Ce ar trebui să știi despre endometrioză

Ce este endometrioza? Aceasta apare atunci când țesutul crește în locul greșit.
Cu alte cuvinte, femeile care suferă de endometrioză prezintă o creștere a țesutului care căptușește uterul în locuri în care nu ar trebui - ovare, trompe uterine și mucoasa pelvisului. În cazuri rare, această creștere poate apărea și la nivelul altor organe din corp.

Tot ce ar trebui să știi despre endometrioză


Țesutul endometrial nu este la fel ca țesutul din restul corpului. Din cauza faptului că este implicat în menstruație, acesta se îngroașă, se descompune și sângerează o dată pe lună. Iar acest lucru continuă să se întâmple, indiferent de locul în care este țesutul în corp.
În uter, țesutul endometrial desprins părăsește corpul în fiecare lună, în timpul ciclului menstrual. În alte părți ale corpului, acesta se blochează și poate irita țesuturile și organele din jur.

Endometrioza poate fi foarte dureroasă sau complet nedureroasă


Când se întâmplă acest lucru, se pot forma chisturi și țesut cicatricial. Pentru multe femei, acest lucru poate duce la apariția durerilor în timpul ciclului, relațiilor intime sau chiar tranzitului intestinal și urinării. Ar putea apărea și simptome precum sângerări abundente, oboseală, diaree, constipație, balonare, greață.

Însă această boală este diferită pentru fiecare persoană.
Există pacienți care au o stare avansată a bolii și mult țesut cicatricial și nu știu de prezența afecțiunii. Iar alte persoane au dureri severe.

Endometrioza reprezintă o cauză comună a infertilității


Cicatrizarea și creșterea țesutului în ovare poate împiedica sarcinile. Procesul normal prin care sperma se deplasează spre trompele uterine nu mai poate avea loc, din cauza faptului că există prea multe distorsiuni structurale. Chiar dacă are loc această deplasare, inflamația prezentă poate duce la o implantare precară sau la o calitate scăzută a oului.
Nu toate persoanele care suferă de endometrioză au probleme cu conceperea copiilor. 

Endometrioza poate fi cauzată de menstruația retrogradă


Medicii nu știu exact ce cauzează endometrioza sau de ce anumite femei sunt afectate. În multe cazuri, medicii sunt de părere că are de-a face cu menstruația retrogradă, adică sângele care conține celule endometriale curge înapoi în cavitatea abdominală, în loc să iasă din corp. Cele mai multe femei sunt capabile să absoarbă acel țesut. Însă în cazul anumitor femei, din cauza unor probleme imunitare sau genetice, acel țesut se poate implanta în interiorul abdomenului și poate duce la multe dintre simptomele enumerate.
În orice caz, endometrioza nu este cauzată de ceva ce femeile fac și nu poate fi prevenită.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod