Caz incredibil în România. Operată de fibrom gigant, rămâne însărcinată după 2 luni


Foto: dr. Silviu Iștoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă
 
Fibroamele uterine apar de multe ori în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbări majore în viaţă şi comportamentul femeilor cu această afecţiune. Alternativa la operaţia clasică, operaţia laparoscopică este o metodă foarte puţin răspândită în ţara noastră, marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale ginecologice fiind clasice.
Odată cu posibilitatea de operare laparoscopică, uterul nu mai este pus în pericol, nu mai este nevoie de incizie abdominală, iar femeile pot rămâne mai uşor însărcinate chiar şi după diagnosticul de fibrom uterin.

„Fibromul meu a fost descoperit în stare incipientă când avea doar 5 cm la un control de rutină. Deşi am realizat o embolizare, aceasta nu a reuşit, a scăzut în dimenisiuni, dar într-un an a crescut la 8-10 cm şi apoi într-un timp foarte scurt a ajuns la 17 cm în necroza aseptică, fiind pasibilă atunci de cancer. Medicii au vrut să mă opereze atunci când am ajuns la spital, dar ştiam că acest lucru însemna extirparea fibromului cu tot cu uter şi deci infertilitate.
Am ajuns într-un final la la Dr. Silviu Iștoc, unde am discutat de laparoscopie imediat după ce am efectuat analizele. De când m-a consultat domnul doctor m-a asigurat că nu este malign şi că îl poate îndepărta şi aşa a şi fost, operaţia a decurs foarte bine, după o săptămână chiar am fost în vacanţă, iar în două luni am rămas însărcinată natural. Fiind din Iaşi consultaţiile au fost şi la distanţă, dar domnul doctor este foarte deschis aşa că am comunicat în fiecare săptămână. Am născut prin cezariană o fetiţă, uterul meu este acum sănătos şi nu pot să am decât cuvinte de laudă şi admiraţie pentru cel care ne-a ajutat să fim părinţi”
, povesteşte pacienta care a rămas însărcinată la doar două luni după operaţia laparoscopică a fibromului uterin.

Din fericire, femeile care sunt diagnosticate cu fibrom uterin au acum şansa să fie operate laparoscopic, cu conservarea uterului.
Din ce în ce mai multe femei sunt operate în acest mod, iar intervenţiile au o rată foarte mare de reuşită, multe dintre paciente reuşind să rămână apoi însărcinate.

O altă poveste de succes se referă la o pacientă în vârstă de 28 de ani căreia i-a fost îndepărtat un fibrom de 20 cm, practic cât o minge de fotbal, salvarea uterului fiind o operaţie dificilă, dar de succes. Şi în cazul unei alte paciente de 38 de ani, dr. Silviu Iștoc a extirpat laparoscopic un fibrom uterin gigant, iar după doar un an aceasta a rămas însărcinată. Îndepărtarea laparoscopică a fibromului uterin face posibilă o recuperare foarte rapidă, iar din punct de vedere psihologic, nu afectează în niciun fel încrederea în sine a pacientei, datorită menţinerii posibilităţii de a avea copii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod