Chlamidya, o infectie frecventa, dar putin cunoscuta

Desi nu stiu prea multe persoane ce inseamna chlamidya, se pare ca aceasta boala se afla in fruntea afectiunilor cu transmitere sexuala. Raspandita atat in randul femeilor cat si in cel al barbatilor, poate avea consecinte grave daca nu este tratata la timp.
Desi nu stiu prea multe persoane ce inseamna chlamidya, se pare ca aceasta boala se afla in fruntea afectiunilor cu transmitere sexuala. Raspandita atat in randul femeilor cat si in cel al barbatilor, poate avea consecinte grave daca nu este tratata la timp.

Desi numele ei te-ar putea duce cu gandul la o planta, in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Chlamidya Trachomatis este o bacterie care provoaca infectii uro-genitale si oculare la femei si barbati. Bacteria se transimte fie in timpul sarcinii de la mama la fat, fie intre doi parteneri care au un raport sexual neprotejat. Acest parazit nu supravietuieste in afara corpului uman.

Numita si boala tacuta, infectia cu Chlamidya poate ramane silentioasa mai multi ani in majoritatea cazurilor. Aceasta perioada reprezinta faza asimptomatica a bolii in care afectiunea, desi nu se face simtita, este transmisa tuturor partenerilor cu care purtatorul are relatii sexuale neprotejate.

Simptome si complicatii


Atunci cand simptomele se declanseaza, pot cunoaste mai multe forme: scurgeri vaginale, iritatii si mancarimi, arsuri, sangerari vaginale neobisnuite si dureri la urinat. La barbati, boala se manifesta prin nevoia de a urina frecvent, insotita de o senzatie de usturime.

Daca nu este descoperita si tratata la timp, infectia poate avea complicatii grave: salpingita (inflamarea trompelor uterine), infertilitate si meningita sau artrita. Chlamidya poate afecta si ochii, iar in acest caz ea prezinta riscuri crescute mai ales la bebelusi. In absenta vaccinului antichlamidya, trebuie luate masuri de precautie. Asta pentru ca infectia este tacuta si toate persoanele active sexuale pot fi potentiali purtatori.

Protejeaza-te


Atunci cand nu iti cunosti partenerul sexual prea bine, prezervativul ramane cea mai buna metoda de contraceptie pentru ca te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Acest lucru este cu atat mai necesar cu cat nu ai un partener stabil.

Pentru a putea trata si preveni aceasta infectie, trebuie sa stii la ce sa te astepti. Diagnosticul precoce este indicat pentru a putea combate raspandirea infectiei. El poate fi dat in urma analizelor de sange. De asemenea, cu ajutorul acestora se poate stabili si etapa in care se afla infectia: incipienta, medie sau avansata. In anumite cazuri infectia poate fi depistata si in urma unui simplu test de urina.

Tratamentul cu antibiotice


Odata boala diagnosticata, tratamentul consta in administrarea de antibiotice care dureaza aproximativ doisprezece zile, putand varia in functie de gravitatea infectiei. Daca apar complicatii este necesara o injectie intravenoasa sau o interventie chirurgicala, in functie de gravitatea situatiei.
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ramona pe 26 Nov 2008, 15:40
    bubite albe in zona vaginala si zona anusului

    am 17 ani si mi-am inceput viatza sexulala de aproximativ 5 luni.de 2 sapt am constatat k am o bobita mica iar de cateva zile am observat ca mi-au aparut mai multe bobite de acest gen.am si o secretie alba asemeni unei mucoase.nu ma doare, nu am mancarimi.am avut numai relatii protejate.ce pot sa am ? e vorba de o ciuperca sau de virusul HPV?

    0
    0

  • fufntu pe 23 Nov 2008, 11:46
    menopauza

    ce produse naturiste sa iau pentru dereglari date de menopauza?(bufeuri, transpiratii) va multumesc! mama mea ia kamayani si cica e bun

    1
    0

  • betty pe 18 Nov 2008, 11:09
    candida

    ptr alexy51990 da.exista.clotrimazol crema,tantum rossa-ptr irigatii si ovule klion D 100 si antobiotic tinizol.ptr administrare intreaba un farmacist

    0
    0

  • elena pe 11 Nov 2008, 08:33
    ginecologie

    am dureri de burta in yona ovarelor, singerey dupa 18 yile de la mensrtuatie pot sa folosesc ovule cu propolis

    0
    0

  • giuvaer pe 4 Nov 2008, 16:12
    menopauza

    ce produse naturiste sa iau pentru dereglari date de menopauza?(bufeuri, transpiratii) va multumesc!

    0
    0

  • ALEXY51990 pe 9 Oct 2008, 00:30
    candida

    exista vreun tratament care da randament pentru candida genitala

    0
    0

  • beautyy pe 7 Oct 2008, 20:22
    chlamidya

    am facut analizele pt chlamidia mia iesit echivoc ce este?

    0
    0

  • beautyy pe 7 Oct 2008, 20:22
    chlamidya

    am facut analizele pt chlamidia mia iesit echivoc ce este?

    0
    0

  • beautyy pe 7 Oct 2008, 20:22
    chlamidya

    am facut analizele pt chlamidia mia iesit echivoc ce este?

    0
    0

  • nicoleta pe 7 Oct 2008, 20:00
    chlamidya

    am facut testul pt chlamidya culturi din col,nu mia iesit nici negativ nici pozitiv mia iesit echivoc e trebuie sa fac?

    0
    0

  • ini pe 16 Sep 2008, 21:22
    boala genitala

    am o scurgere galbuie din penis, cu o usoara mancarime, ce este?

    0
    0

  • alinadali pe 7 Iul 2008, 20:59
    un sfat important

    incearca sa stai cu bazinul in apa fierbinte suportabil, si nu evita sa bei ceai de musetel. apoi sa iti faci zilnic bai cu ceai de pelin, este f fffffffffffffffffffffffff bun, crede ma. good luck!!!!!!

    0
    0

  • hristu costela pe 5 Iul 2008, 07:54
    boala ginecologica

    am nevoie de sfatul dumneavoastra ;de citeva zile simt ca ma ustura in zona genitala mai mult pe deasupra.relatii sexuale nu am mai avut cam de 3 luni sotul meu nefiind in tara banuiesc ca e vorba de vreo ciuperca va rog dati-mi sfatul dumneavoastrasi cum trebuie sa ma tratez

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod