Disfunctia erectila nu inseamna impotenta completa

Aproape 1 din 10 barbati sufera de disfunctie erectila (DE). Desi DE este tratabila, numai aproximativ 10% dintre ei urmeaza un tratament.

Aproape unul din 10 barbati sufera de disfunctie erectila (DE). Desi DE este tratabila, doar aproximativ 10% dintre ei urmeaza un tratament.

O problema sexuala sau o disfunctie sexuala se refera la perturbarea oricarei faze din ciclul raspunsului sexual care impiedica partenerul sau cuplul in obtinerea satisfactiei sexuale. Fazele raspunsului sexual la barbat cuprind: excitare si erectie, platou, ejaculare si orgasm si rezolutie. "Majoritatea barbatilor considera ca disfunctia erectila sau DE, semnifica o impotenta completa, aspect care nu este adevarat. DE este definita ca fiind imposibilitatea de a obtine si/sau mentine o stare de erectie acceptabila pentru desfasurarea unui raport sexual plin de satisfactie", explica prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania.

Barbatii au nevoie de incredere pentru satisfacerea partenerelor


95% dintre adultii din Romania considera ca pentru a avea o experienta sexuala plina de satisfactie este important ca barbatul sa fie increzator in propria sexualitate, arata concluziile unui studiu realizat recent.

Studiul European Sexual Confidence Survey a evaluat opiniile a 504 subiecti, barbati si femei din Romania, privitoare la increderea in propria sexualitate – increderea in capacitatea de a intretine un raport sexual -  si impactul acesteia asupra calitatii vietii.  

Concluziile au demonstrat faptul ca 76% dintre barbatii romani considera capacitatea de a oferi partenerei satisfactie sexuala ca fiind cel mai important element al increderii barbatului in propria sexualitate. Aproximativ sapte din zece femei din Romania au fost de acord cu afirmatia de mai sus; mai mult de un sfert dintre femei considera ca partenerul acestora doreste sa obtina erectii ferme pentru imbunatatirea vietii sexuale.

“Tulburarile de erectie devin mai frecvente odata cu inaintarea in varsta, insa sunt intalnite la orice varsta si frecventa lor este mult mai mare in realitate, decat considera oamenii in general. Acest studiu demonstreaza ca desi aproximativ noua din zece barbati cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani manifesta stari de erectie ferma, procentul se reduce semnificativ la sapte din zece barbati care au varste cuprinse intre 55 si 64 de ani. Acesti barbati, ignorand lipsa increderii in propria sexualitate si pierderea capacitatii de a satisface partenera din punct de vedere sexual, prezinta un risc ridicat de depresie, anxietate si diminuare a increderii in sine", mai adauga dr. Nicolae Calomfirescu.


Scala Fermitatii Erectiei permite evaluarea DE de catre pacient


Exista grade diferite de fermitate erectila, putand fi determinate utilizand Scala Fermitatii Erectiei, o metoda comoda si intima pentru masurarea fermitatii erectiei de catre barbat si care permite descrierea corecta a acesteia la medicul specialist. Aceasta scala este alcatuita din patru grade care descriu fermitatea erectiei: gradul cel mai ridicat este 4, atunci cand penisul este in stare de erectie si fermitate completa.

Erection Hardness Scale (EHS) este un instrument comod de evaluare a DE de catre pacient, care ofera un limbaj comun pacientului si medicului specialist, in vederea diagnosticarii corecte a DE:
Grad 1 - penisul este marit de volum, dar nu este in erectie;
Grad 2 - penisul este in stare erectila, dar nu este suficient de ferm pentru penetrare;
Grad 3 - penisul este rigid, capabil de penetrare, dar fermitatea nu este completa;
Grad 4 - penisul este in erectie si complet rigid, iar raportul sexual este satisfacator pentru ambii parteneri.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Dragomir pe 13 Dec 2018, 11:18
    Probleme de potenta

    Problemele de potenta apar de regula atunci cand in organism apare o disfunctie. Fie ca este la nivel psihologic sau fizic (hipertensiune, diabet, probleme de prostata) aceste disfunctii pot influenta in mod negativ viata sexuala a individului respectiv. Din aceasta cauza este util sa identificam cat mai rapid problema respectiva si sa o tratam. Eu mai aiu din cand in cand pornpropills ceva supliment cu vitamine pentru potenta si vad ca ajuta. Posibil sa fie si placebo.

    0
    0

  • gavrila ioan pe 3 Apr 2014, 09:21
    disfunctie erectila

    te rog sa/mi dai si mie un mic sfat ... sunt diabetic si hipertensiv cu tratament insulino-dependent(tip2)si cam de 2 ani ma necajeste faptul ca am imaginatie sexuala , dar erectiile chiar daca sunt, intervine un factor suparator un gind care ma aduce la starea de suparare .... spun asta pentru ca si sotia mea ma descurajeaza cu viciul ei religios de prost gust.... si cu asta si disfunctia .acest lucru l-am observat si in incercarea cu o alta femeie dar de data asta intervine o asa zisa emotie si rezultatul este negativ.pot apela fara risc la zisele pastile minune (viagra,vimax etc?)

    3
    0

  • lumi pe 7 Iul 2010, 08:28
    andropauza si disfunctiile sexuale

    sotul meu are 56 ani;ia tratament cu metroplolol si tertensif pt hipertensiune arteriala si salazopirina pt poliartrita reumatoida.De cca 1 an de zile este impotent si are toate simtomele specifice andropauzei.Ce sfat imi dati?Ar putea lua Levitra in conditiile in care ia tratament impotriva hipertensiunii arteriale?(daca da,ce gramaj)Va multumesc

    8
    3

  • Miha pe 16 Ian 2010, 17:17
    Pt Robert

    Daca citesti tot articolul vei invata ceva.Ideea e ca tot la doctor trebuie sa te duci,respectiv la un urolog.Stiu pe cineva care a avut aceasta "disfunctie" care a disparut imediat ce doctorul i-a facut analize in urma carora a realizat ca penisul functioneaza normal,si este doar de la capsor ( in mintea lui,rusinea fata de partener si rezervele pe care le avea ).Imediat ce a inceput a se controla si a isi impune ca problema nu e fizica ,totul a decurs normal. Totusi,dute la medic.Acolo vei afla mai multe,si sper sa fie doar in capul tau si doar pt ca te sfiesti .Apropos,baiatul avea tot 22 de ani..

    10
    4

  • robert pe 7 Dec 2009, 19:46
    EJACULARE PRECOCE

    BUNA TE ROG FRUMOS SA.MI DAI SI MIE UN SFAT CU PRIVIRE LA FAPTUL CA EJACULEZ PRECOCE DUPA APROX unu doua minute ce este de facut pana in prezent nu am fost la nici un doctor mersi te rog nu ocoli acest problema ROBERT 22ani

    11
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod