insa posibil, si sangele ramas in organism formeaza pungi, leziuni sau chisturi, mai mult sau mai putin dureroase, in functie de localizare.

Stadiile bolii


Doctorii au identificat patru stadii ale endometriozei:

1. Nu exista decat trei sau patru leziuni, ele putand fi distruse prin coelioscopie si neimplicand probleme de fertilitate.
2. Leziunile se afla mai ales la nivelul ovarelor, provocand chisturi dureroase.
3. Leziunile sunt voluminoase si pot afecta fertilitatea.
4. Intregul bazin poate fi blocat. In acest caz este dificila operatia, ea putand deveni chiar periculoasa.

Ce simti


Desi uneori boala nu se manifesta prin niciun simptom, in cele mai multe cazuri apar:

  •  menstruatie abundenta si dureroasa, mai ales in cea de-a treia zi a ciclului;
  •  ciclu neregulat;
  •  dureri la nivelul abdomenului, pelvisului dar si in zona lombara;
  •  durere in timpul actului sexual;
  •  oboseala si epuizare mai ales in timpul menstruatiei;
  •  dureri la urinare;
  •  senzatie de balonare in timpul ciclului.

Ce poti face


Daca prezinti simptomele de mai sus, iar ele se repeta, mergi urgent la medicul tau ginecolog. La unele femei, afectiunea poate fi depistata in urma unui simplu examen ginecologic, in timp ce la altele este nevoie de o ecografie pelviana.

Medicamentele administrate au rolul de a atrofia endometrul migrat.
Ele provoaca astfel un fel de menopauza artificala si pasagera. In anumite cazuri au loc interventii chirurgicale care se fac sub anestezie generala. Leziunile sunt distruse prin electro-coagulare sub laser. Chisturile de la nivelul ovarelor sunt eliminate.
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • maria pe 18 Aug 2011, 16:12
    endometrioza

    sufar de endometrioza, mi s-a facut histerectomie totala, mai am inca dureri. La menopauza credeti ca voi scapa de aceasta boala ?

    3
    0

  • LAVINIA pe 19 Oct 2009, 12:16
    ENDOMETRIOZA

    corina,ce valoare ai avut la CA125?

    4
    0

  • agnes pe 10 Oct 2009, 21:12
    endometrioza

    buna fetelor, am 32 de ani, sufar de aceasta boala, sau poate ca am descoperito defapt acum 5 ani cand am fost operata prima data de chist (9 cm), ca mai apoi la 2 ani sa fiu din nou operata tot de chist( tot de 9 cm), dar pe celalalt ovar, numai ca de data asta lucrurile au fost mai complicate ramanand fara o trompa si un ovar. Mi-as duce crucea asta (endometrioaza) daca as avea un copil. E singurullucru care ma deprima. As indura orice, as suporta boala asta pana la sfarsitul vietii mele numai sa am un copil. Pe nicuna din voi nu v-am vazut sa scrieti ceva despre asta.Iubesc copii decand ma stiu, copil fiind aveam grija de copii, dar....unde e copilul meu?! Am facut tot ce mi-au zis, ce medicamente sa iau am luat, la controale am fost, cel tarziu la 2 luni si totusi....nimic nu o tine sub control, si insarcinata nu raman. Nu stiu cum e, nu am ramas niciodata.Acum numai iau nimic, am renuntat la doctori si la leacurile lor. Mi-a ramas numai credinta ca intr-o zi Dumnezeu o sa-mi auda si mie ruga ca voi strange-n brate copilul meu. Dumnezeu sa le ajute la care nu au si sa le traiasca la care au ca fericite sunt ele.Agnes

    0
    0

  • karmen italia pe 9 Oct 2009, 15:01
    ENDOMETRIOZA

    buna fetelor.am 39 de ani sint in italia de 5 ani,sufar de aceasta boala de aproape 4 ani.Am fost operata de 2 ori in 6 luni singurul tratament dat a fost antinflamatori si oprirea ciclului menstrual ,cu anticonceptionale folosesc inelul vaginal NUVARING de aproape 2 ani un an de zile ,lam folosit tot timpu fara pauza de o sapt deoarece nu trebuia sa am ciclu menstrual.1 an si 2 luni nu am avut ciclu ,la control mi sa spus ca totu e in regula,nu am dureri ma simt bine .Ceia ce miau spus doctori de aici e ca nu exista tratament pt aceasta boala ....doar o ameliorare. Am facut si testuC125.MIAU ESIT BINE.dar sint tare ingrijorata deoarece este o boala urita ,dureroasa,si pe termen lung,nevindecabila.va doresc mult noroc si multa sanatate la toate care suferiti de aceasta boala urita.cu respect karmen

    1
    0

  • laura pe 8 Oct 2009, 18:16
    endometrioza

    salutare sint laura.am aproape toate simptomele respective,inclusiv un chist care trebuie operat,mai grav este ca pana acum nimeni nu mi-a pus un diagnostic,am mers la un celebru medic si i-am spus ca eu m-am gindit la endometrioza si mi-a spus ca am numai un endometru mai secretor....recomadindindu-mi anticonceptionale.nu stiu unde sa merg si la cine pt.un diagnostic cert.va pup si multa sanatate

    1
    0

  • laura pe 8 Oct 2009, 18:01
    endometrioza

    salutare sint laura.am aproape toate simptomele respective,inclusiv un chist care trebuie operat,mai grav este ca pana acum nimeni nu mi-a pus un diagnostic,am mers la un celebru medic si i-am spus ca eu m-am gindit la endometrioza si mi-a spus ca am numai un endometru mai secretor....recomadindindu-mi anticonceptionale.nu stiu unde sa merg si la cine pt.un diagnostic cert.va pup si multa sanatate

    0
    0

  • gely pe 12 Feb 2009, 14:46
    endometrioza

    Te salut Olico si iti multumesc tere mult de precizare. Si eu sunt diagnosticata cu endometrioza si in afara de anticonceptionale nu mi s-a dat nimic. Nu am dureri insa am o stare de oboseala continua.Sanatate maxima tuturor!

    1
    0

  • olico pe 12 Feb 2009, 01:55
    endometrioza

    CA 125 este o analiza la sange. eu o sa incerc sa fac si acupunctura incepand cu luna viitoare, dar medicul este convins ca un tratament naturist nu ajuta deloc aceasta boala. la inceput eram tratata cu CEOX, singurul medicament care imi facea bine, fara cea mai mica durere. dar nu a durat mai mult de 5 luni bucuria si asta pt ca medicamentul a fost retras de pe piata, deoarece in compozitia lui exista o substanta considerata drog care in scurt timp iti putea provoca un accident vascular cerebral. Iar acum iau ceva slabut pt ca sintomele persista , sigur nu atat de tare ca si fara medicamentatie dar persista. Mi-a recomandat hidrogimnastica in bazin si asa cum am spus adinaori v oi incepe un tratament de acupunctura. sa vedem....

    0
    0

  • gely pe 10 Feb 2009, 11:01
    endometrioza

    ce inseamna analiza CA 125, analiza la singe sau o recoltare vaginala? te rog corina sa-mi spui daca acel doctor ti-a recomandat tratament naturist sau de sinteza.

    4
    0

  • rodica pe 4 Feb 2009, 16:36
    endometrioza

    buna olico/ ma bucur ca mi-ai raspuns.o sa tin cont de sfaturile tale.iti doresc numai ine.ceao/

    1
    1

  • olico pe 4 Feb 2009, 02:05
    endometrioza

    buna rodica. ma bucur ca nu suferi de asa ceva, insa trebuie sa fi foarte atenta la aceasta problema, si asta pt ca simptomele tale sunt f asemanatoare aceste boli. succes si ai grija olico

    0
    0

  • rodicastoica84 pe 28 Ian 2009, 21:39
    endometrioza

    buna olico.am fost azi la ginecolog si mi-a spus ca la mine nu e vorba de aceasta boala.voi urma tratamentul prescris de el,iar daca nu ma voi simti bine voi incerca sa fac analiza de care mi-ai pomenit.sper sa mai comunicam.eu sunt noua pe internet.pentru ca acum mi l-am facut prieten in urma pierderii sotului meu.multumesc pt sfat si iti doresc numai bine.

    0
    0

  • rodicastoica84 pe 28 Ian 2009, 09:49
    endcmetrioza

    buna olico.multumesc pentru sfat..o sa te anunt cu privire la consultatia de azi.ceao.

    0
    0

  • olico pe 28 Ian 2009, 00:57
    endometrioza

    buna rodica.daca tot mergi maine la ginecolog vorbeste cu medicul despre aceasta boala si cere-i analiza CA 125 pt depistarea ei. pe urma astept sa imi spui ce ai facut. succes atentie sunt putin doctori care stiu asa ceva.dar incearca.

    0
    0

  • rodicastoica84 pe 27 Ian 2009, 19:26
    endometrioza

    buna sunt rodica.am aproape toate simtomele de care vorbiti mai sus.umblu de o saptamana pe la doctori si nu-mi dau de capat am facut si ecograf mi-au zis ca am fibrom uterin dar nu am chisturi ovariene.eu credeam ca toata aceasta durere e de la coloana si m-am dus la reumatologie.e drept ca am probleme sicu aceasta dar doctorita zice ca mai am si altceva dansa m-a trimis sa fac si alte controale.maine merg la ginecolog.mi-i frica dar am facut 5 zile de tratament cu aulin;urinex,no-spa si cuminol dar durerea persista mai mult pe partea dreapta.un medic internist mi-a zis azi ca poate fi o anexita cronica.sa vedem maine....

    0
    0

  • olico pe 23 Ian 2009, 01:43
    nu este f usor de depistat

    eu sunt corina, cea de la comentariul de adineaori.

    0
    0

  • corina pe 23 Ian 2009, 01:33
    nu este f usor de depistat

    bună.numele meu este corina si sunt pt prima oara pe acest site. Nu am putut sa trec cu vederea peste acest articol si asta pt ca eu sufar de această boală care mi-a fost diagnosticată după nenumărate esecuri. Medicul meu meu care este de origine engleză mi-a spus ca nicidecum nu se poate diagnostica doar prin ecografii. Este nevoie de o analiză specială care se numeste CA 125. Sunt foarte putini medici care stiu ce inseamna aceata bolă si asta o spun pt ca am fost cel putin la 10 medici care nici macar nu au auzit de asa ceva, sau unii pur si simplu ignorau. Aceata boală nu are tratament dar poate fii ameliorată. Numai bine.

    0
    0

  • roxena28 pe 14 Oct 2008, 23:41
    foarte tare

    interesant si asa iti dai seama daca ai simtomele astea iti faci curaj si te duci la control ...deci succes fetele nu evitatti acest sfat...pupik

    0
    1

  • Cornely pe 31 Iul 2008, 03:12
    ....mi-ati amintit la timp

    ...multumesc pentru articol,Roxana!Am avut ceva probleme de acest gen,cred ca acum e timpul iarasi sa fac un control mai serios....Succces voua in tot ce faceti!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod