Casanova. Povestea vietii mele

„Fericiti sunt aceia ce nu au nevoie sa spere sau sa calculeze pentru a se bucura de viata."

S-a nascut la Venetia in 1725, a primit o educatie rafinata, a devenit doctor in drept la 16 ani si si-a inceput cariera ca abate intr-o manastire.Chipul sau de dandy (inalt, brunet, cu parul lung si frumos ondulat) si fascinatia pentru sexul frumos l-au determinat sa renunte curand la cariera bisericeasca.

A calatorit mult, i-a cunoscut pe cei mai importanti oameni ai vremii (Catherina cea Mare, Frederic cel Mare, Voltaire, Mozart etc.), a fost inchis de Inchizitie timp de 5 ani si este cel mai celebru seducator al tuturor vremurilor.


„Putine persoane ii pot egala cunoasterea, inteligenta si imaginatia" (Lamberg).
Casanova era, se pare, deopotriva dorit si invidiat pentru inepuizabila sa forta erotica.

Casanova, „scandalosul si insolitul" venetian, nu a fost doar ceea ce s-a crezut: un aventurier, escroc si libertin. Ci si poetul, memorialistul, filosoful, muzicianul ale carui Memorii au fost considerate
„adevarata Enciclopedie a secolului al XVIII-lea" (Blaise Cendrars).
Viata sa mondena si amoroasa a fost dominata de deviza „Bucura-te de fiecare clipa traita!" Aceasta viata de placeri a fost consemnata fara pudoare in miile de pagini ale Memoriilor sale, intitulate si Povestea vietii mele, autobiografie lipsita de complezenta, care traverseaza secolul Luminilor.
Scrisa extrem de savuros, cartea — din care editia de fata ofera o bogata selectie — este considerata o capodopera a literaturii, prin picanteria detaliilor, amploarea moravurilor descrise si eruditia autorului.

„Principala mea preocupare in viata a fost sa-mi cultiv placerile simturilor. Simtindu-ma nascut pentru sexul opus, l-am iubit intotdeauna si m-am lasat iubit de el. Mi-a placut la nebunie savoarea meselor bune si m-a pasionat tot ceea ce era menit sa-mi incite curiozitatea.".

Casanova

 

Poti cumpara cartea "Casanova. Povestea vietii mele" de Jacques Casanova de Seingalt, aparuta la Editura Trei de pe site-ul www.metropolis.ro la pretul de 29.90 RON.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod