Avortul si consecintele lui

In lume se fac, anual, intre 30 si 55 de milioane de avorturi provocate. Prin ce trece o femeie care recurge la un avort si cum trebuie sa se ingrijeasca ea? Care sunt simptomele normale si anormale din perioada imediat urmatoare? Cand poate fi reluata viata sexuala? Despre aceste aspecte am discutat cu Iuliana Baltes, medic de planificare familiala.
TopSanatate: Ce este avortul?

Dr. Iuliana Baltes: Un avort reprezinta terminarea sarcinii prin orice mijloace, inainte ca fatul sa fie suficient de dezvoltat pentru a supravietui. Definitia data de OMS este limitata la terminarea sarcinii inainte de 22 saptamani de gestatie, calculata in functie de data primei zile a ultimei menstruatii si expulzarea unui fat care cantareste 500 g.


TopSanatate: Cand trebuie efectuat un avort, in cazul unei sarcini nedorite? Care este intervalul in care poate sa fie efectuat fara a avea implicatii negative grave asupra sanatatii?

Dr. Iuliana Baltes: In Romania, intreruperea cursului sarcinii e permisa pana la 14 saptamani. Tinerele, adolescentele sub 18 ani nu au nevoie de consimtamantul parintilor pentru a efectua o intrerupere de sarcina intr-o unitate spitaliceasca.

Practic, in celelalte tari din vest majoritatea femeilor beneficiaza de o perioada de gandire. Daca femeia hotaraste sa recurga la avort, i se da o perioada de o saptamana (limita maxima stabilita in Franta) de reflectare, timp in care este consiliata si de un psiholog.

La noi avortul inca se face mai rapid. Femeia solicita intreruperea de sarcina, are loc consultatia,  este pus diagnosticul si imediat se efectueaza avortul, fie in unitatile de stat, fie in clinici private. Astfel, femeia nu mai beneficiaza de acea perioada de reflectie, ci se recurge direct la aceasta manevra chirurgicala fara sa stie prea bine ce o asteapta.

In general, in maternitatile mari care au si cabinete de planificare, medicul sau asistenta le consiliaza putin inainte de avort, indemnandu-le ca apoi sa apeleze la o metoda contraceptiva moderna.
Dar efectul scontat al acestor actiuni nu este de mare amploare, deoarece femeia este deja stresata, intra intr-un mediu ostil pe care nu-l cunoaste, nu stie ce sa faca mai repede si uneori informatia trece pe langa ureche. In unele maternitati din orasele mari, femeile care fac un avort primesc gratuit in primele 3 luni fie pilule contraceptive, fie un contraceptiv injectabil, fie sterilet si sunt consiliate.


TopSanatate: Care sunt metodele chirurgicale prin care se realizeaza un avort provocat?

  • aspiratia menstruala;
  • vacuum aspiratia;
  • dilatarea si chiuretajul;
  • dilatarea si evacuarea;
  • histerotomia (operatia cezariana);
  • avortul medical RU 486 (Mifepristone).


TopSanatate: Care dintre aceste metode sunt practicate momentan si in Romania?

Dr. Iuliana Baltes: In afara de avortul medical, toate celelalte metode sunt practicate si in Romania.


TopSanatate: Ce se intampla dupa avort? La ce complicatii se poate astepta femeia care tocmai a trecut prin experienta unui avort?

Complicatii imediate:
  • hemoragia uterina;
  • perforatia uterina;
  • leziunea cervicala;
  • complicatiile cauzate de anestezie;
  • embolismul;
  • nasterea unui fat viu.

Complicatii precoce:
  • infectia.

Complicatii tardive:
  • anomalii menstruale;
  • infertilitate;
  • avortul spontan;
  • prematuritate;
  • imunizare Rh;
  • efecte psihice;
  • mortalitate.


TopSanatate: Cum trebuie sa se ingrijeasca femeia dupa un avort? Exista anumite reguli de igiena, control periodic de care trebuie sa tina cont?

Dr. Iuliana Baltes: In general, o complicatie poate sa apara in primele 10 zile, generand o sangerare, iar atunci femeia trebuie sa se intoarca la ginecolog.
De asemenea, depinde si de atitudinea fiecarui ginecolog: sunt ginecologi care dupa chiuretaj le dau reteta in mana (cu precizarea: "in caz ca apare ceva, urmezi aceasta reteta") sau ginecologi care le cheama la control. Din nefericire insa, femeia cand se vede scapata de problema nu prea mai revine la control. Astfel trecem cu vederea foarte multe complicatii, nu le tratam corect si de aici apar altele mai grave.

Reguli de igiena:
  • se face toaleta organelor genitale externe de doua ori pe zi;
  • nu se recomanda spalaturile vaginale/irigatiile in primele doua saptamani dupa avort;
  • se poate face dus cu apa la o temperatura potrivita;
  • se evita baia generala.


TopSanatate: Care sunt semnele si simptomele normale si anormale in aceasta perioada, cu referire la secretii, dureri abdominale, oboseala, sangerari, frisoane/febra? Menstruatia in cat timp trebuie sa revina la normal?

Dr. Iuliana Baltes: Dupa chiuretaj femeia nu trebuie sa mai sangereze, nu trebuie sa o doara burta, nu trebuie sa aiba temperatura. Primele semne de genul: dureri abdominale, febra, scurgeri vaginale mai ciudate, inseamna o problema si trebuie sa apeleze numaidecat la un medic. Menstruatia revine la 30 de zile de la data la care a fost efectuat avortul. Mai devreme de atat nu inseamna menstruatie, ci mai degraba o endometrita, o sangerare ca urmare a chiuretajului.


TopSanatate: Dupa cat timp este indicata reluarea vietii sexuale?

Dr. Iuliana Baltes: Contactele sexuale pot fi premise si a doua zi, insa sunt recomandate macar 14 zile de repaos sexual, pentru ca totusi acolo a fost o manevra chirurgicala.
O femeie care a efectuat un avort trebuie sa stie ca la 7 zile dupa chiuretaj exista riscul de a ramane insarcinata, in cazul in care nu a folosit metode de contraceptie moderne.

Avortul nu este o metoda de spatiere a intervalului dintre menstre, ci este o metoda de intrerupere a cursului normal al unei sarcini, nu este nicidecum o metoda contraceptiva.


TopSanatate: Cand poti incepe folosirea unei metode de contraceptie? Care sunt metodele recomandate si cele nerecomandate in situatia de fata?

Dr. Iuliana Baltes: Metodele de contraceptie pot fi initiate a doua zi dupa avort, nu exista niciun pericol. Daca a fost un avort mai complicat, atunci depinde de mai multi factori. Insa, daca pacienta este sanatoasa nu ar trebui sa intampine mari probleme.

Se poate initia o metoda, deoarece chiar daca apare o complicatie imediata cum ar fi o infectie care se numeste endometrita, ea poate folosi o metoda contraceptiva si sa faca si tratament pentru endometrita. Asadar, contactul sexual se poate incepe intre prima si a saptea zi, dupa avortul de intai sau al doilea trimestru si se poate initia o metoda contraceptiva. Se poate incepe si dupa a saptea zi de la efectuarea chiuretajului, cu conditia ca in primele 7 zile sa se protejeze in plus la contactul sexual pana se instaleaza protectia contraceptiva.

Cam in 11 zile se matureaza un folicul ovarian, de aceea se spune ca la 7 zile de la chiuretaj femeia risca sa ramana gravida.


TopSanatate: Cateva sfaturi pe care le puteti oferi cititoarelor noastre care se afla in acest impas. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze de la "depistarea" unei sarcini nedorite si decizia de face un avort.


Dr. Iuliana Baltes: In primul rand trebuie sa stie ca avortul face parte din drepturile fundamentale ale ei, ea poate sa decida singura - indiferent de presiunea celor din jur - ce vrea sa faca cu sarcina, daca sa o duca la bun sfarsit sau sa renunte la ea. Nimeni nu are dreptul sa o influenteze, ea singura va fi cea care va lua decizia. Ea trebuie sa se decida bine inainte, daca vrea sa tina sarcina si sa aiba un copil, ce inseamna acest lucru, ce inseamna pentru ea, pentru sanatatea ei, pentru viitorul ei si pentru cariera ei profesionala. Daca vrea sa renunte la ea, trebuie sa se informeze ce inseamna un chiuretaj, cum se face, unde se face, care sunt complicatiile, ce se intampla dupa un chiuretaj, ce va avea de gand sa faca in viitor.

Cu o gandire temeinica, ea singura isi va lua decizia. In Romania legislatia este permisiva si nimeni nu-i poate pune o piedica in a-si face un avort, din moment ce aceasta este dorinta ei. O data se poate intampla, pentru ca poate nu stii, poate nu ai auzit, dar este bine ca dupa ce ai facut un avort sa stii ca exista metode de preventie, pentru ca una dintre complicatiile cele mai de temut ale oricarui avort este sterilitatea secundara, adica posibilitatea ca femeia sa nu mai poata face copii atunci cand isi doreste.

Dr. Iuliana Baltes te sfatuieste cum sa te ingrijesti dupa un avort. Informeaza-te!
 

Comentariile 251-300 din 329

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anonim pe 4 Sep 2009, 15:36
    intrebare

    daca face avort....n timp mai poate sa faca copii? :-?

    0
    0

  • alina pe 31 Aug 2009, 00:04
    exista riscuri dupa sexul in apa??:-ss

    mi se pare foarte bun articolul dar eu am un dubiu;acum 3 saptamani am intretinut relatii sexuale cu iubitul meu,in apa,iar acum 5 zile tb sa`mi vina menstruatia;si nu mi`a mai venit..maine am sa cumpar un test pt sarcina :| as vrea sa stiu cat este de mare riscul de a fi ramas insarcinata??...sunt intradevar de acord cu multe dintre parerile voastre in legatura cu avortul dar avand in vedere k eu nu sunt pregatita sa fiu mamica a renunta la el;chiar daca mi-ar parea tare rau apoi :|

    0
    0

  • gia pe 21 Aug 2009, 08:20
    avortul

    VA DAU UN SFAT...AM TRECUT PRIN ASTA SI NU MAI VREAU.DK STI K NU POTI SA-I OFERI O VIATA MAI BUNA NU ARE ROST SA-L CHINUI.RAMAI OARECUM AFECTATA EU NU MI=AM REVENIT

    0
    1

  • Ana-Maria pe 16 Aug 2009, 23:02
    Avort

    oameni buni ! ! ! va rog eu frumos fiti constienti( eu imi doresc 4 copii, 2 dintre ei s aadopt) biserica t face sa t simti vinovat, un copil vine atunci cand ai ce sa ii oferi si esti pt o lumina si poti deveni pt el la fel, pan atunci e un pacat sa aduci p lume un copil caruia nu ai ce sa oferi, esti un frustrat, plin de rate si decat speri ca dumnezeu t va salva, nu i e chiar asa, hai sa fim reali aici prezenti si sa nu mai venim cu 'omori o fiinta vie' eu cred ca ca m-ai rau l'as 'omori' dak ar veni intr-un moment aiurea...

    1
    0

  • constantin pe 8 Aug 2009, 23:53
    copilul este viu

    pararea mea este ca asa cum femeia are dreptul de a alege ce este bine pentru ea asa si copilul- nenascut- are dreptul de a TRAI, intrucat este viata. daca ne este mila de cele mai multe ori sa omoram un animal, cum sa nu ne fie mila sa omoram un OM care poate fi mai tarziu un ajutor de nadejde. este o CRIMA ceea ce fac doctorii care efectueaza avortul dar si parintii care accepta acest lucru!

    0
    2

  • corina pe 31 Iul 2009, 18:05
    avort cu pastila

    eu am facut avort cu pastila. se numeste Mifepristona, cabinetul este pe Calea Victorie 142.Am fost foarte bine tratata de catre medici si avortul cu pastila chiar a functionat, desi la inceput recunosc ca nu as fi crezut!!!

    1
    1

  • anda pe 17 Iul 2009, 22:23
    in legatura cu postul de mai sus

    Am facut si eu o intrerupere de sarcina,inteleg ce inseamna sa te simti vinovata dupa.ce nu inteleg,de ce ai mai facut intreruperea de sarcina daca dupa doua zile ai facut sex cu iubitul tau si nu ai folosit prezervativ sau altceva,tu in continuare sustinand ca vrei sa ramai gravida?in primul rand,de ce ai fost de acord sa faci sex la doua zile dupa o interventie chirurgicala?..nu stiu daca te'ai documentat foarte bine,sau daca ai tinut cont de recomandarile medicului care te'a operat,dar ar trebui sa ti cont si de tine,nu numai de dorintele prietenului tau..al meu a inteles ca am trecut printr'o trauma,a fost langa mine si a asteptat ca si mine sa treaca doua saptamani pana sa mai incercam ceva..nu ti s'au dat si tie niste antibiotice pe care sa le iei ca sa previi o infectie?sfatul meu sincer e sa ai grija de tine ceva mai bine,nu te mai chinui cu ganduri rele,repet,stiu ce inseamna sa treci prin asta,nu iti mai pune toate sperantele in Dumnezeu,el iti da dar nu iti baga si`n traista,uita`te la toti copii care cersesc pe toate drumurile...faci un copil cand ai si ce sa ii oferi..macar te gandesti la alte optiuni,cum ar fi adoptia,dar nu il chinui..adevarul trist e ca in ziua de azi cu greu iti permiti sa faci fata vietii de unul singur..daramite ca si familie..gandeste`te mai mult la tine.

    1
    1

  • neagu anca pe 14 Iul 2009, 21:39
    nu faceti avort

    acum 2 saptamani am facut avor de atunci ma simt foarte singura si simt seara ca copilu care lam avortat ca ma urmareste aud pasi nu stiu ce sa fac nu mai pot imi pare foarte rau ffffffffffffff ca am facut acel lucru mai bine muream si eu in ziua aceea .sa faci avort e pacat .dupa 2zile am facut si iubitul meu a lasat inmine e posibil sa pot ramane dinou imi doresc foarte mult acest lucru.eu am fost obligata sa fac acest lucru sper ca D-zeu ma va ierta pt acest lucru abia astept sa raman dinou insarcinata .u crezi ca D-zeu mu va avea grija de copilul tau nu ii va da El ce ii trebuie pt a creste mare si sanatos chiar de esti sarac Dze va avea grija de ingerasul tau.NU MAI FACETI AVORTURI DUMNEZEU CAND A CREAT OMUL A ZIS"CRESTETI SI VA IMULTITI"si noi ce facem omoram suflete nevinovate mai bine prefer sa 20 de copii de cat sa fac avort .asa ca faceti copii muuuuuuuuuuuuuuuuuuulti ca D-zeu va avea grija de ei si de voi.dumnezeu sa ne ierte pentru ce am facut si sa ne dea multa sanatate sa trecem peste toate .domnu sa fie cu noi.................................

    1
    0

  • arina pe 14 Iul 2009, 12:18
    esti sigura?

    poate fi un efect secundar,dar sunt convinsa k mai poti face copii.un lucru nu inteleg eu:tu spui k acum 3 ani ai facut un avort,si tot de 3 ani incerci sa ramai insarcinata..de ce nu ai tinut sarcina atunci...nu mai critica fetele sau femeile care fac aceasta interventie,oricare au motivele lor,si un copil facut din obligatie nu inseamna un copil fericit sau un copil care are tot ceea ce trebuie sa aiba un copil.un avort este urmarea unei greseli..ideea e sa nu perseverezi in greseala.

    0
    1

  • alexandra21 pe 13 Iul 2009, 17:38
    sunt ingrijorata

    buna sunt alexandra si am 21 de ani,acum 3 ani am facut intrerupere de sarcina si regret enorm de atunci nu am mai ramas insarcinata si nu pot sa inteleg de ce. imi doresc foarte mult sa raman din nou. merg tot timpu la ginecolog si nu imi da niciun raspuns imi spune sa stau linistita k voi ramane din nou dar knd? stau si ma gandesc dak nu cumva ginecologul kre mia provokt avortul a facut vreo gresala si nu voi mai putea ramane insarcinata. de 3 ani ma chinui sa raman. nu ma protejez pt a ramane dar nimic.oare voi mai ramane vreodata? probabil ma pedepseste dumnezeu pt k am ucis un ingeras. asa k fetelor nu faceti aceeasi gresala pe care am facuto eu.primul copil sa nu il avortati pr k dupa acea veti ramane dinou insarcinate foarte greu.

    0
    0

  • ana pe 6 Iul 2009, 22:04
    asta e

    stii u e greu sa avortezi dar asta e alegerea fiecareia...

    1
    0

  • roxana pe 25 Mai 2009, 23:20
    durere.

    Acum cateva zile,cand eram la masa cu mama si matusa mea,am aflat ca acum 11 ani mama a avortat un copil datorita situatiei finaniciare.am 14 ani,imi e enorm de greu,deasemenea imi e greu sa ii spun ca ma doare ca m.am mintit atata timp,si ca nu trebuia sa faca asta.Mamelor,nu faceti avort,Dumnezeu va avea grija de voi chiar daca nu va doriti copilul,va va indruma.eu imi doream fosrte mult o sora,sunt singura,de aceea am luat decizia sa devin educatoare,si sa am 2 copii.

    0
    0

  • BIA pe 6 Mai 2009, 20:47
    FERITI-VA SA NU AJUNGETI LA UN AVORT

    fetelor incercati sa va protejati un avort iti lasa rana pe suflet ....plus ca-ti pune viata in pericol....am avut si eu 1 si nu am fost capabila sa mi tin copilasu la vremurile de azi ...bagati la cap este o durere ff mare

    0
    0

  • dana pe 6 Mai 2009, 16:37
    il doresc dar nu am cu ce il creste

    mie foarte greu sa fac acest pas!!off..si mie mila de copilu meu dar trebuie sal dau afara ca nu am cu ce il creste!e pentru prima data cand fac asta si mie frica va rog sami dati un sfat,va multumesc

    0
    0

  • liliana pe 4 Mai 2009, 14:17
    sarcina pierduta

    am fost nevoita sa fac un chiuretaj dupa o sarcina oprita in evolutie acum 6 zile. un copil mult asteptat si mult dorit care nu a fost sa fie. este groaznic de suportat psihic o astfel de trauma, dar cu ajutorul lui D-zeu sper sa trec peste asta si sa avem si noi bucuria de a tine un prunc in brate. sanatate multa tuturor si copii celor ce isi doresc.

    1
    0

  • cami pe 3 Mai 2009, 13:05

    am pierdut o sarcina saptamana trecuta... este o trauma sufleteasca,asa ca fetelor,luati masuri pentru a nu ramane insarcinate si nu faceti avort daca ati ramas ganditi-va la noi care am pierdut un copil,desi l-am dorit foarte mult si bucurati-va de micutul vostru...

    1
    0

  • glodeanu dan pe 3 Mai 2009, 09:50
    avortu

    am si eu o problema sotia a facut un avort in decembrie iar acum este din nou gravida oare poate sa tina sarcina sau pot sa apara complicati ea ara 21 ani si nu a mai avut alte avorturi ajutatima va rog simt ca o iau razna dupa toate ce leam citit despre avorturi multumesc

    0
    0

  • mihaela pe 26 Apr 2009, 13:13
    raspuns

    si eu am pierdut o sarcina recent.este greu, dar ceea ca m-a facut sa imi revin si sa nu o iau razna este faptul ca imi doresc foarte mult un copil si vreau sa incerc iar imediat ce doctorul imi permite.un copil merita orice sacrificiu

    0
    0

  • tania pe 24 Apr 2009, 11:08
    ...

    buna..eu am 3 pierderi,am incercat tot,dr imi spune sa nu-mi fac griji ca e totul in regula...asa zice el.acuma ne-am gandit sa cerem parerea dr din strainatate ca poate,poate este o speranta si pt noi.sunt distrusa,imi doresc un copil din toata inima,dar in acelasi timp imi este frica sa mai incerc,daca pierd iar?!nu cred ca as mai suporta o alta pierdere..multo noroc fetelor si mamicilor.

    0
    0

  • ANA MAIA pe 24 Mar 2009, 10:29
    ..

    EU AM FACUT UN AVORT ACUM O LUNA L_AM FAVUT PT CA AM LUAT ANTIBIOTICE SI LA RECOMANDAREA MEDICILOR A TREBUIT SA INTRERUP SARCINA AZI SE FACE FIX O LUNA DAR MIE INCA NU MI_A VENIT MENSTRUATIA MAI DUREAZA MULT?NU AM AVUT COMPLICATII SAU ASA CEVA MAI MENTIONEZ CA SARCINA ERA IN SAPTAMANA A 6A SI CA AM 20 DE ANI SI CA DE LA AVORT NU AM AVUT NICI UN CONTACT SEXUAL VA ROG DA_TI_MI UN SFAT

    0
    0

  • anca pe 17 Mar 2009, 14:26

    Am 20 de ani si niciodata n-as face avort,n-as putea sa traiesc cu pacatul asta,sa stiu ca mi-am omorat propriul copil

    0
    1

  • O intrebare pe 16 Mar 2009, 11:47
    Moralitate

    Ce este mai moral: sa faci chiuretaj sau sa supui copilul nou-nascut si, implicit, toata familia grijilor materiale care decurg in urma aparitiei unui copil?? Mie mi se pare ca, daca nu iti poti permite financiar, sa intretii un alt copil, mai bine nu il mai faci deloc. Sau, daca e o "intamplare", aleg oricand chiuretajul!

    1
    0

  • sabina pe 12 Mar 2009, 10:59
    sarcina pierduta la 6 luni

    Am o fetita in clasa a 4 trece a cincea. am ramas insarcinata iar in septembrie anul trecut am pierdut sarcina acasa. Dupa ce anul trecut am aflat ca eram insarcinata mi-am dorit foarte mult acel copil mai ales ca era baiat. nu stiu nici in ziua de azi din ce cauza am pierdut sarcina. NIMENI NU A PUTUT SA-MI DEA NICIUN RASPUNS. STAU si ma invinovatesc ca inainte cu trei luni pana sa raman insarcinata am facut o intrerupere de sarcina si am ramas foarte repede insarcinata. stau si ma gandesc ca poate m-a pedepsit dumnezeu ca am facut intrerupere de sarcina inainte. va rog din suflet sa va ganditi de zece ori inainte sa omorati un suflet, sa faceti o intrerupere de sarcina. ACUM imi doresc din tot sufletul sa am un copil dar dumnezeu nu vrea sa mi-l dea. cu toate ca la analize mi-a iesit ca pot sa fac copii. NU FACETI CHIROTAJE. ALTE FEMEI ISI DORESC SA AIBA COPII SI NU POT. GANDITI-VA BN INAINTE. EU AM RAMAS MARCATA SI SUFAR CA IN PRIMA ZII CAND AM PIERDUT SARCINA CREDETI-MA.

    0
    0

  • nicoleta pe 10 Mar 2009, 18:19
    nu va recomand

    feriti-va fetelor si mamelor care recurgeti la un avort de clinica natasa netitoiu din pitesti. am fost acolo si o sa-mi para rau toata viata. pe langa faptul ca am avut dureri imense in timpul avortului ceea ce nu e normal , am fost luata si in bataie de joc si mi s-a spus ca sunt psihopata doar pt faptul ca nu mai puteaam sa respir normal dupa interventia facuta de dumneai. va rog din suflet sa ocoliti aceasta clinica. va multumesc

    2
    0

  • daniela pe 5 Mar 2009, 14:17
    ajutati-ma

    am facut avort pe 27ianuarie si inca nu mi-a venit menstruatia.e normal?dupa avort am avut 5 zile niste mici scurgeri de sange...

    0
    0

  • alexandra pe 28 Feb 2009, 13:28
    sunt nelamurita

    eu am facut avort,la 5 zile dupa ce m-a chiuretat am avut nste sangerari abundente care m-au pus pe ganduri si am fost din nou la ginecolog si din nou m-a chiuretat...a zis ca nu m-am curatat bine si ca am facut firisoare de sange ...am avut niste dureri groaznice..eu una nu mai inteleg ce se intampla.ma poate lamuri cineva??si eu mai departe cum trebuie sa procedez ??

    0
    0

  • carmen pe 16 Feb 2009, 17:15
    as avea si eu o intrebare

    la o saptamana dupa avort am facut, de curiozitate, un test si acesta a iesit pozitiv si nu am intretinut relatii sexuale..inseamna ca?si daca sunt gravida iarasi dupa cat se pote face un avort?va multumesc si v-am fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde

    1
    1

  • Roxa pe 8 Feb 2009, 20:51
    Nu avortlui

    Daca mama ta ar fi gandit al fel, tu ai fi existat? Eu cred ca ar trebui sa te gandesti bine inainte sa ucizi o fiinta vie si nevinovata. Intra pe site-ul provita.ro, documenteaza-te, mergi la bisrerica, discuta cu un preot si apoi ia o hotarare. Nu-ti cladi fericrea pe sangele propriului copilas!

    0
    0

  • raluca pe 3 Feb 2009, 11:25
    buna

    mi-a intarziat cam o luna, m-am hotarat sa merg la un control. dar imi e frik sa nu mai fac copii apoi dar o sa fac un avort :( exista o urma de speranta k am fost internata si am facut ceva perfuzi si poate din kuza asta mi-a intarziat, dar ma leg de o speranta vaga! la 4 saptamani se poate face avort?

    0
    0

  • maria pe 31 Ian 2009, 20:27
    buna...

    pe data de 27 ian am facut primul avort... si sangerez... E o durere ca si atunci cand aveam menstruatia, sanii ma dor si sunt mai mari si tari. Corpul meu se va transforma in vreun fel? Iar dupa termenul de 15 zile de la avort cand o sa am relatii sexuale o sa ma doara sau o sa fie diferit? Multumesc

    0
    0

  • alecsandra pe 29 Ian 2009, 14:04
    help

    Acum 2 saptamani am facut un avort... nu au intervenit complicatii. Medicul care m-a consultat mi-a zis ca pot avea relatii sexuale cu prietenul meu dupa prima menstruatie. Ieri ne jucam... iar el m-a penetrat foarte putin... si mi sa parut ca a si ejaculat cu toate ca el sustine ca nu. Mentionez ca eu am luat anticonceptionele in seara dupa ce am facut avort. Exista vreo posibilitate sa raman insarcinata... sau exista posibilitatea unei complicatii din cauza faptului ca m-a penetrat f putin? Multumesc

    0
    0

  • vera pe 28 Ian 2009, 11:55
    imi doream un copil

    imi doream foarte mult un copil dar Dumnezeu mi la luat.la 16 saptamani a inceput sa imi curga putin sange si am mers la medic.eram foarte speriata pentru ca era prima sarcina.am facut ecograf si medicul a zis ca sarcina se oprise in evolutie la 9 saptamani.nu va puteti da seama ce am simtit atunci.de ce oare femeile care isi doresc copii nu pot avea sau nu au parte de ei si femeile care nu au posibilitati sau care nu isi doresc, fac copii si ii abandoneaza sau ii omoara.nu faceti avort.o sa va para rau toata viata.UN COPIL E O BUCURIE.

    0
    0

  • megghi pe 18 Ian 2009, 23:22
    Disperare

    Sufar enorm de multe pentru idioteniile facute la 20 de ani. Am facut avorturi fara sa ma gandesc la consecintele de mai tarziu, dar ceea ce ma lasa fara cuvinte acum ca sunt o femeie de 34 de ani e ca doctori nostri sunt avari dupa bani si nu se gandesc la sanatatea femeilor, eu de cate ori am avortat nu am vazut niciodata un ginecolog sa-mi zica ceva despre masurile contraceptive ca totusi existau cabinetele de planificare familiala, NICIODATA, acum am inteles ca le luai painea de la gura. In sfarsit am luat anticonceptionale timp de 4-5 ani si cand am intrerupt am ramas insarcinata, dar cu mari dureri de burta si pierderi de sange, ma duc la control la o doctorita, cu cabinet particular, si aveam 29 de ani, iar ea in loc sa ma intrebe, sa ma ajute intr-un fel sau altul imi zice "ei nu-ti dau multe sanse, iar daca ai sa tii sarcina poti sa i un copil handicapat, in loc sa avortezi la 4 luni cand ai sa vezi, e mai bine acum" Eu ca o cretina ce sunt, a doua zi m-am dus la spital si am avortat. Iar acum dragi mei ma chinui sa am un copil si NU MAI POT, am avut 2 sarcini oprite in evolutie in 2 ani. Unu acum 3 zile. Asa ca eu as vrea sa tip in gura mare, va rog ajutati pe toate fetele tinere, explicatile ca un avort nu este o metoda contraceptionala, faceti-le sa inteleaga ca au o viata inainte, care trebuie respectata, degeaba iti rupi parul din cap mai tarziu, NU MAI E NIMIC DE FACUT. Credeti-ma nu faceti graselei pe care le-am facut eu......e prea tarziu pt remuscari, iar acum imi platesc pacatele cele ingrozitoare pe care le-am facut.

    1
    0

  • mack_ac2000 pe 12 Ian 2009, 20:35
    help

    Suntem impreuna de 6 ani si jumatate, prietena mea a mai facut doua avorturi, acum vrea sa-l faca pe al treilea dar nu a nascut niciodata. Care sunt efectele pe viitor si care sunt riscurile? Va multumesc pt ajutor.

    1
    0

  • rynna pe 7 Ian 2009, 18:07
    IUBITI VIATA

    Am facut un avort acum ceva timp in urma... IMI PARE FOARTE RAU. Starea mea de sanatate s-a deteriorat mult de atunci, la fel si psihicul. Ganditi-va inainte de a avea relatii sexuale si mai bine protejati-va, decat sa va distugeti viata voastra si pe cea a unui copilas nevinovat pentru ca sunt urmari care va vor insoti toata viata voastra, dragele mele!

    0
    0

  • Mirela pe 23 Nov 2008, 13:21
    Am facut avort

    Am facut un avort acum 3 saptamani, intr-o zi am facut baie si am stat in curent si a inceput sa ma doara foarte tare burta, am luat un tratament prescris de doctor (metronidazol, indometacin si mitohlr) acum nu ma mi-a doare nimic, am doar niste scurgeri... care miros a medicament. Dupa 2 saptamani iubitul meu si-a introdus capul in pasarica mea si nu am facut nimic... acest lucru a durta doar 5-8 secunde... nu a ejaculat in mine... se poate sa fi ramas iar gravida... in tot acest timp nu am avut deloc contact sexual! Va rog sa imi raspundeti !!!!

    0
    0

  • Adevarul despre Avort pe 15 Nov 2008, 01:43
    Avortul o alegere personala sau o crima ?

    Stii ce inseamna cu adevarat un avot si care sunt metodele avortive? De ce majoritatea doctorilor avortionisti, ginecologi, obstreticieni nu iti dau TOATE detalii privitoare la copilul nenascut mai ales daca ai intentia sa faci un avort si TOATE detaliile asupra efectelor GRAVE post avort? Industria Avorturilor spune TOT adevarul? Pilula anticonceptionala este contraceptiva sau avortiva (adica produce la femeile care iau aceasta pilula avorturi timpurii pe banda anual)? Steriletul este contraceptiv sau avortiv? Fertilizarea in Vitro este o alta fata a avortului? Prezervativul este sigur sau este o "ruleta ruseasca" in ceea ce priveste infectarea cu HIV, SIDA si alte boli cu transmitere sexuala, boli venerice? Cine te ajuta daca ai facut un avort?

    3
    0

  • izabella pe 9 Nov 2008, 23:13
    E dureros

    Cel mai dureros lcru, fapta ce exista pe lumea asta e sa faci un avort, sa omori un suflet dat de Dumnezeu. Stiu cum e... au trecut 11 luni de atunci. Nu exista luna sa nu ma gandesc ca acuma ar fi avut atatea luni, ar fi dat din manute... etc. As da orice sa pot da timpul inapoi si sa nu fi facut acel pas. Dar acuma e prea tarziu. Atunci eram in pragul unui divort si am ramas gravida. El a zis ca mai bine il omoara decat sa il creasca. Si eu ce-am facut? L-am omorat eu. Acum, daca o sa raman vreodata insarcinata numai daca o sa mor si eu o sa moara si sufletul din mine. Eu va sfatuiesc, pe cele ce vreti sa faceti avort sa va ganditi bine. E foarte greu sa traiesti cu ura fata de sine. Dumnezeu daruieste copiii, tot El o sa va ajute sa ii si cresteti.

    1
    0

  • mihaela pe 6 Nov 2008, 16:12
    avort spontan

    Eu sunt la al 2 lea avort spontan, de data aceasta avortul s-a produs, dar a fost incomlet. Imi doream copilul si avand in vedere ca este a 2 a sarcina dorita dar pierduta, mi-e teama de felul in care va evolua o viitoare sarcina... sperante spulberate, visuri pierdute... asta e sentimentul pe care il traiesc...

    1
    0

  • andreea pe 6 Nov 2008, 11:56
    Mi-e foarte greu

    Am ramas insarcinata fara sa imi dau seama dintr-o joaca pur si simplu... nu-l pot pastra pentru ca mai am un baietel de 1 an si 5 luni... nu mi-e usor deloc sa fac asta voi ramane marcata pe toata viata dar nu ma incotro... m-am despartit de tatal copilului si nu pot duce la bun sfarsit sarcina... sunt o mama singura si nu ma voi descurca cu cei doi. Poate mai tarziu ii voi daruii lui Alberto un fratior dar pana atunci nu am ce sa fac... mi-e foarte frica dar sper macar putin sa trec peste situatie. Asta e voi folosi metode contraceptive sa nu mai am neplaceri de genul asta niciodata!!!

    0
    0

  • anca pe 17 Oct 2008, 18:05
    Nu omorati sufletele nevinovate

    Acum 2 luni am aflat ca sunt insarcinata, o bucurie enorma pentru toti din jurul meu, dar ghinionul sa tinut de mine. Toti ma intrebau cand merg sa imi fac analizele, m-am hotarat si am mers si ce credeti ca am aflat, copilul meu era mort, nimeni nu m-ia dat nicio explicatie de ce sa intamplat asta, de remarcet e faptul ca nu am avut nimic pe tot acest parcurs, desi era mort am primit o saptamana de gandire dupa care sa revin, am mers acasa am plans pana nu am mai putut si am decis foarte greu sa merg sa fac avort, am trecut foarte greu pot sa spun ca si acum dupa 9 zile simpt acea durere si inca sufar mult sfatul meu e daca il doresti tinel dace nu il doresti nu il chinui

    0
    0

  • Eu pe 10 Oct 2008, 02:25
    Uneori nu ai de ales

    La 18 ani jumatate am fost nevoita sa fac avort in urma unui viol. Pe cei 2 violatori nu i-am reclamat la politie deoarece am fost amenintata cu viata fratelui meu. Imi iubesc enorm fratele si familia. Am trecut singura prin asta. In momentul in care am aflat ca sunt insarcinata, m-am panicat foarte tare. Uram acel sufletel mic care nu avea nicio vina. Neavand alta solutie am decurs la avort! Nu sunt de acord cu avortul decat in cazuri extreme. Este foarte greu sa depasesti acest moment. Iei viata unui bebelas care traieste in tine. Acum am 21 de ani, anul viitor ma casatoresc cu omul care mi-a redat speranta, m-a readus la viata si ma rog la Doamne Doamne sa ma ajute sa pot avea un bebelas. Acum imi doresc unul si nu as mai recurge la avort.

    1
    0

  • dinamo_mania pe 5 Oct 2008, 21:10
    Buna

    Foarte bun articolu' asta... felicitari doctorilor care l-au facut.

    0
    0

  • gaby pe 16 Sep 2008, 17:53
    buna

    Am inteles ca dupa avort nu vine menstruatia dar este posibil sa nu vina nici dupa 30 de zile si sa dureze mai mult mai ales daca femeia are 42?are si fibron

    0
    0

  • dyana pe 31 Aug 2008, 11:13
    Sunt diperata... ajutati-ma

    Anul asta am fost la mare impreuna cu prietenul meu... din greseala ori neatentie cand am facut dragoste am observat ca prezervativul era rupt sau s-a rupt in timpul actului sexual. De atunci suntem disperati amandoi... am luat la o ora dupa pastilutele acelea (postinor -2) doamna de la farmacie a zis ca timp de 72 de ore se pot lua dupa actul sexual... oricum noi ne gandim ca poate fi si sarcina posibila... ne macina rau de tot acest gand... iar testul de sarcina abia la 10 zile il pot face. Noi ne iubim foarte mult, ne intelegem bine, suntem chiar de 4 ani impreuna, el are un serviciu bun, dar ceea ce este cel mai important este ca eu am abia 19 ani, si sunt studenta si va dati seama ca nu pot sta asa insarcinata. Eu imi doresc copilul acesta (daca va fi sa fie) dar ce vor zice ai mei? Cum sa le spun? Ca nici nu indraznesc... sincer si noi ne-am gandit ca voi face avort... dar am citit atatea pareri ale multor femei si m-am ingrijorat toata. Si apoi daca va fi sa fac avort, ca dispera gandul ca peste catva timp ma voi chinui toata sa mai am un copil, pentru ca eu iubesc foarte mult copiii. In final, daca va fi sa fiu insarcinata imi zice cineva si mie ce sa fac? Este bine sau nu sa fac avort la varsta mea? Multumesc mult pentru tot. Cu respect, Diana.

    0
    0

  • narghita pe 19 Aug 2008, 10:59
    vreau sa antreb

    e normal sa curga sange dupa ce faci un avort? va rog sa ma ajutati

    0
    0

  • rusu alina paula pe 15 Aug 2008, 12:15
    Avortul

    Am facut si eu un avort si am ramas cu un gol in suflet. Ce as putea sa fac sa-mi treaca.

    1
    0

  • ALEXANDRA pe 6 Aug 2008, 03:00
    Parerea mea

    Trebuie sa ne gandim ca pentru un copil nu e de ajuns doar sa il faci, trebuie sa il si cresti... si daca tu esti constienta ca nu ai nici unde nici cu ce sa cresti acest copil mai bine nu il lasi sa se mai nasca... el nu e obligat sa traiasca intr-un mediu mai putin sau deloc acceptabil... ganditi-va ca poate o sa va condamne mai tarziu pentru asta...

    0
    0

  • alexandra pe 6 Aug 2008, 02:53
    Parerea mea

    Parerea mea ca nu e de ajuns sa faci un copil, trebuie sa il mai si cresti... si eu cred ca decat sa nu ai unde il tine si sa il chinuiesti toata viata obligandu-l sa traiasca intr-un mediu mai putin acceptabil mai bine nu il mai lasi sa creasca. Ttrebuie sa ne gandim si daca avem unde si cu ce sa tinem acest copil...

    0
    0

  • pertescu mihaela pe 6 Iul 2008, 16:04
    rugaminte

    akm folosesc anticonceptionale dar de luna care vine vreau sa le intrerup sa raman insarcinata!trebuie sa mai astept sa fac un bebe ptr. ca am folosit pastile ca afecteaza la bebe sau nu afecteaza cu nimic? ast raspuns urgent!multumesc!!!!

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod