Avortul si consecintele lui

In lume se fac, anual, intre 30 si 55 de milioane de avorturi provocate. Prin ce trece o femeie care recurge la un avort si cum trebuie sa se ingrijeasca ea? Care sunt simptomele normale si anormale din perioada imediat urmatoare? Cand poate fi reluata viata sexuala? Despre aceste aspecte am discutat cu Iuliana Baltes, medic de planificare familiala.
TopSanatate: Ce este avortul?

Dr. Iuliana Baltes: Un avort reprezinta terminarea sarcinii prin orice mijloace, inainte ca fatul sa fie suficient de dezvoltat pentru a supravietui. Definitia data de OMS este limitata la terminarea sarcinii inainte de 22 saptamani de gestatie, calculata in functie de data primei zile a ultimei menstruatii si expulzarea unui fat care cantareste 500 g.


TopSanatate: Cand trebuie efectuat un avort, in cazul unei sarcini nedorite? Care este intervalul in care poate sa fie efectuat fara a avea implicatii negative grave asupra sanatatii?

Dr. Iuliana Baltes: In Romania, intreruperea cursului sarcinii e permisa pana la 14 saptamani. Tinerele, adolescentele sub 18 ani nu au nevoie de consimtamantul parintilor pentru a efectua o intrerupere de sarcina intr-o unitate spitaliceasca.

Practic, in celelalte tari din vest majoritatea femeilor beneficiaza de o perioada de gandire. Daca femeia hotaraste sa recurga la avort, i se da o perioada de o saptamana (limita maxima stabilita in Franta) de reflectare, timp in care este consiliata si de un psiholog.

La noi avortul inca se face mai rapid. Femeia solicita intreruperea de sarcina, are loc consultatia,  este pus diagnosticul si imediat se efectueaza avortul, fie in unitatile de stat, fie in clinici private. Astfel, femeia nu mai beneficiaza de acea perioada de reflectie, ci se recurge direct la aceasta manevra chirurgicala fara sa stie prea bine ce o asteapta.

In general, in maternitatile mari care au si cabinete de planificare, medicul sau asistenta le consiliaza putin inainte de avort, indemnandu-le ca apoi sa apeleze la o metoda contraceptiva moderna.
Dar efectul scontat al acestor actiuni nu este de mare amploare, deoarece femeia este deja stresata, intra intr-un mediu ostil pe care nu-l cunoaste, nu stie ce sa faca mai repede si uneori informatia trece pe langa ureche. In unele maternitati din orasele mari, femeile care fac un avort primesc gratuit in primele 3 luni fie pilule contraceptive, fie un contraceptiv injectabil, fie sterilet si sunt consiliate.


TopSanatate: Care sunt metodele chirurgicale prin care se realizeaza un avort provocat?

  • aspiratia menstruala;
  • vacuum aspiratia;
  • dilatarea si chiuretajul;
  • dilatarea si evacuarea;
  • histerotomia (operatia cezariana);
  • avortul medical RU 486 (Mifepristone).


TopSanatate: Care dintre aceste metode sunt practicate momentan si in Romania?

Dr. Iuliana Baltes: In afara de avortul medical, toate celelalte metode sunt practicate si in Romania.


TopSanatate: Ce se intampla dupa avort? La ce complicatii se poate astepta femeia care tocmai a trecut prin experienta unui avort?

Complicatii imediate:
  • hemoragia uterina;
  • perforatia uterina;
  • leziunea cervicala;
  • complicatiile cauzate de anestezie;
  • embolismul;
  • nasterea unui fat viu.

Complicatii precoce:
  • infectia.

Complicatii tardive:
  • anomalii menstruale;
  • infertilitate;
  • avortul spontan;
  • prematuritate;
  • imunizare Rh;
  • efecte psihice;
  • mortalitate.


TopSanatate: Cum trebuie sa se ingrijeasca femeia dupa un avort? Exista anumite reguli de igiena, control periodic de care trebuie sa tina cont?

Dr. Iuliana Baltes: In general, o complicatie poate sa apara in primele 10 zile, generand o sangerare, iar atunci femeia trebuie sa se intoarca la ginecolog.
De asemenea, depinde si de atitudinea fiecarui ginecolog: sunt ginecologi care dupa chiuretaj le dau reteta in mana (cu precizarea: "in caz ca apare ceva, urmezi aceasta reteta") sau ginecologi care le cheama la control. Din nefericire insa, femeia cand se vede scapata de problema nu prea mai revine la control. Astfel trecem cu vederea foarte multe complicatii, nu le tratam corect si de aici apar altele mai grave.

Reguli de igiena:
  • se face toaleta organelor genitale externe de doua ori pe zi;
  • nu se recomanda spalaturile vaginale/irigatiile in primele doua saptamani dupa avort;
  • se poate face dus cu apa la o temperatura potrivita;
  • se evita baia generala.


TopSanatate: Care sunt semnele si simptomele normale si anormale in aceasta perioada, cu referire la secretii, dureri abdominale, oboseala, sangerari, frisoane/febra? Menstruatia in cat timp trebuie sa revina la normal?

Dr. Iuliana Baltes: Dupa chiuretaj femeia nu trebuie sa mai sangereze, nu trebuie sa o doara burta, nu trebuie sa aiba temperatura. Primele semne de genul: dureri abdominale, febra, scurgeri vaginale mai ciudate, inseamna o problema si trebuie sa apeleze numaidecat la un medic. Menstruatia revine la 30 de zile de la data la care a fost efectuat avortul. Mai devreme de atat nu inseamna menstruatie, ci mai degraba o endometrita, o sangerare ca urmare a chiuretajului.


TopSanatate: Dupa cat timp este indicata reluarea vietii sexuale?

Dr. Iuliana Baltes: Contactele sexuale pot fi premise si a doua zi, insa sunt recomandate macar 14 zile de repaos sexual, pentru ca totusi acolo a fost o manevra chirurgicala.
O femeie care a efectuat un avort trebuie sa stie ca la 7 zile dupa chiuretaj exista riscul de a ramane insarcinata, in cazul in care nu a folosit metode de contraceptie moderne.

Avortul nu este o metoda de spatiere a intervalului dintre menstre, ci este o metoda de intrerupere a cursului normal al unei sarcini, nu este nicidecum o metoda contraceptiva.


TopSanatate: Cand poti incepe folosirea unei metode de contraceptie? Care sunt metodele recomandate si cele nerecomandate in situatia de fata?

Dr. Iuliana Baltes: Metodele de contraceptie pot fi initiate a doua zi dupa avort, nu exista niciun pericol. Daca a fost un avort mai complicat, atunci depinde de mai multi factori. Insa, daca pacienta este sanatoasa nu ar trebui sa intampine mari probleme.

Se poate initia o metoda, deoarece chiar daca apare o complicatie imediata cum ar fi o infectie care se numeste endometrita, ea poate folosi o metoda contraceptiva si sa faca si tratament pentru endometrita. Asadar, contactul sexual se poate incepe intre prima si a saptea zi, dupa avortul de intai sau al doilea trimestru si se poate initia o metoda contraceptiva. Se poate incepe si dupa a saptea zi de la efectuarea chiuretajului, cu conditia ca in primele 7 zile sa se protejeze in plus la contactul sexual pana se instaleaza protectia contraceptiva.

Cam in 11 zile se matureaza un folicul ovarian, de aceea se spune ca la 7 zile de la chiuretaj femeia risca sa ramana gravida.


TopSanatate: Cateva sfaturi pe care le puteti oferi cititoarelor noastre care se afla in acest impas. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze de la "depistarea" unei sarcini nedorite si decizia de face un avort.


Dr. Iuliana Baltes: In primul rand trebuie sa stie ca avortul face parte din drepturile fundamentale ale ei, ea poate sa decida singura - indiferent de presiunea celor din jur - ce vrea sa faca cu sarcina, daca sa o duca la bun sfarsit sau sa renunte la ea. Nimeni nu are dreptul sa o influenteze, ea singura va fi cea care va lua decizia. Ea trebuie sa se decida bine inainte, daca vrea sa tina sarcina si sa aiba un copil, ce inseamna acest lucru, ce inseamna pentru ea, pentru sanatatea ei, pentru viitorul ei si pentru cariera ei profesionala. Daca vrea sa renunte la ea, trebuie sa se informeze ce inseamna un chiuretaj, cum se face, unde se face, care sunt complicatiile, ce se intampla dupa un chiuretaj, ce va avea de gand sa faca in viitor.

Cu o gandire temeinica, ea singura isi va lua decizia. In Romania legislatia este permisiva si nimeni nu-i poate pune o piedica in a-si face un avort, din moment ce aceasta este dorinta ei. O data se poate intampla, pentru ca poate nu stii, poate nu ai auzit, dar este bine ca dupa ce ai facut un avort sa stii ca exista metode de preventie, pentru ca una dintre complicatiile cele mai de temut ale oricarui avort este sterilitatea secundara, adica posibilitatea ca femeia sa nu mai poata face copii atunci cand isi doreste.

Dr. Iuliana Baltes te sfatuieste cum sa te ingrijesti dupa un avort. Informeaza-te!
 

Comentariile 301-329 din 329

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • petrescu mihaela pe 6 Iul 2008, 15:58
    ajutor

    care sunt pozitiile cele mai favorabile pentru a ramane insarcinata cat mai repede?multumesc!

    0
    2

  • petrescu mihaela pe 6 Iul 2008, 15:51
    rugaminte

    am facut un avort acum 7 ani si de atunci nu am ramas gravida avand in vedere k akm am varsta de 26 ani! va rog frumos sa-mi raspundeti la intrebare sunt tare nedumerita!multumesc mult

    0
    0

  • petrescu mihaela pe 6 Iul 2008, 14:59
    avorturi

    am 26 de ani si in urma cu 7 ani am ramas insarcinata dar a trebuit sa-l dau afara.nu am mai ramas gravda niciodata!sunt terminata imi doresc un copil enorm de mult.am fost la doctor sa vad cauza si uni dr.imi spun k am chisturi si de aceea nu raman gravda si altii imi spun k nu am absolut nimic!va rog sa ma ajutati.multumesc

    1
    0

  • kalon pe 3 Iun 2008, 23:57
    de ce dupa avort am secretie maronie-neagra?desi am deja 2 saptamanii de la intreruperea sarcini

    Va rog sa ma ajutati.

    0
    0

  • MIRUNA pe 16 Mai 2008, 07:53
    VREAU SA FAC AVORT

    VREAU SA FAC AVORT DAR ESTE BINE LA 6 LUNI?

    3
    4

  • Andreea Chirita pe 8 Mai 2008, 15:03
    Avort

    Dupa 2 avorturi, care sunt consecintele daca vreau sa am un copil, si ce sfaturi imi dati??

    0
    0

  • Alice pe 22 Mar 2008, 10:23
    Ajutor

    Se poate face un avort la aproximativ 5 luni de sarcina, "la cerere", fara prea multe intrebari, justificari si anaize? Am nevoie de un sfat in acest sens si eventual de indrumarea catre un cabinet.

    0
    4

  • alisa pe 13 Mar 2008, 11:46
    Parerea mea

    Nu stiu cum gandesc anumite persoane dar atunci cand din neatentie ai ramas si impartasesti acest secret si iubitului si el in loc sa fie fericit k e tatik incearca sa fuga de fapta facuta care pana la urma se dovedeste a fi un las si ramai singura cu pruncu si nu sti incotro sa o ei eu zic ca mai bine nu l lasi sa creasca si sa nu ai o casa, un servici si mai ales un tata. Va scriu din experienta pe care am trait-o cu aproximativ 3 luni in urma. Oare acel barbat ce a simtit cand m-a lasat singura si ne ajutorata? Ce stiu barbati sa faca? Nimik bun. Decat sa dea sperante unei femei si apoi sa o paraseasca cand are cea mai multa nevoie de el. Ce trebuie sa faca o femeie pusa in aceasta situatie?

    0
    1

  • lavi pe 28 Feb 2008, 16:58
    Fara AVORTURI

    Nimic in lumea asta nu e mai frumos decat sa dai viata. Eu am ramas insarcinata la 18 ani si vreau sa zic ca niciodata nu mi-a trecut prin cap sa fac avort. Mai bine dai viata decat sa ajungi la infertilitate. Deci... FARA AVORTURI. Ganditi-va de 100 de ori inainte de a face asa ceva.

    1
    0

  • Diana pe 24 Feb 2008, 14:34
    Stop Avort

    Cred ca se cunosc atatea masuri contraceptive incat nu-mi dau seama de ce avem o rata atat de mare a avortului. Cred ca trebuie sa ne gandim cu ce putem creste un copil si ce inseamna sa avem un copil inainte de a avea relatii din care poate iesi un copil, nu dupa ce el deja a aparut. Nu stiu daca stiu toate femeile ce presupune avortul. Nu stiu daca femeile stiu ca acel fat inca din primele saptamani el are toate organele dezvoltate, inimioara lui bate, este ca un copil care mai trebuie doar sa se dezvolte. De-aia avortul este si un pacat foarte mare pentru ca acel copil are viata pe care noi decidem sa o luam si nu cred ca avem dreptul. In plus stiti ce inseamna de exemplu aspiratia? Pur si simplu, printr-un aspirator, ii sunt zmulse toate membrele pana nu mai ramane nimic. Una dintre metode presupune zdrobirea capului efectiv si apoi scoaterea lui de acolo. Cred ca ar fi bine sa se scrie si despre cum anume se face avortul nu numai sa se insire numele unor metode. Poate asa s-ar mai gandi femeile daca ar vrea sa faca asa ceva copilului lor, care, reamintesc, traieste din primele zile cu propria lui inimioara. Asa ca va sfatuiesc sa va ganditi de 2 ori inainte de a face asa ceva. Si ganditi-va ca si in fata lui Dumnezeu, este un pacat imens sa iei viata cuiva, chiar si unui copil nenascut.

    0
    0

  • Maya pe 20 Feb 2008, 11:21
    Avort

    Stiu ca nu e bine si sanatos sa facem avort. Dar traim in Romania unde daca nu ai un serviciu bun si o casa in care sa locuiesti esti pierdut. Am salariul de 7 mil si stau in chirie... cu ce sa-mi cresc copilul?

    0
    1

  • Principesagapia pe 20 Feb 2008, 08:23
    ?????????

    Nu vine menstruatia la 30 de zile de la avort...ci dupa cele 30 de zile... 35-40. Cat priveste faptul ca avortul e o crima... Da! Dar nu e mai mare pacatul sa chinui un copil o viata traita in mizerie? Mai bine ii pui capat cand nu se stie nimic... sigur!

    0
    2

  • Ana pe 18 Feb 2008, 23:21
    Avortul este exact o crima!

    Eu nu am ramas niciodata insarcinata dar atunci cand voi ramane o sa pastrez copilul. Si niciodata nu o sa fac avorturi, o sa gasesc o solutie de a ma proteja dar la avort nu o sa recurg niciodata, pentru ca este o crima! Pana la urma este o viata si trebuie sa gandim bine si sa ne protejam inainte sa-l concepem fie si din greseala.

    1
    0

  • Anca pe 16 Feb 2008, 20:28
    Avortul nu e o crima!

    Eu nu consider avortul ca fiind o crima. Atunci de ce este permis avortul in cazul unui incest sau a unui viol, nu? Si eu am facut un avort acum 2 luni... nu pot sa zic ca sunt foarte fericita pentru acest lucru insa consider ca a fost cea mai buna decizie avand in vedere situatia mea actuala. Consider ca totul depinde de situatia cuplului. Nu putem crea o viata pe care nu o putem creste, nu?

    0
    0

  • ani pe 16 Feb 2008, 17:47

    Sa omori un copil e crima indiferent de situatie (sunt si situatii extreme). Sa faci o crima pentru confortul tau e un gest foarte egoist.

    1
    0

  • nico pe 16 Feb 2008, 11:56

    Nu as dori pentru nimic in lume sa fiu in locul unei femei care din anumite motive ajunge sa recurga la avort... nu as vrea sa stiu ce e in sufletul unei femei care e constienta de gestul pe care il face ...dureros e, ca lucrand la un cabinet ginecologic am vazut ca unele adolescente, aleg avortul ca pe o metoda contraceptiva... sa ai la 18 ani 2 avorturi in 3 luni, te lasa fara cuvinte...

    0
    1

  • florina pe 16 Feb 2008, 11:23

    Daca ajungi sa fii insarcinata si nu stii ce sa faci gandeste-te: daca mama ta ar fi facut un avort tu nu ai fi existat astazi; daca ai un copil deja gandeste-te: cum poti fi pentru unul mama si pentru altul... sa nu ii dai nicio sansa, nici animalele nu isi leapada pruncii din burta! Sa fim noi, oamenii mai prejos? nu se poate sa nu simti daca esti sincera cu tine insuti ca avortul este un pacat... cel mai mare care exista.

    0
    0

  • alexandra pe 16 Feb 2008, 07:21
    Despre avort

    La cite metode contraceptive exista, trebuie sa fii tampit ca sa ramai si dupa aia, practic, sa omori cu mana ta copilul din tine. De ce sunt oamenii atat de inapoiati?

    0
    0

  • anonim pe 15 Feb 2008, 18:51
    Parerea mea

    Avortul este intr-adevar o crima si reprezinta o adevarata durere atat fizica cat si psihica... dar totusi sa ne gandim la motivele pentru care femeile apeleaza la asa ceva. Este adevarat ca unele sunt imature si nu se gandesc la consecinte si ca un copil le poate schimba viata, dar este la fel de adevarat ca daca ti se intampla asa ceva la o varsta frageda nu ai alta alternativa. Sunt variate motive pentru care ramai insarcinata... nu ai fost atenta... erai prea mica, naiva si indragostita si nu te-ai gandit si la consecintele faptelor tale. Din experienta va spun sa nu judecati pe nimeni care face asa ceva... toti dam socoteala in fata lui Dumnezeu intr-un sfarsit. Fiti sigure ca aceste femei sau fete care au trecut prin asa ceva s-au maturizat si au invatat multe. Invata ce este protectia... incep sa mearga la medic si sa aiba incredere si sa fie mai sigure pe ele si ce-i mai important sa aiba grija de ele... cred ca si barbatii au o parte mare de vina pentru ca nu stiu sa aiba grija de fata care ii iubeste si este dispusa sa faca orice pt ei... este trist dar totusi... Nu judecati;)

    0
    0

  • Elena pe 15 Feb 2008, 18:47
    Rugaminte

    In urma unui avort provocat - in urma unei sarcini cu fat mort 5 luni - se poate sa ramai mai greu insarcinata din nou? Acea manevra care a fost facuta are influente asupra fertilitatii? Multumesc

    0
    0

  • - pe 15 Feb 2008, 18:39

    e adevarat, dar daca femeia respectiva nu-si doreste copilul...se ajunge la asta...poate fi o crima groznica, dar daca este necesar...

    0
    0

  • Cristina pe 15 Feb 2008, 17:56
    AVORTUL-O CRIMA!

    Oare cum poate trai um medic ginecolog linistit,cum poate dormi cu capul pe perna linistit stiind cate crime a infaptuit!O,da!!!!Crime acceptate de stat!!!!!!!!Ma ingrozeste acest gand dar mai ales gandul ca o......mama?nuuuuu.......o femeie.....poate sa omoare un sufletel mic care a luat viata in pantecele ei......Aprob avortul in cazuri extreme....dar cand totul e in ordine......Cum stiu sa-si inceapa viata sexuala la 14-15 ani dar nu stiu sa se fereasca?Nu le inteleg si nu le voi intelege niciodata!Sa dai milioane sa o omori?Sa se gandeasca ca alte femei dau sute de milioane sa aibe un copil......Ce gandesc.....nu pot spune tot dar nu sunt deacord cu avortul,aceasta crima groaznica.....!!!!!!!!

    1
    0

  • larisa pe 15 Feb 2008, 17:29
    atentie

    pt cititoarea de mai jos: 35 milioane in lume, nu in Romania....ar trebui fiecare romanca sa faca cam 3 avorturi anual, indiferent de varsta

    0
    0

  • anda pe 15 Feb 2008, 16:34
    Avortul este o crima!

    "Intreruperea sarcinii" = uciderea fatului nenascut... copilul ucis poate ca ar fi fost un mare om al lumii sau de o inteligenta stralucita... sau nu ar fi avut nimic deosebit, dar ar fi adus fericire unde s-ar fi aflat. Nu e de mirare ca se intampla multe catastrofe in lume. Dumnezeu creaza oameni si noi, FARA NICIUN DREPT le luam viata! 35 de milioane de copii DOAR IN ROMANIA?? nu va mai mirati ca o sa cada foc din cer... a, si omul are DREPTUL LA VIATA!

    0
    0

  • ioana pe 15 Feb 2008, 15:18
    Pentru Chichiutza

    Daca se poate sa ne argumentati si noua parerea dumneavoastra ca informatiile sunt "false".

    0
    0

  • Larisa pe 15 Feb 2008, 11:14

    Cand ai decis ca este timpul sa ai un copil trebuie numai sa renunti la anticonceptionale. Oricum, specialistii sustin ca daca esti o persoana care poate duce o sarcina sanatoasa vei ramen insarcinata inca din a doua luna de cand ai renuntat la anticonceptionale. Multa bafta si cel mai frumosc copil din lume.

    0
    0

  • gaby pe 15 Feb 2008, 10:14
    Parerea mea

    Inainte de a face avort trebuie sa reflecteze foarte bine, trebuie sa se gandeasca ca ucide un copil, ca de mult ori se intampla ca alegi cariera sau altceva decat copilul, apoi femeia cade intr-o depresie de nu-si mai revine si are regrete care nu le avea inainte. Deci parerea mea sa se faca o consiliere cat mai buna "pro life" si atunci daca decide avortul va suporta consecintele.

    0
    0

  • anda pe 15 Feb 2008, 09:56
    Contraceptive

    Si eu am avut un avort, acum 4 ani, de atunci folosesc anticonceptionale, am 27 ani si as dori sa stiu cum as putea programa sa am un copil, cu cat timp inainte trebuie sa renunt la ele?

    0
    1

  • chichiutza pe 15 Feb 2008, 03:15
    Informatii false

    Propun ca doamna doctor sa citeasca mai mult inainte de a explica altora cum stau lucrurile si mai ales a da sfaturi. Cam atat! Imi pare rau ca se numeste "doctor de planificare familiala".

    1
    1
Pagina « 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod