Candidoza - cauze si remedii

Candida (sau Candida Albicans) este o micoza care traieste in intestinul uman. Face parte din
Candida (sau Candida Albicans) este o micoza care traieste in intestinul uman. Face parte din flora intestinala si toata lumea are in corp, intr-o proportie redusa, candida, alaturi de multe alte bacterii, care se mentin in echilibru unele pe altele. Cand in corp se produc anumite dezechilibre, micoza poate deveni infectioasa, provocand candidoza.

Cauzele care duc la aparitia candidozei

Una dintre ele o reprezinta excesul de antibiotic, care distruge atat bacteriile daunatoare, cat si bacteriile inofensive. Acest lucru permite candidei sa se multiplice.
Consumul necontrolat de anumite alimente si lipsa altora (dezechilibru alimentar) are acelasi efect.
Cum micoza are ca mediu propice de dezvoltare unul acid (cu PH redus), sarcina, pe parcursul careia se secreta substante acide, pare sa favorizeze si ea infectia.
Stresul poate influenta aparitia unor dezechilibre care duc la candidoza, cand organismul are imunitatea scazuta.
Imediat dupa menstruatie, cand organismul a pierdut fier si calciu, fiind mai slabit, lupta mai greu impotriva inmultirii candidei.
S-a constatat ca apare mai frecvent dupa menopauza.
Consumul de steroizi, anticonceptionale si alte medicamente pe baza de hormoni poate influenta procesele chimice din corp.
Raspandirea sporilor se poate face si prin toaletele publice.

Candidoza - Simptome

Marea majoritate a femeilor au macar o data in viata candidoza.
Din pacate, este o infectie foarte raspandita in prezent, iar cea mai frecventa este cea vaginala. Cele mai frecvente simptome in cazul candidozei vaginale sunt: senzatii de arsura si mancarime pe vulva si in zonele din jur, secretie alb-galbena, cu o consistenta mai groasa, branzoasa, posibila usturime la urinare sau, uneori, in cazul contactului sexual. Barbatii sunt extrem de rar infectati si se manifesta ca o iritatie puternica pe penis, ce cauzeaza mancarimi. Sunt rare cazurile in care candidoza se transmite pe cale sexuala.

Candidoza orala - in zona gurii - arata ca o spuma alba pe pielea iritata, rosie. Daca se incearca indepartarea ei, foarte probabil va sangera.

Candidoza pe piele apare, de obicei, la copiii de varste foarte mici, din cauza umezelii acumulate in zona acoperita de scutec; este destul de asemanatoare cu cea orala. Poate aparea si la adulti, dar mult mai rar.

Candidoza - Diagnostic

In cazul aparitiei simptomelor candidozei, trebuie consultat un medic si efectuata o serie de analize la recomandarea acestuia, in principal analize de secretie. Daca infectia reapare sau simptomele se agraveaza, se face si o analiza a sangelui.

Candidoza are simptome comune cu alte boli, iar uneori acestea pot fi confundate. Se intampla destul de des ca o femeie sa creada ca a recidivat candidoza, cand, de fapt, este vorba despre altceva. In mod special daca esti insarcinata, consulta un medic pentru a stabili precis cauzele simptomelor.

Tratament

In general, se prescrie fie tratament intravaginal (ovule), fie crema (care se aplica oral, intravaginal sau local, in functie de tipul de infectie) sau tratament oral (pastile).
Tratamentul dureaza de obicei 3-7 zile sau pana la doua saptamani, in cazurile mai dificile. Daca simptomele nu dispar intr-o saptamana, consulta din nou medicul.

Pentru candidoza vaginala, se prescriu ovule, de regula unul pe zi, seara, sau doua pe zi daca infectia este mai accentuata ori simptomele dureaza de mai mult timp. Este de preferat introducerea lor in vagin seara, pentru ca, dupa absorbtie, ramane un rest din ovul care va curge pe slip. Este bine sa porti un protejslip, mai ales daca ti s-a prescris doza dubla. Cel mai des se recomanda Clotrimazol.

Se mai recomanda crema pentru aplicare locala, pe vulva si in zonele din jur. In general, este vorba tot de Clotrimazol, administrat dimineata si seara. Se mai pot prescrie Miconazol sau Butoconazol.

Daca apare o candidoza vaginala, este indicat sa pastrezi o igiena locala cat mai stricta. Asigura-te ca zona infectata este mereu curata, ca schimbi des lenjeria de corp si protejslipul, spala-te foarte bine pe maini inainte de a aplica crema sau de a introduce ovulul. In plus, ar fi bine sa dezinfectezi lenjeria de corp dupa vindecarea candidozei, deoarece mai pot ramane bacterii pe ea care sa duca la reaparitia bolii, desi, in general, numarul acestora nu este suficient de mare.

In cazul tratamentului oral, se prescrie o singura doza dintr-un antibiotic special, urmat de Fluconazol sau Amphotericin B. Sigur, nu este absolut necesar ca medicul sa-ti recomande una dintre aceste substante.
Ele sunt cele mai cunoscute, dar specialistul iti va recomanda una sau alta, in functie de genul de infectie pe care il constata si de organismul tau.

Candidoza orala se trateaza de obicei cu o crema. Se aplica local si se urmareste evolutia infectiei in functie de specificatiile medicului. Si aici este necesara o igiena severa si mentinerea zonei afectate cat mai ferita de umezeala excesiva.

Candidoza pe piele (care apare de obicei la copiii mici) se trateaza cu Clotrimazol, de obicei crema sau lotiune, aplicata conform specificatiilor medicului in zonele afectate; in plus, trebuie schimbate cat mai des scutecele copilului. Si in acest caz, daca simptomele nu dispar intr-o saptamana, consulta din nou medicul.

Excesul de tratament, fara a fi nociv in sine, poate duce la crearea de catre organism a unei imunitati fata de substanta in cauza. De aceea, este bine sa te tratezi dupa sfatul medicului si numai dupa diagnosticul lui.

In timpul tratamentului pentru candidoza si imediat dupa aceea, este bine de evitat alcoolul si dulciurile in exces, care permit dezvoltarea micozei. Incearca sa mananci cat mai variat si atent, pentru a restabili echilibrul in intestin.

Complicatii

Candidoza nu dispare de la sine daca nu este tratata. Isi pastreaza simptomele. De obicei, dispare destul de repede cu ingrijirile de rigoare, dar are prostul obicei de a reaparea in caz de stres sau de alte aspecte ce cauzeaza noi dezechilibre in flora intestinala.


Este foarte greu de tratat la persoanele diagnosticate cu HIV. In cazuri mai severe, candida poate ajunge in sange, provocand afectiuni ale rinichilor, valvelor inimii, ale plamanilor sau chiar ale creierului. Acestea sunt situatii foarte rare, dar grave.

Daca infectia reapare prea des, trebuie facute analize mai minutioase. Candida in exces poate fi un semn al instalarii unei boli mai serioase, precum SIDA, diabet sau leucemie.

Cum poate fi prevenita

O igiena locala buna si o dieta echilibrata ajuta la prevenirea aparitiei acestei infectii. Cum insa exista o serie de factori diferiti si variati care duc la dezvoltarea micozei, este dificil s-o eviti in totalitate, asa cum reiese din numarul mare de cazuri si din frecventa reaparitiei ei. In conditiile in care nivelul ridicat de stres este in sine un factor, se impune fie o atentie mai mare si mai stricta atat in privinta mancarii, cat si a igienei, fie depistarea si tratarea imediata a semnelor micozei.
 

Comentariile 451-461 din 461

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lucky2007 pe 6 Mar 2008, 11:30
    infectie candida vezica biliara

    si eu sunt disperata dupa ce am citit efectele acestei infectii ginecologice ,gandindu-ma ce devastatoare consecinte voi suporta daca la mine vezica urinara este inflamata cu candida albicans,diagnostic stabilit dupa un test de biorezonanta.Marturisesc ca nu ma doare la urinare,e adevarat ca urinez des,dar nici nu stiu ce simptome da,ca sa le pot identifica.Ma sperie gandul ca nu gasesc tratament.Va rog sa ma ajutati si pe mine.

    0
    0

  • lucky2007 pe 6 Mar 2008, 11:28
    infectie candida vezica biliara

    si eu sunt disperata dupa ce am citit efectele acestei infectii ginecologice ,gandindu-ma ce devastatoare consecinte voi suporta daca la mine vezica urinara este inflamata cu candida albicans,diagnostic stabilit dupa un test de biorezonanta.Marturisesc ca nu ma doare la urinare,e adevarat ca urinez des,dar nici nu stiu ce simptome da,ca sa le pot identifica.Ma sperie gandul ca nu gasesc tratament.Va rog sa ma ajutati si pe mine.

    0
    1

  • criss pe 6 Mar 2008, 11:15
    doza unica pt candida

    Am uitat sa mentionez dar in ziarul de luni era un articol despre ginostyn parca, doza unica ,eficienta pt candida, nou aparut pe piata.

    0
    0

  • Criss pe 6 Mar 2008, 11:09
    remediu sigur

    Un an de zile m-am chinuit cu o candidoza cumplita, am incercat toate medicamentele, pliculete, creme,prescrise de medicul ginecolog pe care il exasperasem.Pana cand farmacista mi-a spus sa renunt la astea sa fac seara spalaturi numai cu bicarbonat si mi-a dat IMUNOSTIN pastile pt intarirea imunitatii.Nu stiu cand a disparut candida, dupa o luna am constatat ca nu ma mai supara, nici nu a mai aparut, au trecut peste 10luni.

    0
    0

  • Rodica pe 6 Mar 2008, 10:52
    remedii candidoza

    Incercati sa infuzati in 1 litru doua frunze de marul lupului.galbenele si lumanarica.Va spalati timp de 10 zile cu acest ceai.Efect garantat!!!

    0
    0

  • loreley pe 6 Mar 2008, 10:44
    Ani si ani....

    de 22 sau 23 de ani ma lupt cu aceasta nesimtita de bacterie di...degeaba. am cheltuit o avere pe Diflucan, Nistatin, vitamine, legume de tot felul si ceaiuri care, cica, ar rezolva problema. Pina la urma am dat peste o doctorita care mi-a spus ca trebuie sa evit tot ceea ce ar putea determina cresterea aciditatii in stomac prin acidul continut (muraturi cu otet, ciorbe acrite cu otet...etc) sau prin fermentatie pentru ca acestea favorizeaza dezvoltarea candidei. MI-a recomandata ca din cind in cind sa beau foarte incet un pahar cu o lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvat, daca suport.NU am suportat, mie mi-a fost rau. Am redus drastic dulciurile pe baza de zahar. Oricum, trebuie stiut ca lupta cu candida este in sine scirboasa pentru ca in momentul in care bacteria moare elimina o substanta toxica in organism, de aceea pe parcursul tratamentului ne simtim si mai rau, pina se elimina toxinele. Cred ca de aceea mi-a fost rau dupa bicarbinat, dar nu nu am putut persevera. Ideea este ca trebuie sa incheiem un armistitiu cu candida si sa nu ne asteptam la o victorie totala. In statele Unite, 80% din populatia feminina de virsta adulta are aceeasi problema! Statistica asta m-a mai incurajact, cumva. "daca nici ei nu au gasit un remediu, noi...." Iar despre doctorii din ROmania....nici nu vreau sa ma pronunt ca mi s-ar face rusine de ce as putea spune.

    0
    0

  • angi pe 6 Mar 2008, 10:33
    candidoza

    SI EU AM TRECUT PRIN ASA CEVA SI AM SCAPAT CU SPALATURI VAGINALE CU PELIN SI GALBENELE,INCEARCA SI TU SI TE VEI MINUNA CE EFECTE ARE............SANATATE MULTA

    0
    0

  • gelu pe 6 Mar 2008, 10:19
    un sfat,

    draga claudiea,, si eu am trecut prin asa ceva,, dar ai rabdare , si trateaza si partenerul.. de oare si el e infectat. ai rabdare ca se va rezolva ,,mergi la un medic dermatolog.. si insista .. si te vei vindeca .vezi ca sunt creme , specieale . ,si pastile , sati dea dun\mnezeu sanatate,, si fii tare,, nu te descuraja .. o zi buna,,

    0
    0

  • Claudia pe 6 Mar 2008, 09:47
    Candidoza vaginala

    Buna ziua, Stimata D-na, Am facut "n" Tratamente si infectia in cauza nu a disparut. De cite ori merg la doctor mi se spune acelasi lucru: nu stiu ce sa-ti mai fac fato. Ai imunitatea scazuta. Au trecut 1.30 de la ultimul tratament. Inainte de a-l reincepe, as vrea sa stiu ce as mai putea face infara de Cantacuzino, analize, am facut si analiza pentru Hiv-sunt negativa, insa starea sanatatii mele este una mai precara, sunt slabita, am palpitatii pe care le simt in zona inimii, as vrea sa dorm non-stop, nu ma mai pot concentra ca inainte, si nu mai rezist la efort constant, etc. Ma balonez, desi incerc sa maninc variat, ma constip, dar constipatia o rezolv cu o cafea si o tigara..... Am facut diagrama la Cantacuzino si mi s-a spus ca candidoza mea este foarte rezistenta si ca va ceda doar la un anumit medicament care mi s-a prescris. Din pacate am urmat 2 saptamini tratamentul, am dezinfectat totul WC-ul, lenjerie intima si haine, etc si degeaba. Nu mai stiu ce sa mai fac. As vrea un nume care sa se ocupe serios de mine si sa nu-mi vorbeasca urit, sa aiba rabdare si sa nu astepte numai cadouri de la mine, si sa ma trateze, pina la capat. As putea fi o provocare pentru un adevarat medic. Nr. meu de tel este: 724 236 203. Astept un sfat, un ajutor din partea cuiva care chiar merita sa-si spuna medic.

    0
    0

  • lori pe 6 Mar 2008, 09:45
    candidoza oralama lupt si eu cu acea

    ma lupt si eu cu aceasta boala de aproape un an, an urmat tot felul de retete inclusiv naturiste si nimic.Cum se numeste crema pentru candida bucala.Daca cineva stie si vrea sa-mi dea o mina de ajutor,rog sa-mi scrie pe mail loretasul@yahoo.com.Va multumesc si multa sanatate tuturor.Lori

    0
    0

  • crina pe 6 Mar 2008, 09:06
    tratamentul candidozei

    in candidoza vaginala care este cel mai tare antibiotic care se prescrie ?

    0
    1
Pagina « 5 6 7 8 9 10 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod