Avortul si consecintele lui

In lume se fac, anual, intre 30 si 55 de milioane de avorturi provocate. Prin ce trece o femeie care recurge la un avort si cum trebuie sa se ingrijeasca ea? Care sunt simptomele normale si anormale din perioada imediat urmatoare? Cand poate fi reluata viata sexuala? Despre aceste aspecte am discutat cu Iuliana Baltes, medic de planificare familiala.
TopSanatate: Ce este avortul?

Dr. Iuliana Baltes: Un avort reprezinta terminarea sarcinii prin orice mijloace, inainte ca fatul sa fie suficient de dezvoltat pentru a supravietui. Definitia data de OMS este limitata la terminarea sarcinii inainte de 22 saptamani de gestatie, calculata in functie de data primei zile a ultimei menstruatii si expulzarea unui fat care cantareste 500 g.


TopSanatate: Cand trebuie efectuat un avort, in cazul unei sarcini nedorite? Care este intervalul in care poate sa fie efectuat fara a avea implicatii negative grave asupra sanatatii?

Dr. Iuliana Baltes: In Romania, intreruperea cursului sarcinii e permisa pana la 14 saptamani. Tinerele, adolescentele sub 18 ani nu au nevoie de consimtamantul parintilor pentru a efectua o intrerupere de sarcina intr-o unitate spitaliceasca.

Practic, in celelalte tari din vest majoritatea femeilor beneficiaza de o perioada de gandire. Daca femeia hotaraste sa recurga la avort, i se da o perioada de o saptamana (limita maxima stabilita in Franta) de reflectare, timp in care este consiliata si de un psiholog.

La noi avortul inca se face mai rapid. Femeia solicita intreruperea de sarcina, are loc consultatia,  este pus diagnosticul si imediat se efectueaza avortul, fie in unitatile de stat, fie in clinici private. Astfel, femeia nu mai beneficiaza de acea perioada de reflectie, ci se recurge direct la aceasta manevra chirurgicala fara sa stie prea bine ce o asteapta.

In general, in maternitatile mari care au si cabinete de planificare, medicul sau asistenta le consiliaza putin inainte de avort, indemnandu-le ca apoi sa apeleze la o metoda contraceptiva moderna.
Dar efectul scontat al acestor actiuni nu este de mare amploare, deoarece femeia este deja stresata, intra intr-un mediu ostil pe care nu-l cunoaste, nu stie ce sa faca mai repede si uneori informatia trece pe langa ureche. In unele maternitati din orasele mari, femeile care fac un avort primesc gratuit in primele 3 luni fie pilule contraceptive, fie un contraceptiv injectabil, fie sterilet si sunt consiliate.


TopSanatate: Care sunt metodele chirurgicale prin care se realizeaza un avort provocat?

  • aspiratia menstruala;
  • vacuum aspiratia;
  • dilatarea si chiuretajul;
  • dilatarea si evacuarea;
  • histerotomia (operatia cezariana);
  • avortul medical RU 486 (Mifepristone).


TopSanatate: Care dintre aceste metode sunt practicate momentan si in Romania?

Dr. Iuliana Baltes: In afara de avortul medical, toate celelalte metode sunt practicate si in Romania.


TopSanatate: Ce se intampla dupa avort? La ce complicatii se poate astepta femeia care tocmai a trecut prin experienta unui avort?

Complicatii imediate:
  • hemoragia uterina;
  • perforatia uterina;
  • leziunea cervicala;
  • complicatiile cauzate de anestezie;
  • embolismul;
  • nasterea unui fat viu.

Complicatii precoce:
  • infectia.

Complicatii tardive:
  • anomalii menstruale;
  • infertilitate;
  • avortul spontan;
  • prematuritate;
  • imunizare Rh;
  • efecte psihice;
  • mortalitate.


TopSanatate: Cum trebuie sa se ingrijeasca femeia dupa un avort? Exista anumite reguli de igiena, control periodic de care trebuie sa tina cont?

Dr. Iuliana Baltes: In general, o complicatie poate sa apara in primele 10 zile, generand o sangerare, iar atunci femeia trebuie sa se intoarca la ginecolog.
De asemenea, depinde si de atitudinea fiecarui ginecolog: sunt ginecologi care dupa chiuretaj le dau reteta in mana (cu precizarea: "in caz ca apare ceva, urmezi aceasta reteta") sau ginecologi care le cheama la control. Din nefericire insa, femeia cand se vede scapata de problema nu prea mai revine la control. Astfel trecem cu vederea foarte multe complicatii, nu le tratam corect si de aici apar altele mai grave.

Reguli de igiena:
  • se face toaleta organelor genitale externe de doua ori pe zi;
  • nu se recomanda spalaturile vaginale/irigatiile in primele doua saptamani dupa avort;
  • se poate face dus cu apa la o temperatura potrivita;
  • se evita baia generala.


TopSanatate: Care sunt semnele si simptomele normale si anormale in aceasta perioada, cu referire la secretii, dureri abdominale, oboseala, sangerari, frisoane/febra? Menstruatia in cat timp trebuie sa revina la normal?

Dr. Iuliana Baltes: Dupa chiuretaj femeia nu trebuie sa mai sangereze, nu trebuie sa o doara burta, nu trebuie sa aiba temperatura. Primele semne de genul: dureri abdominale, febra, scurgeri vaginale mai ciudate, inseamna o problema si trebuie sa apeleze numaidecat la un medic. Menstruatia revine la 30 de zile de la data la care a fost efectuat avortul. Mai devreme de atat nu inseamna menstruatie, ci mai degraba o endometrita, o sangerare ca urmare a chiuretajului.


TopSanatate: Dupa cat timp este indicata reluarea vietii sexuale?

Dr. Iuliana Baltes: Contactele sexuale pot fi premise si a doua zi, insa sunt recomandate macar 14 zile de repaos sexual, pentru ca totusi acolo a fost o manevra chirurgicala.
O femeie care a efectuat un avort trebuie sa stie ca la 7 zile dupa chiuretaj exista riscul de a ramane insarcinata, in cazul in care nu a folosit metode de contraceptie moderne.

Avortul nu este o metoda de spatiere a intervalului dintre menstre, ci este o metoda de intrerupere a cursului normal al unei sarcini, nu este nicidecum o metoda contraceptiva.


TopSanatate: Cand poti incepe folosirea unei metode de contraceptie? Care sunt metodele recomandate si cele nerecomandate in situatia de fata?

Dr. Iuliana Baltes: Metodele de contraceptie pot fi initiate a doua zi dupa avort, nu exista niciun pericol. Daca a fost un avort mai complicat, atunci depinde de mai multi factori. Insa, daca pacienta este sanatoasa nu ar trebui sa intampine mari probleme.

Se poate initia o metoda, deoarece chiar daca apare o complicatie imediata cum ar fi o infectie care se numeste endometrita, ea poate folosi o metoda contraceptiva si sa faca si tratament pentru endometrita. Asadar, contactul sexual se poate incepe intre prima si a saptea zi, dupa avortul de intai sau al doilea trimestru si se poate initia o metoda contraceptiva. Se poate incepe si dupa a saptea zi de la efectuarea chiuretajului, cu conditia ca in primele 7 zile sa se protejeze in plus la contactul sexual pana se instaleaza protectia contraceptiva.

Cam in 11 zile se matureaza un folicul ovarian, de aceea se spune ca la 7 zile de la chiuretaj femeia risca sa ramana gravida.


TopSanatate: Cateva sfaturi pe care le puteti oferi cititoarelor noastre care se afla in acest impas. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze de la "depistarea" unei sarcini nedorite si decizia de face un avort.


Dr. Iuliana Baltes: In primul rand trebuie sa stie ca avortul face parte din drepturile fundamentale ale ei, ea poate sa decida singura - indiferent de presiunea celor din jur - ce vrea sa faca cu sarcina, daca sa o duca la bun sfarsit sau sa renunte la ea. Nimeni nu are dreptul sa o influenteze, ea singura va fi cea care va lua decizia. Ea trebuie sa se decida bine inainte, daca vrea sa tina sarcina si sa aiba un copil, ce inseamna acest lucru, ce inseamna pentru ea, pentru sanatatea ei, pentru viitorul ei si pentru cariera ei profesionala. Daca vrea sa renunte la ea, trebuie sa se informeze ce inseamna un chiuretaj, cum se face, unde se face, care sunt complicatiile, ce se intampla dupa un chiuretaj, ce va avea de gand sa faca in viitor.

Cu o gandire temeinica, ea singura isi va lua decizia. In Romania legislatia este permisiva si nimeni nu-i poate pune o piedica in a-si face un avort, din moment ce aceasta este dorinta ei. O data se poate intampla, pentru ca poate nu stii, poate nu ai auzit, dar este bine ca dupa ce ai facut un avort sa stii ca exista metode de preventie, pentru ca una dintre complicatiile cele mai de temut ale oricarui avort este sterilitatea secundara, adica posibilitatea ca femeia sa nu mai poata face copii atunci cand isi doreste.

Dr. Iuliana Baltes te sfatuieste cum sa te ingrijesti dupa un avort. Informeaza-te!
 

Comentariile 201-250 din 329

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxana pe 16 Dec 2010, 01:07
    eu am avut contact dupe 8 zile si sunt foarte ingrijorata

    asi dori sa ma ajute si pe mn cineva sa ies din panica asta care este an mine eu am avut contact dupe 8 zile de la avort si ami este frica sa nu patesc ceva puteti sa-mi ziceti si mie ce mi-se poate antampla va rog din suflet

    2
    2

  • ilona pe 12 Dec 2010, 17:48
    un sfat

    am 15 ani si am ramas insarcinata......prietenul vrea sa fac avort.....nu stiu ce sa fac.....nu imi doresc sa omor acest copl..el nu este vinovat de greselile noastre....imi este frica sa fac avort...............sunt disperata.....daca ar fi sa pastrez copilul si ar afla parintii mei sunt sigura k nu m-ar mai primi acasa......nu asta ar fi o problema...dar ar trebui sa ma las si de scoala....am muncit din greu sa ajung in liceul in care sunt si chiar mi-ar parea rau sa abandonez scoala.....de un singur lucru sunt sigura:daca fac avort odata cu acel copilas voi muri sii eu,pentru ca nu as putea sa mai traiesc cu constiinta incarcata....ajutati-ma...dati-mi un sfat...cum credeti ca ar trebui sa procedez?

    0
    4

  • alina pe 10 Dec 2010, 14:39
    avortul

    niciodată nu am fost de acord cu avortul, întotdeauna am considerat aceasta o crimă, dar în realitate să privim lucrurile mai clare fiecare face aceasta cu un motiv aparte, de pinde de situaţie- vreau şi eu să vă spun ceva lacare voi să comentaţi cum aţi fi voi procedat. Sora mea are 2 băiţei şi a vrut cu orice preţ să aibă al treilea copil o fetiţă, la 14 săptămîni a fost la aparat şi a aflat că va avea iarăşi un băiat, a făcut după toate calendarele posibile, după ovulaţie şi tot îi arăta că o să aibă fetiţă, cu lacrimi în ochi a fost şi şi-a făcut avort fiindcă nu vroia al treilea băiat, şi acum se căieşte dar ea speră că va avea întro zi o fetiţă

    0
    0

  • tizza pe 9 Dec 2010, 20:36
    Problema

    nu imi poate raspunde nimeni?

    0
    0

  • tizaa pe 8 Dec 2010, 19:29
    Problema

    sunt disperata trebuia sa imi vina pe 4 dec menstruatia mi-a intarzia 4 zile deja am facut dragoste neprotejat. ar trebui sa mai astept? la testul de sarcina trebuie sa iasa ambele linii rosu aprins? daca una este mai anemica ce reprezinta? multumesc

    0
    2

  • dr.s pe 29 Nov 2010, 00:34
    Buna Cretzolina

    stai linistita nu esti insarcinata,eu cred ca ai facut o indigestie,cel mai bine este sa consumi cat mai mult ceai si nu apa,supe de pui,nu ciorbe,si paine uscata.ai grija de tine.iti doresc multa sanatate.astept raspunsul tau.

    2
    1

  • adriana pe 24 Nov 2010, 18:34
    nu avort

    mi se pare incredibil cum eu care imi doresc atat de mult un copil am pierdut 2 sarcini si sunt femei care fac avorturi. Unde e dreptatea? Cum puteti face asa ceva?Va ganditi doar la voi, la viata voastra si omorati un suflet nevinovat.Cu ce drept ucideti alta viata?

    1
    3

  • cretzolina pe 17 Oct 2010, 11:23
    ajutor urgent !!!

    buna fetelor...am 20 de ani impliniti in 9 oct...acum 2 luni mi-am inceput viata sexuala...si eram bagata intr-o relatzie de 6 luni cu un tip pe care nu-l cunoshteam cu adevarat.eu sunt genu de fata de casa la locul meu,necheltuitoare,eram usor de intreinut si singurul mod de a ma avea la mana e sa-mi faca un copil.nu-i stiam planurile,puse la bataie impreuna cu ai lui...care toti umbla numai dupa bani,numai dupa averi,eu fiind o partida buna.eu il iubeam si nu stiam de fapt ce avea sa se intample...intr-o noapte s-a ajuns si la asta ...si a lasat in mine...datorita durerii cum a fost prima data...nici macar nu mi-am dat seama si n-am simtit nimic cand a lasat in mine...a 2-a zi mi-a venit ciclul...au trecut 2 luni de la noaptea aia..am avut 3 menstruatii,dar in ultimele 2 saptamani am gretzuri si varsaturi,diaree si am dureri foarte mari de spate...am citit pe net ca ar fi semnele unei sarcini.inclusiv acum sunt in ultima zi de menstruatie..ieri am facut un test a iesit negativ...dar a fost unul ieftin de 5 leica altu n-am gasit la farmacia din sat..oare a functionat testul chiar daca pot spune ca sunt inca in menstruatie ? credeti ca as putea sa fiu insarcinata? va rog frumos !!! am depasit 2 luni ...in care ar putea fi o probabila sarcina ! baiatul respectiv imi inchide telefonul in nas si nici nu vrea sa auda ! va rog frumos ! n-am cu cine ma consulta..am intrat in depresie si sunt disperata !

    2
    2

  • cretzolina pe 17 Oct 2010, 11:21
    ajutor urgent !!!

    buna fetelor...am 20 de ani impliniti in 9 oct...acum 2 luni mi-am inceput viata sexuala...si eram bagata intr-o relatzie de 6 luni cu un tip pe care nu-l cunoshteam cu adevarat.eu sunt genu de fata de casa la locul meu,necheltuitoare,eram usor de intreinut si singurul mod de a ma avea la mana e sa-mi faca un copil.nu-i stiam planurile,puse la bataie impreuna cu ai lui...care toti umbla numai dupa bani,numai dupa averi,eu fiind o partida buna.eu il iubeam si nu stiam de fapt ce avea sa se intample...intr-o noapte s-a ajuns si la asta ...si a lasat in mine...datorita durerii cum a fost prima data...nici macar nu mi-am dat seama si n-am simtit nimic cand a lasat in mine...a 2-a zi mi-a venit ciclul...au trecut 2 luni de la noaptea aia..am avut 3 menstruatii,dar in ultimele 2 saptamani am gretzuri si varsaturi,diaree si am dureri foarte mari de spate...am citit pe net ca ar fi semnele unei sarcini.inclusiv acum sunt in ultima zi de menstruatie..ieri am facut un test a iesit negativ...dar a fost unul ieftin de 5 leica altu n-am gasit la farmacia din sat..oare a functionat testul chiar daca pot spune ca sunt inca in menstruatie ? credeti ca as putea sa fiu insarcinata? va rog frumos !!! am depasit 2 luni ...in care ar putea fi o probabila sarcina ! baiatul respectiv imi inchide telefonul in nas si nici nu vrea sa auda ! va rog frumos ! n-am cu cine ma consulta..am intrat in depresie si sunt disperata !

    0
    0

  • Andreea pe 29 Sep 2010, 17:38
    Un sfat?

    Buna am21 d ani am facut un avort in luna februarie iar acum sunt iar insarcinata si chiar nu stiu ce sa fac

    0
    2

  • Mihaela pe 28 Sep 2010, 00:56
    Suflet gol....

    Am 35 de ani. Sunt o femeie cu o sit materiala buna, dar acum ma cataloghez ca fiind un om de nimic. Am renuntat cu buna stiinta la copilasul meu, doar pentru ca mi s-a spus ca nu este momentul potrivit si ca atat iubitul cat si fam m-au influentat negativ. Va rog, nu faceti gresala de a renunta la un copil. De o saptamana nu am iesit din casa, imi doresc sa mor.

    2
    2

  • denisa pe 26 Sep 2010, 21:29
    4 luni

    buna...am si eu o intrebare...am o prietena kre e insarcinata...4luni sau cv de genu...mai poate sa faca avort?ar mai operao cineva?

    1
    0

  • roxy pe 30 Aug 2010, 01:03
    insemnarea sarcinii ..

    buna fetelor .. am sh eu o mare nedumerire .. neaparat trebuie sa te insemneze daca esti gravida ?? ms mlt :*

    1
    1

  • andreea pe 26 Aug 2010, 12:33
    nu avortului?

    am 16 ani cea'tzi vrea sal pastrez?.. am facut o mare greseala si acum platesc.. am facut 3 teste si toate 3 mi-or iesit pozitive..iar ciclu mio intarziat 10 zile..

    0
    1

  • Rebeca pe 12 Aug 2010, 09:29
    nu vreau sa fac avort

    buna tuturor...am 17 ani si curand am aflat ca sunt insarcinata in 7 saptamani..nu a fost ceva surprinzator pt mine,deoarece eu si iubitul meu am vrut sa avem un bebe..dar acum lucrurle s-au schimbat..mi-a zis ca ii e indiferent daca pastrez copilul sau nu..ma ingrozeste gandul ca as putea sa-mi omor propriul copil,el nu are nicio vina..nu stiu ce sa fac,va rog sa-mi dati si mie un sfat...va multumesc

    1
    2

  • nadia pe 9 Aug 2010, 20:33
    nu avortati

    fetelor.....nu faceti prostia asta niciodata in viata!!!este foarte dureros sa pierzi un copil,eu am trecut prin asta acum cateva zile si e groaznic pt ca eu imi doream ft mult copilul dar nu am putut sa il tin,sarcina s-a oprit din evolutie la 6 saptamani.e inspaimantator sa treci prin asta.....

    1
    1

  • Lavinia pe 8 Aug 2010, 19:11
    nu avortati

    eram in a 11 sapt de sarcina,,si am avut un avort spontan,Doamne cat mi-am dorit copilul,iar acum vad fete care cer sfaturi,si care vor sa avorteze,eu va spun sa nu omorati un suflet nevinovat,ca durerea e mare,chiar daca avortezi de bunavoie sau pierzi sarcina din motive medicale.

    3
    1

  • ionela pe 7 Aug 2010, 14:19
    am nevoie de un sfat!

    de kteva zile urinez foarte des si am si dureri, usturime,o senzatie foarte urata.ma dor si sanii si mi sau umflat,credeti k este posibil sa fiu insarcinata sau doar o infectie urinara.ma gandesc k sanii ma dor si pt k urmeaza dupa 15 sa imi vina ciclu,la prima sarcina am avut aceste simtome.sunt foarte ingrijorata.

    2
    3

  • ionela pe 7 Aug 2010, 14:07
    despre avort

    buna,ma numesc ionela,am 19 ani jumate si acum 5 luni am facut un avort,bineinteles nu am vrut sa fac acest lucru,dar am fost nevoita,prietenul meu era plecat,si nu am fi avut cu ce sa il crestem asa k am decurs la acest lucru ingrozitor de ami omora copilul,pot sa va zic k ink nu mi-am revenit ma doare sufletul,cea mai groaznica durere este acea knd te doare sufletu.NU AVORTATI!

    1
    1

  • Andreea pe 4 Aug 2010, 00:17
    Oare sunt infertila?

    Buna ziua! Acum 2 ani am facut un avort..fortata de imprejurari..eram minora si o familie nebuna..:(....iar acum imi doresc ff mult sa raman insarcinata,m-am casatorit...dar ma chinui de aproape 1 an si nu reusesc...de protejat nu mam mai protejat...si in fiecare luna stau cu sufletul la gura...DAR NIMIC..credeti ca avortul meu a influentat in vreun fel situatia mea?...Nu am avut probleme de atunci..schimbari in organism...sau ceva de genu...o sa merg totusi si la un consult dar as vrea si o parere...Va multumesc!!

    0
    1

  • cryna pe 3 Aug 2010, 23:50
    eu nu as mai fece avort niciodata

    buna.Am 20 de ani si de curand am nascut un baietel k un ingeras...la inceput am vrut sa fac avort dar parca ceva imi spunea sa nu fac asa k am renuntat la idee si acum sunt fff fericita.Mi a fost greu la inceput, tatal copilului nu vre sa stie de el, plus k tatal meu e un om foarte sever dar cu toate astea am pastrat copilul.Acum sunt cea mai fericita femeie de pe pamant si sunt fericita k nu am facut avort asa k oricat de greu ar fi nu aruncati un suflet la gunoi.

    0
    0

  • laura pe 28 Iul 2010, 00:12
    credeti ca mai pot face avort?

    BUNA AM SI EU O MARE NEDUMERIRE SI NU PREA STIU CUM SA CALCULEZ ULTIMA MENSTRUTIOE AM A VUT-O P DATA D 4 APRILIE SI AS VREA SA MA AJUTATI SA CALC DAK MAI POT FACE UN AVORT ZILELE ASTEA?VA ROG AJUTATI-MA SI DATI-MI UN RASP???!!!1:)

    0
    2

  • Ana-Maria pe 19 Iul 2010, 11:27
    avort

    Am facut testul....NU SUNT INSARCINATA.Sunt foarte fericita.e mai bine asa,ca am doi copilasi si imi ajung.Ei sunt darul cel mai frumos pe care mi l-a dat Dumnezeu.Uitandu-ma la ei,nu stiu daca as fi fost in stare sa fac avort.ii multumesc lui Dumnezeu.Si pentru toate mamicile din lume...sa va dea Dumnezeu sanatate,voua si copilasilor vostri...................

    0
    1

  • Ana-Maria pe 18 Iul 2010, 13:03
    avort

    iertare......am gresit.vroiam sa spun ca NU as mai rezista nici fizic,nici psihic..si am mancat cate o virgula pe ici,colo.cred ca e din cauza stresului pe care il am in momentul acesta.maine ma voi duce sa imi cumpar un test.OFFFFFFFF!!!!!!!!!!!!!

    0
    1

  • Ana-Maria pe 18 Iul 2010, 12:54
    avort

    Am 29 ani si am doi copilasi mici.Fetita de 1an si 9luni iar baiatul de 8 luni.Sotul meu este plecat in anglia, dar acum 3saptamani a venit in concediu.toata perioada cat a stat el acasa am luat anticonceptinale...intr-o seara am uita sa le iau,cu toate ca nu am facut nimic,mi-am adus aminte abia a doua zi diminieata si se spune ca daca trece mai mult de 36 de ore de la ultima pastila,trebuie sa te pazesti 7 zile pana isi face efectul din nou.Eu nu am nici un avort facut,si mi-am jurat ca nu voi face niciodata...dar acum cand eu "cred "ca sunt insarcinata din nou,ma ia groaza.cred ca as mai rezista nici fizic ,nici psihic.am doi copii,unul dupa altul.Acum nu-mi ramane decat sa ma rog lui d-zeu sa nu fiu insarcinata.Nu pentru ca nu-mi mai doresc copii,ci pentru faptul ca este prea devreme.si nu vreau sa-mi incalc juramantul.Eu sunt contra avorturilor,iar acum sunt si eu pusa in fata unei decizii pe care nu as vrea sa o iau niciodata.Doamne Ajuta-ma sa nu devin o criminala!!!!!!!!!!!!!

    0
    0

  • Maria pe 9 Iul 2010, 11:44
    Avort

    Am 20 de ani si am aflat de curand ca sunt insarcinata,am fost la control si doctorita mi-a spus ca am 6 saptamani.Maine sunt programata la chiuretaj.Stiu ca nu e un gest tocmai bun,ca la urma urmei e un copil,dar totusi nu imi doresc acest copil si nici taticul nu il vrea(el nu prea are multe de spus pentru ca daca l-as fi vrut as fi pastrat).Sincer mi se pare o crima mai mare sa pastrezi un copil pe care nu ti-l doresti.Adica nu ma simt pregatita,nu-mi plac copii si ma ingrozeste ideea de a avea o burta cat casa poporului,de a cumpara scutece,si de a ma trezi noaptea la fiecare planset.Am greturi de mi-au iesit pe ochi,nu doar dimineata cum se zice,tot timpul....vars si de 10 ori pe zi!Si o alta problema este partea financiara,inca nu reusesc sa ma intretin singura,cum as mai putea sa intretin un copil?? Si revin la ce am zis si mai devreme,mi se pare o crima mai mare sa pastrezi un copil daca nu poti sa-i oferi tot ce are nevoie. Problema mea este alta.maine ma asteapta un chiuretaj si nu stiu la ce sa ma astept....

    2
    3

  • Claudiu pe 9 Iul 2010, 03:42
    As dori sa ma ajutati si pe mine

    As dori sa imi trimiteti un nr de telefon al unui medic pentru a discuta cu prietena mea pentru ca vrea sa faca un avort si sa o indrumati sau poate reusiti sa o convingeti sa nu il faca. stima!

    2
    1

  • Rebeca pe 23 Iun 2010, 16:17
    NU avortului

    orice fiinta de pe lumea asta merita sa traiasca..eu sunt categoric impotriva avortului,pt ca prin el ne omoram proprii copii..cum poate exista atata cruzime in unele femei care se pretind mame..dar Cel de Sus vede tot,si le va pedepsi crunt pt uciderea cu sange rece a acelor ingerasi..nu uitati ca un copil este o binecuvantare..SPUNETI UN NU HOTARAT UCIDERII COPILOR NEVINOVATI

    2
    1

  • roxana pe 20 Iun 2010, 13:45
    avortul

    am 23 de ani,un baietel de 2 ani jumate,cand am ramas insarcinata am crezut ca a picat cerul pe mine.nu eram pregatita deoarece eram tanara,cand iam spus prietenului meu la ora actuala sot ca o sa avem un bebe a fost foarte fericit si a zis asta este ,era foarte fericit si odata cu sarcina sa consolidat si nunta si relatia,acum suntem foarte fericiti alaturi de copilas......nu as avorta niceodata'

    3
    0

  • tarziunoaptea pe 18 Iun 2010, 12:46
    avort

    pentru Ana-Maria nu fa avort.o sa vezi ca n-o sa-ti para rau ca l-ai facut.asa fetita ta va avea un partener de joaca si un sprijin fratesc cand va fii mare.daca faci avort, va trebui sa traiesti cu suferinta aceea toata viata. si , mai mult ca sigur, pacatul acela e greu de dus.............

    0
    0

  • ana-maria pe 12 Iun 2010, 08:56
    avort

    BUNA NUMELE MEU ESTE ANA AM 24 DE ANI SUNT CASATORITA SI AM O FETITA DE 4 ANI JUMATE IAR DUPA 4 ANI AM RAMAS INSARCINATA INTAMPLATOR SINCER NU SUNT PREGATITA PTR AL 2LEA COPIL SI NU STIU CE SA FAC SOTUL MEU ASI DORESTE ACEST COPIL DAR EU NU VA ROG DIN SUFLET SFATUITI-MA CE SA FAC NU AM FACUT AVORT IN VIATA MEA SI NICI NU ASI FACE DAR SA MA IERTE DUMNEZEU NU VREAU ACEST COPILAS VA IMPLOR SFATUITI-MA CE SA FAC ID MEU ESTE AIDA_ALEXANDRA2001

    0
    0

  • irina pe 9 Iun 2010, 16:00
    mail

    irina_lacramioara@yahoo.com e mailul meu daca vreti sa vb cu mine,inca o data spun,nu va lasati inselate,avortul nu e o solutie buna!

    0
    0

  • irina pe 9 Iun 2010, 15:58
    o crima legala

    cele care faceti avort vreti sa va claditi fericirea pe mormantul copilului vostru? e o crima legala,dar tot crima e,mai bine pastrati copilul,daca Dumnezeu a decis sa aveti un bebel stie El de ce si cu siguranta o sa va ajute,mult curaj:*

    0
    0

  • daiana pe 25 Mai 2010, 15:11
    avort

    am facut un avort acum o luna si 4 zile si nu mi-a venit ciclul pana acum.nu stiu de ce sunt foarte speriata.ce se poate intampla astept un raspuns pe email daca se poare girl_daya@yahoo.com va multumesc!

    0
    1

  • tarziunoaptea pe 25 Mai 2010, 11:17
    pentru cristina

    cel mai bine ar fii sa vorbesti cu mama ta.sigur te va intelege. si eu nu cred ca avortul e o solutie.de ce nu te-ai protejat.gandeste-te ca pentru clipa ta de placere , acum, trebuie sa plateasca o viata de om. daca ai posibilitati sa tii copilul e cel mai bine si pt tine si pt el. poate fii prima si ultima dara cand ramai insarcinata.nu poti stii. gandeste-te bine si vorbeste cu mama ta. o sa vezi ca va fii bine. bafta!

    0
    0

  • Crystina pe 22 Mai 2010, 15:41
    avort...........???

    Nici nu stiu cu ce sa incep.........Am 21 de ani sunt insarcinata si sincer singura solutie e sa fac avort, este pentru prima data cand fac asa ceva si imi e frica de moarte........m-am informat care ar fi simptomele dupa un avort ....dar fiecare persoana mi-a raspuns diferit .....singura persoana care m-ar putea sfatui este mama dar nu am cum sa-i spun ca sunt insarcinata pentru ca imi e foarte rusine de ea:(:(:(........asa ca va rog sa-mi raspundeti dumneavoastra .....Va multumesc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0

  • tarziunoaptea pe 19 Mai 2010, 18:57
    avortul e o crima

    as sfatui pe cele care vor sa faca avort, sa dea o cautare po google la imagini cu avorturi, sa vada rezultatul placerii lor si suferinta fiintei care trebuie sa moara!! AVORTUL NU E O OPTIUNE !!! AVORTUL E O CRIMA!!!!!!!!

    0
    0

  • tarziunoaptea pe 19 Mai 2010, 18:56
    avortul e o crima

    cand exista atata libertate in ziua de azi si atatea metode contraceptive...........e un PACAT IMENS SA FACI AVORT.eu nu judec pe nimeni, dar mai devreme sau mai tarziu, toti platim pentru tot ceea ce facem. si si mai crud, poate vor platii copiii nostri..........asta oare nu spune nimic celor care cu atata nonsalanta merg sa faca avort,in loc sa se protejeze!?

    0
    0

  • lavinia pe 19 Mai 2010, 12:10
    avort

    si eu am facut un chiuretaj acum 3 zile pt k am avut un avort spontan mi-a venit ciclu normal insa curgea prea mult si cu cheaguri testele imi ieseau pozitive insa la ecografii docorul nu vedea nimic decat k am uterul curat apoi mi-a facut hiuretaj urmeaza sa mai fac o ecografie.e super nasol nu imi mai doresc sa trec prin asa ceva

    1
    0

  • ana. pe 18 Mai 2010, 01:31
    ... viata de dupa avort?

    aveti dreptate. e foarte dureros sa treci printr-un avort. am trecut prin asta si imi pare nespus de rau k am facut acest pas:( se spune ca exista o varsta pt toate....; imi pare rau k nu am gandit matur la momentul potrivit acum nu as mai vrea sa fac asta.... mi-e teama insa de ceea ce se va intampla in viitor: daca nu voi mai putea avea copii, daca viitorul meu sot ma va uri ca nu voi putea avea copii?? ma va ierta dumnezeu>? eu nu cred ca voi reusi vreodata... mi-e teama.... ce pot sa fac? va mai exista viata dupa avort???:(:(:(:(

    0
    0

  • andreea pe 11 Mai 2010, 23:46
    imi doresc sa devin mamica!

    am 18 ani si prieten meu are 22 de ani...suntem impreuna de 2 ani...imi doresc nespus de mult un copil dar prietenul meu imi spune mereu mai asteapta ca esti inca mica...termina-ti scoala etc....asi vrea nespus de mult sa raman insarcinata deci nu ne-am protejat niciodata,nu s-a intamplat sa raman insarcinata pt ca el nu-si da drumul in mine...ast sfatuile voastre dragi mamiciv sau viitoare mamici!si vreau sa va dau un sfat :sa nu vortti pt nimic in lume pt ca un copil este binecuvantarea unei case.va multumesc mult

    0
    0

  • sory pe 10 Mai 2010, 15:02
    chiurretaj

    buna,eu locuiesc in belgia!am am facut prima data 2 avorturi si nu demult 2 pierderi de sarcina pt care mi-am facut analize!deja sunt 2 luni de cand astept rezultatele!ma intreb,care oare va fi rezultatul?!

    0
    1

  • florina pe 8 Mai 2010, 17:26
    chiuretajul

    nu va sfatuiesc sa faceti acest lucru .decat sa dai banii acolo si sa fierzi o p[arte din tine mai bine iti cumperi d la inceput niste opastilute si totul e bine.

    0
    0

  • florina pe 8 Mai 2010, 17:23
    consecinte dupa chiuretaj

    buna.ma numesc florina am 18 ani si acum aproximativ o luna am facut un chiuretaj iar acum, de 2 zile am sangerari iar menstruatia mia venit. ce as putea sa fac fara sa fie neaparat devoie sa merg la medic si dc se intampla asta?

    0
    0

  • Cristina pe 23 Oct 2009, 22:48
    sarcina nedorita...

    s-a intimplat asa ca am ramas insarcinata, nu eram pregatita pentru a deveni mamica, dar o data ce am primit rezultatul unui test pozitiv l-am anuntat pe partenerul meu.Fara sa se mai gindeasca m-a obligat sa recurg la avort, cu lacrimi in ochi am mers cu el la clinica.Doamna medic la care am mers a incercat de nenumarate ori sa-l convinga si n-a reusit...Am mers la asta, dar dupa aceea nu eram om, am suferit destul de mult, pe cind el nici un stres nu avea.Nustiu daca a sa-mi pot ierta asta vreodata.Nu faceti pasul dat, cit de greu nu ai trai, dar gasesti cu ce sa-l cresti, e un puisor de om asa cum am fost si noi...

    0
    0

  • catalina pe 23 Oct 2009, 15:47
    un copil...

    ...mi-am dorit si imi doresc in continuare...ptr cele care au facut un avort sau urmeaza sa faca,doresc doar sa va spun ca nu este nevoie sa va simtiti condamnate.eu iau anticonceptionale de 2 ani de zile,si,probabil,omitand sa iau pastila intr-o zi,am ramas insarcinata.peste 8 luni de zile am programata nunta...mi l-am dorit foarte mult,doar ca nu acum...cu acordul intregii familii,am constatat ca voi face avort.am facut avort.atat fizic,cat si psihic(cu ajutorul familiei),ma simt foarte bine.ptr cele ce sunt impas...recomand sa se gandeasca la faptul ca viata trebuie sa inceapa de la litera A,nu de la litera C(de la copil).a face avort nu inseamna a nu dori copii...inteleg persoanele care sunt impotriva avortului,dar haideti sa nu condamnam persoanele care sunt nevoite sa faca asta..

    0
    1

  • elena pe 21 Oct 2009, 17:25
    nu cred ca as putea sa imi ucid copilul nenascut!

    nu le judec pe femeile care o fac, dar nici nu le inteleg, e pacat si sa te feresti de la a face copii, d-apoi sa ti-i omori pe cei nenascuti. daca ar citi cineva despre cum copiii nenascuti ii ,,strica,, pe cei facuti, cred ca ar avea mai mare grija, si nu si-ar udcide pruncii cu nonsalanta!

    0
    1

  • lina pe 21 Oct 2009, 14:39
    avort

    Am facut 3 avorturi,ma simt pustie pe interior desi sunt casatorita de 11 ani am un baiat 10 ani . nu am curajul pt al doilea copil[mi-am crescut singura baiatul.vad copii in parc[ma apuca plansul.dar sper ca rana sufleteasca se se vindece cu timpul .acum am o rana pe colul uterin ]Mi-e frica de dumnezeu

    0
    0

  • lav pe 26 Sep 2009, 19:11
    am 23 ani si 5 avorturi

    am 23 ani si 5 avorturi dintre care ultimul inca odata refacut. acum sunt intrun spital si urmez un tratament din vina unui doctor care nu a avut grija de mine. sa stiti ca puteti risca multe din cauza avortului si depinde si prin ce mana treci,multe dintre noi dupa ce mergem la doctor si avortam nu mai ne intereseaza sa mai trecem odata sa ne consultam luam reteta care o da si gata am scapat dar nu este asa trebuie sa ne gandim la vietile noastre. mai am cateva zile si ies din spital dar in acest tim cat am stat aici am vazut si am auzit multe cazuri.credetima ca mi-a afectat sanatatea dar spre norocul meu am reactionat foarte repede. nu lasati pe maine ce puteti face azi pentru sanatatea voastra.

    0
    0

  • dana pe 5 Sep 2009, 23:48
    ....

    exista pastile care pot impiedica sarcina?

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod